*Nettavisen* Nyheter.

Lurer du på hva som egentlig foregår på lukket avdeling?

Lurer du på hva som foregår på en lukket, psykiatrisk avdeling? I så fall er ikke det så merkelig. For stort sett er det bare to måter å finne det ut. Enten så jobber man der. Eller så er man innlagt. Alle andre må pent nøye seg med sine fantasier. Kanskje ikke så rart, da, at det eksisterer mange forestillinger om tilværelsen inne på lukket avdeling.

Med lukket mener man at avdelingen har låste dører. Ingen slipper inn. Ingen kan forlate avdelingen. Uten at noen først låser opp døren. Det minner jo om et fengsel, vil sikkert noen tenke. Ja, de låste dørene kan nok gi slike assosiasjoner.

Forsøk å forestille deg at du nå skal legges frivillig inn på en lukket, psykiatrisk avdeling. Jeg tenker det da vil være viktig å minne deg på at innenfor de låste dørene befinner det seg en sykehusavdeling. En spesialisert avdeling som er til for å behandle mennesker med psykiske lidelser.

På denne avdelingen jobber det flere typer fagfolk med ulik kompetanse, men med ett felles mål: Å kunne gi deg den beste behandlingen.

Men hva skal de låste dørene være godt for? Vel, det kan være flere grunner til denne ordningen. Først og fremst skaper låste dører forutsigbarhet og kontroll med hvem som slipper inn på avdelingen.

På et mer symbolsk plan markerer de at du befinner deg i et lukket behandlingsrom. At du nå er skjermet mot inntrykk, påkjenninger og stress som du forbinder med ditt vanlige liv. Du får anledning til å være i fred. Motta behandling, uten forstyrrende elementer.

De låste dørene gjør det kanskje lettere for deg å takle den ambivalensen du føler i forhold til det å være innlagt. Noe som igjen gjør det enklere å planlegge et behandlingsløp.

Og det kan være at de beskytter samfunnet mot dem som er så preget av sin psykiske lidelse at de i perioder utgjør en fare for andre mennesker.

Du er sikkert spent på hvem som vil være dine medpasienter. For hvem legges egentlig inn på lukket avdeling?

Akuttpsykiatrisk avdeling er ett eksempel på en lukket avdeling. Hit kommer alle som har behov for en umiddelbar innleggelse på en psykiatrisk avdeling. Noen har vært innlagt flere ganger tidligere, mens andre kommer dit for første gang.

Bakgrunnen for innleggelsen kan være så mangt. Depresjon, selvmordsforsøk, rus, psykose,etc.. Noen innleggelser skjer med tvang. Men mange innleggelser er frivillige.

Du vil få oppleve at en lukket avdeling er bemannet hele døgnet. Med ansatte som er der for å hjelpe deg og dine medpasienter.

Mesteparten av aktivitetene foregår likevel på dagtid. Behandlersamtaler og miljøterapi danner grunnpilarene i behandlingen som tilbys. Men du vil også få tilbud om fysioterapi og ergoterapi.

Skulle du samtidig ha problemer i forhold til bolig, privatøkonomi eller trygdeytelser, vil du tilbys samtaler med sosionom. Ikke overraskende vil en opprydding i sosiale eller økonomiske vanskeligheter ha en meget gunstig effekt på din psykiske helsetilstand.

Hva med medisiner, tenker du nå. Ja, medisiner er ofte en viktig del av behandlingen. Men ikke alltid. Kanskje trenger du først og fremst en time-out, hvor samtaler, ro og hvile vil gi den beste behandlingsmessige effekten.

Jeg tror du vil bli positivt overrasket over oppholdet ditt på lukket avdeling. Og jeg føler meg veldig sikker på at du vil ha utbytte av det. Kanskje så stort utbytte at du aldri kommer tilbake til avdelingen.

Likevel vil du kvie deg over å skulle fortelle noen hvor du har vært. Sånn er det bare. Men det er synd. For kanskje ville mange hatt godt av å høre litt om det som faktisk skjer på en lukket avdeling.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.