Fifty Shades of Psychopathy

Da jeg valgte å se Fifty Shades of Grey, var det fordi jeg håpet filmen kunne gi meg en plausibel forklaring på hvorfor denne historien har fascinert så mange kvinner. Dessverre gav ikke filmen meg en slik forklaring. Den gjorde meg i stedet utilpass, forvirret og litt trist.


Foto: ColourboxKortversjonen

Handlingen er ikke veldig komplisert: Rik, kjekk mann med psykopatiske trekk forsøker å erobre yngre kvinne. Fremgangsmåte: Bruk av manipulasjon, utilbørlig press og innslag av sadisme. Spenningsmomentet: Vil han klare å feste grepet, eller vil hun komme seg unna ham?

Mr Greys behov

I filmen møter vi den vellykkede forretningsmannen, Mr Grey, som bestemmer seg for å manipulere Anastasia, en kvinne på 19-20 år, inn i et sadomasochistisk forhold. Mr Grey ønsker ikke - og evner angivelig ikke - å etablere et normalt, romantisk forhold til noen kvinne.

Hans trang til å dominere har blitt overstyrende, og den krever følgelig at kvinnene han møter, underkaster seg ham ett hundre prosent. Først da kan Mr Grey la sine sadistiske tilbøyeligheter få fritt utløp.

Ung kvinne, men likevel et barn

Nå viser det seg at Anastasia ikke har noen seksuell erfaring fra tidligere. Hun er jomfru, og hun er tilnærmet ukysset. Denne kjensgjerningen gjør ikke Mr Grey mindre ivrig i sine forsøk på å gjøre Anastasia til sitt sex-leketøy.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Mr Grey legger aldri skjul på at han ønsker å dominere Anastasia. Det skal han ha. Han gjør det tidlig klart at han ikke er ute etter et ordinært kjærlighetsforhold, og han nøler ikke med å vise henne det såkalte lekerommet sitt, hvor de sadomasochistiske aktivitetene skal foregå.

Han er åpen om at han alltid sover alene, og at han ikke tåler at kvinner tar på ham.Han får henne til å skrive under på en erklæring om absolutt konfidensialitet, og han krever at de skal formalisere sitt forhold gjennom en skriftlig kontrakt.

Kontrakten

Med tanke på Anastasias manglende erfaring i forhold til seksualitet - ja, i forhold til intime relasjoner - opplevde jeg det mentalt krevende å følge scenen hvor hun og Mr Grey - på forretningsmessig, men likevel muntert vis - diskuterer hvilke typer aktiviteter som eventuelt skal strykes fra den endelige kontrakten.

I tillegg til fastbinding og bruk av pisk er rektal - og vaginal fisting eksempler på aktiviteter som Mr Grey ønsker skal kontraktfestes. Selv om Anastasia neppe er klar over hvilket skadepotensiale det ligger i enhver form for fisting, velger hun heldigvis å avvise dette ønsket fra Mr Grey. Men hun gjør det med et smil om munnen. - Rektal fisting? Nei, takk. Knis, knis.


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Bilde fra Fifty Shades of GreyNår psykopaten tar grep

Fra det øyeblikket Mr Grey bestemmer seg for å innlede et forhold til Anastasia, blir hun utsatt for et vedvarende, psykologisk press. For som Mr Grey selv sier det: "Jeg er flink med mennesker. Jeg får det alltid som jeg vil."

Tidlig viser han en aggressiv sjalusi mot hennes mannlige bekjente. Mye tyder på at han setter henne under overvåkning fra første stund; han vet hvor hun befinner seg, han vet når hun er hjemme.

Han manipulerer henne gjennom å gi dyre gaver og spennende opplevelser. Han begynner å ta avgjørelser for henne; bestemmer hvilke klær hun skal bruke, hva slags bil hun skal kjøre. Han peker ut legen hun skal benytte, og han vil avgjøre hvilken diett hun skal stå på, og hvor mye alkohol hun kan drikke.

Han forsøker å avgrense kontakten hun skal ha med sin familie. Når hun forteller ham at hun har planlagt å besøke sin mor i Georgia, USA, blir han både sint og krenket. Han argumenterer intenst for å overbevise henne om å droppe denne reisen, og for at det ikke skal være noen tvil om hvordan han ser på sitt forhold til Anastasia, sier han: "Du er min. Bare min."

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Colourbox

Hun reiser til Georgia, og han følger etter. Stalker henne. Registrerer hennes aktiviteter. Presser seg som en kile inn mellom Anastasia og hennes mor. Manipulerer henne nok en gang med en spennende opplevelse. Før han uten forklaring bare reiser sin vei.

Nettopp denne relasjonelle uforutsigbarheten er noe som går igjen gjennom hele filmen. Den representerer nok ingen indre usikkerhet hos Mr Grey, men er heller et middel han benytter for å bryte ned hennes psykologiske forsvarsmekanismer. Gjøre henne svak, ubesluttsom, føyelig. - Hvorfor blir han ikke hos meg? Har jeg gjort ham sint? Skuffet jeg ham?

Feilaktig om BDSM

Siden Grey ønsker å dominere Anastasia fullstendig, og som et ledd i dette vil ha fri tilgang til bruk av pisk, håndjern, tau, blindfolding, m.m., skapes inntrykket av at dette er i samme gate som BDSM (bondage, dominans-underkastelse, sado-masochisme).

Selv om jeg ikke er noen ekspert på dette området, har jeg i hvert fall fått med meg at det i normal BDSM handler om frivillige aktiviteter mellom likeverdige mennesker. At det fungerer som et rollespill, som begge parter ønsker.

I tillegg skal det foreligge et gjensidig samtykke; de involverte må aktivt samtykke til å delta i rollespillet. Begge parter må også ha forutsetning for å forstå hva de samtykker til. Dette gjelder alt fra deltakelse, definisjoner av roller, grensesetting og regler. Ingen skal kunne presses til å delta i BDSM.


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Colourbox

I Fifty Shades of Grey brytes disse prinsippene konsekvent, selv om Mr Grey sikkert ser på sine seksuelle preferanser som et uttrykk for en normal form for BDSM.

Det handler om utnyttelse

For dette handler verken om ekte frivillighet eller likeverdighet. Anastasia har ingen ønsker om bli påført smerte; hun er forelsket, hun søker et romantisk forhold. Mr Grey presser henne imidlertid til å gå med på aktiviteter som hun ikke har noen forutsetning for å forstå rekkevidden av. Reglene er det han som har laget. Nytelsen er først og fremst hans.

Mr Grey har som målsetting å kunne bruke Anastasia som et objekt for å få utløp for sine sadistiske behov. Han krever at han skal kunne straffe henne fysisk. Gjør hun noe som mishager ham, som å himle med øynene, vil han ha sin rett til å påføre henne smerte og ydmykelse.

Om Anastasia har noen glede av å bli påført smerte, er faktisk helt underordnet for Mr Grey. Dette viser seg helt klart da Anastasia forteller ham at hun sterkt misliker å bli straffet fysisk, og Mr Grey bare stirrer uforstående på henne.

Mr Greys målsetting

I mine øyne er Mr Grey en nifs, men høyst virkelighetsnær karakter. Ser man bort fra milliardene og lærpisken, står man igjen med en person som har mange av psykopatens kjernetrekk. En person som er villig til å bruke alle nødvendige virkemidler for å nå sitt mål. I Mr Greys tilfelle er målet å få full kontroll over Anastasia, slik at han kan bruke henne når han selv ønsker det.

Til han går lei av henne, og dumper henne.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: ColourboxNå vil sikkert noen innvende at det blir feil å trekke slike konklusjoner allerede etter den første filmen. Kanskje Mr Grey vil endre seg? Kanskje Anastasia klarer å lokke frem de myke sidene i ham? Stakkars, mann, hadde han ikke en vanskelig start på livet, da?

Virkelighetens Mr Grey

Ja, hvem vet. Kanskje vil Hollywood la Mr Grey endre seg, og bli en varm og empatisk person i de neste filmene. For film behøver ikke gjenspeile realitetene. En virkelighetens Mr.Grey ville nemlig aldri endret seg. Han ville heller blitt enda mer brutal, hensynsløs og manipulerende i sin streben etter å oppnå full kontroll over den unge kvinnen.

En Mr Grey i den virkelige verden ville ikke hatt noe ønske om å endre seg. Ja, for hvorfor skulle han nå det? I egne øyne ville han jo vært en suksess på alle livets områder, så hvorfor ikke på det relasjonelle? At mennesker kunne følt seg utnyttet og misbrukt, ville ikke bekymret Mr Grey det minste.


Eller som han selv ville sagt det: - Hallo, er det ikke jeg som lager reglene, da?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.