*Nettavisen* Nyheter.

Skyldfølelsen

For godt til å være sant - del 4


Det verste for «Kari» var likevel selvbebreidelsene som veltet inn over henne. Hvordan kunne hun la det gå så langt? Hvorfor reagerte hun ikke tidligere?

Hun hadde store vansker med å forstå hvorfor hun, som vanlig lønnsmottaker, gjentatte ganger måtte låne penger til den «vellykkede» finansmannen. Burde hun ikke ha gjennomskuet ham pga dette? Eller hva med de høytsvevende planene hans som alltid slo feil?

Hun innså nå at han fra første stund hadde manipulert henne til å tro på eventyrene han fortalte. Ved stadig å kritisere og latterliggjøre henne hadde han systematisk brutt ned selvtilliten hennes, og gradvis fjernet henne fra venner og familie. Hun klarte ikke å forsone seg med at hun frivillig hadde latt dette skje, og følte en blanding av skyld og fortvilelse.

Hun hadde heller ikke forlatt ham etter den første voldtekten, men fortsatt i forholdet ennå en stund. Og hvorfor hadde hun takket ja til den siste middagsinvitasjonen hjemme hos ham?

«Kari» fikk hjelp av psykologen sin til å bearbeide de mange ubesvarte spørsmålene. Ganske snart forstod hun at hun hadde vært utsatt for en psykopat, og at det hun hadde vært gjennom, dessverre ikke var en veldig uvanlig historie.

Psykopater er flinke til å finne sine ofre, og ofte klarer de i lang tid å kamuflere sine mørke sider. Dette gjør de først og fremst ved å ta i bruk sin overflatiske og glatte sjarm, kombinert med løgn og manipulasjon, narsissisme og hensynsløshet.

Psykopater mangler empatisk evne, og føler heller ingen anger. Ingen utøver mer vold enn psykopater, og volden kan være sadistisk og instrumentell. Med instrumentell vold menes at volden er velkalkulert og situasjonstilpasset. Man vet eksempelvis om slaget man gir, fører til blåmerke eller ikke.

Et annet kjennetegn ved psykopater er deres grandiose selvbilde; de føler seg suverene og uovervinnelige. Dette er karaktertrekk de sikkert kan dra nytte av den første tiden, men som før eller siden vil komme til å avsløre dem, enten det er i arbeidslivet eller i den kriminelle verden. Mens de «vellykkede» psykopatene må finne seg i å gå fra jobb til jobb, havner de «kriminelle» psykopatene som regel i fengsel.

Les resten av følgetongen "For godt til å være sant:"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag