Trygve Slagsvold Vedum er leder av Senterpartiet

Siv Jensen må ha oppdaget at folk flest begynner å få nok av alle de nye avgiftene hun innfører. I Nettavisen 29. mai prøver hun å drive brannslukking. Under vignetten «10 skatte- og avgiftskutt som ikke hadde skjedduten Frp» kaller hun Senterpartiet for pyromane og klager over «partiene med fyrstikker». Men når Siv Jensen gjennom fem år som finansminister har dynket folk flest med stadig nye avgifter, må hun selv ta ansvar for at folk fyrer seg opp. At Senterpartiet påpeker fakta gjør oss ikke til pyromane – men vi tar gjerne æren for å kaste lys på en politikk som rammer folk flest og bare tjener de aller rikeste blant oss.

Først: Siv Jensen er bra frekk når hun hevder at Frp har bidratt med store avgiftslettelser. Sannheten er at med Frp i regjering har Norge fått en eksplosjon i avgifter. I løpet av partiets fem år i regjering har avgiftene i Norge økt med 6600 millioner kroner – ifølge Jensens egne tall.

Flere av avgiftene har vært fantasifulle, som dødsgebyr, «sukkeravgift» på sukkerfri brus og vitaminbjørner, poseavgift (som heldigvis endte i skuffen) og flypassasjeravgift som er mer enn dobbelt så høy når man reiser for å besøke mormor i Trondheim som når man reiser på shopping til New York.

Andre har vært trauste og velkjente, som det store avgiftshoppet på bensin og diesel i 2017 og økningene i elavgiften på mer enn 40 prosent i løpet av regjeringsperioden. Siv Jensen har som leder av Finansdepartementet økt avgiftene i Norge med om lag 4 millioner kroner – hver eneste dag!

Frp i regjering fører en politikk som systematisk angriper norske arbeidsplasser og gir større forskjeller i Norge, både mellom rik og fattig og mellom by og land. Mens regjeringen innfører høyere avgifter, som rammer de som har dårligst råd, bruker de enorme summer på skattelettelser til de aller rikeste i Norge og til skattesubsidier til utenlandsk arbeidskraft og utenlandske bedrifter.

Altså tar man penger fra vanlige folk og gir til blant annet Rimi-Hagen og andre av FRPs bidragsytere. Samtidig innfører regjeringen avgifter som gjør at folk flest må til Sverige for å handle lørdagsgodt. Og sammen med kundene flytter også norske arbeidsplasser over grensa til Sverige. Tilbake sitter folk uten jobb og med kønummer på Nav. Det blir trippelt tap.

Her er 10 nye skatte- og avgiftsgrep du har fått med FrP i regjering:

1. Bensin- og dieselavgiftene. Ifølge Erna Solberg har at Frp og Høyre økt bensin- og dieselavgiftene «mer på ett år enn den forrige regjeringen gjorde i løpet av åtte år». Avgiftene rammer familier og næringslivet.

2. Sukkeravgiften. «Sukkeravgift» på sukkerfri brus og vitaminbjørner – alle skjønner at det er en dårlig idé.

3. Dødsgebyret. Ja, det er ikke lenger nok å skatte de levende.

4. Bompenger. Her har FRP funnet sin paradegren – partiet setter nye rekorder hvert år og har like solide resultater som langrennsgutta.

5. Elavgift. Eldre mennesker i gamle hus må dekke inn skattelettelsene til rike onkler med Tesla i isolert dobbeltgarasje.

6. Flypassasjeravgiften. Langweekend i Paris for de rike – halv avgift. Forretningsreise til Oslo for en liten bedrift fra Nord-Norge – full avgift.

7. Norgesferie-moms. I tilfelle ikke flypassasjeravgiften gjorde Norges-ferien for dyr for dem som ikke kan koste på seg utenlandsferie, så har Siv Jensen økt reisemomsen i Norge fra 8 til 12 prosent.

8. Skatterabatt for utenlandske arbeidstakere. Utenlandske arbeidstakere har i dag et gunstig standardfradrag som gir dem en skatterabatt på ca. 145 mill. kroner i 2018 samt en enklere jobb med å fylle ut skattemeldingen. Det er penger som heller kunne gått til skoler og sykehjem i Norge.

9. Enda mer skatterabatt for utenlandske arbeidstakere. Siv Jensen foreslår at utenlandske arbeidstakere skal få lavere skatt enn nordmenn fra 2019 av gjennom en gunstig og lav flat skattesats på 25 prosent. Forslaget vil gjøre det enda vanskeligere for norske arbeidstakere i utsatte bransjer

10. Momsfritak for utenlandske nettbutikker. Mens norske virksomheter får nye avgifter, skal utenlandske nettbutikker slippe moms på varer de selger for under 350 kr. Dette koster anslagsvis 6000 norske arbeidsplasser og gir flere på trygd.

Siv Jensen mener jeg har fyrstikker. Jeg mener hun har kokt sammen et avgiftsopplegg for folk flest som nærmest er selvantennelig. Med FrP har du fått mer avgifter for vanlige folk i Norge – og store skatterabatter til utenlandske arbeidstakere og de rikeste blant oss. Dette mener vi er en oppskrift på et kaldere Norge. Jeg synes det er sunt at folk fyrer seg opp over det.