RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Torbjørn Nordvall
Sist oppdatert:

FIS endret oppfatning etter blogginnlegg

De lengre distansene har plutselig vunnet gehør i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Verdenscupprogrammet 2019/2020 ble akkurat som jeg hadde håpet.
KOLLEN: Martin Johnsrud Sundby i tet under femmila i Holmenkollen i mars.
KOLLEN: Martin Johnsrud Sundby i tet under femmila i Holmenkollen i mars. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Seks distanser over 15 og 30 kilometer! 

Verdenscupprogrammet ble akkurat som jeg hadde håpet da jeg skrev innlegget om at FIS er på ville veier i sin desperate jakt på å popularisere sporten.

Den kommende sesongen går damene og herrene 15/30 kilometer på Beitostølen og 30/50 kilometer i Holmenkollen.

Det er de eneste løpene som er lenger enn 10/15 kilometer i et verdenscupprogram som savner skiathlon. Den distansen kjøres kun under VM i Seefeld.

Det skarpe blogginnlegget, rettet mot FIS, bidro til å skape en livlig debatt om de korte distansenes dominans i verdenscupkalenderen 2018/2019.

Og hvor er vi på vei med verdenscupen i langrenn?

Reaksjonene fra media, utøvere, ledere, skielskere og eksperter lot ikke vente på seg.

FIS ble satt under press!

Les også: Røste byr opp til dans uten falsk musikk

Jeg var redd for at langrennssportens sjel og kulturarv var på vei til å bli ødelagt da de lengre og tradisjonelle distansene forsvant én etter én i et forsøk fra FIS på å popularisere og TV-tilpasse sporten.

Når langrennskomiteen og verdenscupkomiteen i FIS nylig var samlet i Zürich, fikk de lengre distansene plutselig god plass i VC-programmet i den mesterskapfrie sesongen 2019/2020.

* Det blir skiathlon 15/30 kilometer på Lillehammer.

* Det blir skiathlon 15/30 kilometer i tyske Oberstdorf.

* Det blir 38 kilometer mellom Storlien og Meråker i den nye Skandinavia-touren.

* Det blir også skiathlon i Trondheim i den svensk-norsk touren

* Det blir 15 og 30 kilometer i Falun.

* Og ja, klassiske Holmenkollen går over 30 og 50 kilometer.

Seks lengre distanser sammenlignet med to den forrige sesongen.

Det er bra.

Planen for 2020/2021 er tre løp over 15/30/50 kilometer. For lite, synes jeg. Men selv det programmet kan komme til å bli endret. FIS er ikke verre enn at de kan endre seg, har det vist seg.

FIS skal ha ros for miksen av distanser i 2019/2020-kalenderen. Den inneholder også en jevn fordeling mellom klassisk og fristil, noe som i mine øyne er positivt.

Pierre Mignerey, arkitekten bak verdencsupkalenderen, tok altså hensyn til bloggen. I avisen Aftenposten lovet han bedring.

FIS' tidligere forsvar, at det ikke fantes arenaer og arrangører som kunne arrangere skiathlon, var ikke troverdig. I det nye programmet finnes Lillehammer, Falun og Oberstdorf som har arenaer og plass av ypperste verdensklasse.

Et nytt grep tas i 2020 i og med at den skandinaviske touren blir virkelighet med seks konkurranser mellom 15/2-23/2 i Östersund, Åre, Storlien-Meråker og Trondheim.

I den svensk-norske touren blir to sprintkonkurranser gått i klassisk stil, to løp over 10/15 kilometer, ett på 38 kilometer og en skiathlon over 15/30 kilometer. Det blir noe å håndtere for verdens skielite.

Helt etter min smak.

/Torbjörn Nordvall