*Nettavisen* Nyheter.

Julaften på psykiatrisk avdeling

Så er dagen her. Dagen som noen gleder seg til hele året. Dagen som andre gruer seg til av hele sitt hjerte.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Illustrasjonsfoto: Colourbox

De siste forberedelser gjøres, julekvelden nærmer seg. Den viktigste av alle kvelder. Høytidskvelden som nærmest lovbestemt er forbundet med forventninger om familiehygge, glede, lys og varme. For de som har en familie å feire sammen med. For de som slipper å sitte alene.

Så er det nok likevel slik at forventningene ikke alltid innfris.

Kanskje blir julekvelden preget av at en i familien døde i løpet av det siste året. Kanskje er det sykdom inne i bildet, og julaften må tilbringes på sykehuset.

Innleggelse på psykiatrisk avdeling

Har man en alvorlig psykisk lidelse, kan det være at man har blitt innlagt på psykiatrisk avdeling like før jul. Det vil likevel være mulighet til å få permisjon på julaften. Hvis den psykiske helsetilstanden tilsier det, da. Lar ikke en permisjon seg gjennomføre, må man tilbringe julaften på psykiatrisk avdeling. Høres det ut som en trist skjebne?

La meg få fortelle hva som skjer på min arbeidsplass julaften. Jeg arbeider til vanlig på Post 1, som er en av tre lukkede poster på Vor Frue Hospital. Gamle, ærverdige Vor Frue Hospital var opprinnelig et katolsk sykehus, men er nå en del av Psykiatrisk klinikk, Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Vor Frue Hospital Foto: Tone Fredø

Julaften på Post 1

Når de ansatte kommer på jobb om morgenen, har de pyntet seg. Tro meg, det er litt av et syn å se miljøpersonale og behandlere i noe annet enn arbeidsklær. Enkelte av mennene har til og med på seg slips. Ingen skal behøve å være i tvil om at dagen i dag er helt spesiell, også på Post 1.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Miljøterapeutene Agnethe Basma og Josef Stepniewski. Foto: Tone Fredø

Programmet for dagen er ganske omfattende, og formiddagen går stort sett med til forberedelser av ymse slag; pynting, dekking av bord, tilberedning av mat. TV'en står selvfølgelig på fra morgenen av, slik at de som ønsker å se dagens juleprogrammer på NRK, får anledning til det.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Anne-Marthe Opsahl i gang med julepynten. Foto: Tone Fredø

Sykehusprest Eirik Os inviterer til gudstjeneste i det vakre kapellet på Vor Frue Hospital. Gudstjenesten begynner klokken elleve, og varer i en halv time. Det er selvfølgelig frivillig om man vil møte opp i gudstjenesten. Gjør man det, kan man være med på hele seansen, eller man kan velge å forlate den underveis, hvis dagsformen ikke er den beste.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Sykehusprest Eirik Os på plass i kapellet. Foto: Tone Fredø

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Eirik Os. Foto: Tone Fredø

Klokken 12.00 serveres det risengrynsgrøt. Etter grøtmåltidet pleier pasientene å skifte om til litt finere klær, før de eventuelt møter sine pårørende i Finstuen klokken 13.00. Der vil det bli servert kaffe og hjemmelagde kaker.

Omtrent samtidig blir ribben satt inn i stekeovnen, og etter hvert vil den gode lukten bre seg utover i posten.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Therese Synnes og Anne-Marthe Opsahl dekker bordet. Foto: Tone Fredø

Festmiddagen begynner klokken 17.00, og finner sted i spisesalen. Her har man laget i stand langbord, og dekket med hvite duker. Det serveres ribbe, medisterkaker og pølser til pasienter og ansatte. Deretter riskrem med rød saus.

Etter middagen flytter alle seg ut i den delen av fellesarealet som kalles Torget. Her står juletreet pyntet, og julemusikken i bakgrunnen skaper en god stemning. Det er satt frem rikelig med snacks, godterier, kaffe og brus.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Julestemning. Foto: Tone Fredø
Alle pasientene får en gave hver fra avdelingen, enten de feirer julekvelden på sykehuset, eller de er hjemme hos familien. (Private gaver tas ikke ut av rommene.)

Så sitter man og koser seg, til det er tid for å finne sengen.

Forhåpentligvis legger man seg med følelsen av å ha opplevd en fin og verdig julaften.

God Jul!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag