RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge bør få lovlige pokerklubber

I dag avsluttes NM i Poker på Gardermoen med finalebord i Main Event som samlet 1974 deltagere. Mesterskapet, som gikk over seks dager, er det første lovlige norgesmesterskapet arrangert i Norge. Allerede i 2013 svarte et utvalg tilsvarende 500,000 nordmenn at de hadde spilt poker i løpet av det siste året. Sannheten er at poker har vært spilt i Norge i årevis, og at interessen for poker aldri har vært større.

Med sitt deltagerantall på nesten to tusen spillere, er mesterskapet på Gardermoen verdens største nasjonale pokermesterskap. Til sammenligning var det 279 deltagere på det svenske mesterskapet som ble arrangert på Casino Cosmopol i Stockholm tidligere i år. Tallenes tale er klar, nordmenn ønsker å spille poker lovlig! Regjeringen har siden 1. januar også åpnet for å spille poker hjemme, dog med en begrensning i innsats og antall spillere.

Selv om det nå er lovlig å spille hjemme, er dette for mange ikke nok, og de velger derfor å spille på ulovlige pokerklubber. Ettersom dette er en ulovlig virksomhet finnes det nærmest ingen grense på hvor høyt man kan spille, og hvor mye man kan tape. Det er heller ikke uvanlig at det lånes ut penger til spillerne, og det har vært saker i media som forteller om at mafia har krevet beskyttelsespenger fra klubbeiere.

Norsk Pokerforbund mener det er på tide at politikerne tar ansvar og legger til rette for en bredere legalisering av poker i Norge. Ved å lage et system som regulerer drift av pokerklubber vil man gi spillere et trygt sted å utøve hobbyen sin. Man vil kunne generere inntekt til veldedige formål i tillegg til penger i statskassen ved at klubbene, og de ansatte, betaler skatter og avgifter på lik linje med annen næringsvirksomhet.

Kronikken fortsetter under bildet.

 

Sigurd Eskeland, leder i Norges Pokerforbund, avbildet under hovedøvelsen i NM, der han ble nummer 30 av nesten 2000 deltakere. (Foto: Andreas Høivold).

Ifølge undersøkelsen «Omfang av Penge- og dataspillproblemer i Norge 2013» var det 1,09 prosent av deltagere i nettpoker som anga problemer med å kontrollere eller begrense spillingen. Til sammenligning var det 2,63 prosent av bingospillerne som anga det samme. Jeg tror de fleste nordmenn anser Bingo som relativt uproblematisk, men med utgangspunkt i disse tallene er likevel Bingo mer enn dobbelt så «farlig» som poker. Likevel kan man i Norge lovlig spille både Bingo og andre pengespill som har enda høyere prosentandel problemspillere, mens poker kun kan spilles organisert en gang i året under NM.

Spillproblemer er viktig å ta på alvor, men det forsvinner ikke ved at vi later som at ulovlig pokerspill ikke foregår. Ved å regulere poker kan det settes grenser for spill og tap, og problemspillere kan lettere fanges opp og tilbys hjelp. På den måten kan man hjelpe de som faktisk har et problem, samtidig som man slipper å kriminalisere en stor del av befolkningen på grunn av hobbyen sin.

Lovlige, regulerte pokerklubber gir inntekt til statskassen og veldedige formål, trygge rammer for spillerne og mulighet for hjelp til de som trenger det. På tide å ta ansvar og åpne for en bredere legalisering og regulering av poker!

Sigurd Eskeland, leder av Norsk Pokerforbund