*Nettavisen* Nyheter.

Fred Heggen

Overbelegg i psykiatrien betyr krise

Foto: (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ta det inn over deg, først som sist: Det er en pågående krise i norsk psykiatri.

Sengepostene kneler

Akuttpsykiatriske sengeposter over hele landet kneler under vekten av en flodbølge av psykisk syke mennesker, som alle trenger en seng på lukket avdeling.

Sengepostene er overfylte, men pasienttilstrømningen bare fortsetter. Konsekvensen er vedvarende overbelegg over hele fjøla.

Overbelegg betyr korridorpasienter. Korridorpasienter betyr kaos.

Forutsigbarheten og tryggheten forsvinner

En psykotisk eller manisk pasient vil være i behov av den tryggheten som bare forutsigbare behandlingsrammer vil kunne gi ham.

Eget rom med eget toalett/ bad er ett eksempel på en slik forutsigbarhet. Tilgjengelig personale som kan trygge, lindre eller trøste er et annet eksempel.

Overbelegg på en lukket psykiatrisk sengepost er det motsatte av trygghet eller forutsigbarhet.

Negative konsekvenser for pasientene ved overbelegg

Hvis overbelegg skal bli den nye standarden på lukkede psykiatriske sengeposter, vil dette få følgende konsekvenser for pasientene: Behandlingstilbudet vil bli dårligere. De vil få mindre tilgang til det tverrfaglige behandlingsapparatet. De vil få kortere sykehusopphold. De vil bli møtt med flere tvangstiltak.

Antall selvmord inne på avdelingene vil øke. Det samme vil voldshandlinger eller drap begått av psykiatriske pasienter.

Negative konsekvenser for de ansatte ved overbelegg

Et vedvarende overbelegg vi få følgende konsekvenser for de ansatte i psykiatrien: Slitasjen vil bli økende og til slutt uholdbar. Følelsen av hele tiden å ligge på etterskudd, eller komme til kort, vil føre til utbrenthet. Sykmeldingene blir hyppigere, og arbeidspresset på de gjenstående arbeidstakerne vil bli enda høyere.

Det blir større rom for feilbehandling. Volden mot de ansatte vil øke.

Noe drastisk må skje

Vi har nådd et kritisk punkt. Skjer det ikke noe drastisk veldig snart, mener jeg at psykiatrien blir liggende med brukket rygg.

Noe drastisk betyr på kort sikt økte bevilgninger og ny bygningsmasse, som igjen vil kunne gi flere sengeplasser. På lengre sikt må man gi psykiatrien et løft som virkelig monner.

Festtaler må erstattes av handling. Tro meg; dette er alvor!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag