RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sist oppdatert:

Helge André Njåstad, FrP:

283 færre sykehjemsplasser og høy eiendomsskatt

Ja, det betyr noe hvem som styrer, Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets "utstillingsvindu" har fått 283 færre sykehjemsplasser, ifølge Fremskrittspartiet.
Arbeiderpartiets "utstillingsvindu" har fått 283 færre sykehjemsplasser, ifølge Fremskrittspartiet. Foto: Frank May (NTB scanpix)

Av Helge André Njåstad, finanspolitisk talsmann i FrP

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre viser igjen at han lever et godt stykke fra virkeligheten da han i et leserinnlegg i DN lørdag 2. juni skamroser Aps samarbeid med MDG i hovedstaden og kaller det et utstillingsvindu. Støre som er en skolert mann, burde i det minste la tallenes tale innhente han der manglende kontakt med virkeligheten slår inn.

Helge Andre Njåstad

Med FrP bak rattet ville Oslo aldri innført eiendomsskatt, og spesielt ikke for å sette pengene på bok. Dersom Ap og resten av de rødrøde politikerne i Oslo hadde fjernet eiendomsskatten i dag, ville Oslo fortsatt hatt et overskudd på 2,1 mrd. Ja, du leste riktig. Et overskudd langt over det som er anbefalt for en kommune. Disse pengene tilhører innbyggerne, ikke politikerne. Og man skulle tro at det var penger nok til å beholde de sykehjemsplassene som allerede eksisterte.

Jeg skryter aldri unødvendig mye av Høyrefolk, men der Fabian Stang går inn i historiebøkene som en samlende, varm og inkluderende ordfører, vet vi knapt hvem Marianne Borgen er. Raymond Johansen er mest kjent for sin kamp for å kunne kalle seg byregjering og Lan Marie Berg taler for seg selv.

Støre viser i sitt innlegg at han er strålende fornøyd med disse politikerne. Han skryter av halvveis gjennomførte lovnader fra forrige valg, mens det kuttes i eldreomsorgen og overskuddene i de rødrødes pengebinge bugner.

Jeg for min del mener at kommuner som Oslo, med gigantoverskudd og høy eiendomsskatt må rydde opp.

Det er på tide å gi pengene tilbake til dem som åpenbart har betalt for mye. Kommuner med overskudd langt over anbefalt nivå på 1,75% har for mye penger.

Norge er blant de landene som har høyest skattenivå i verden, i tillegg til at de kommunale avgiftene er høye. Da er det unødvendig å legge eiendomsskatten på toppen av dette.

Det siste året har gitt oss nok av skrekkeksempler på hvordan vanlige folk og småbarnsfamilier blir uheldig rammet av eiendomsskatten. Bolig er ikke et luksusgode i Norge. Vi har tuftet hele den norske boligpolitikken vår på at flest mulig, bør og skal eie, egen bolig. Noe som også sosialdemokrater burde være opptatt av. Det er derfor helt uakseptabelt at ordførere som har store overskudd flere år på rad skal skattlegge hjemmene til folk.

Dersom eiendomsskatt er en prinsippsak for Støre, så må Ap gjerne gå til valg på det, men ingen kan si at dette er nødvendig når vi ser tallene fra Oslo.

Men Oslo er ikke alene om å toppe listen over elendig styring av skattebetalernes penger. Nei, vi ser det i alle byene som er styrt av de rødrøde. Arbeiderpartiet i skjønn forening med MDG, Rødt og SV.

Vi som står litt på utsiden ser et stadig mer splittet Oslo der de sosiale forskjellene tilspisser seg, med en vestkant som stadig skattlegges på verst tenkelig måte, med en uforutsigbar og unødvendig eiendomsskatt, samtidig som Ap og Co. vil pulverisere godt etablerte boligområder for å bygge blokk. Du har en østkant med større sosiale utfordringer enn tidligere, der sittende ordfører har malt et bilde av at litt mer kunst skal løse utfordringene med at mennesker føler seg fremmed i sin egen by.

Oslo er en flott og fargerik by, slik den skal være, og storbyutfordringer vil alltid eksistere. Men å påstå at Marianne Borgen og MDG har gjort Oslo til et utstillingsvindu for Ap gir et dystert bilde av hvilke forventninger Støre har til Ap-politikere og Ap-politikk. Dette er også et hån mot innbyggerne som vrir seg i frustrasjon over det som dessverre går inn i kategorien idiotiske påfunn og sløsing av penger:

Svindyre utekontor, fjerning av parkeringsplasser, et titalls bomringer, høye kommunale gebyrer, søppel som ikke blir hentet og en eiendomsskatt som settes på bok mens eldre har mangel på tilbud og helsestasjonene varierer fra hvilken bydel du bor i. Listen er lang.

Det er også forunderlig at man ikke skal prioritere å holde hele Frognerbadet åpent. I hjertet av Oslo har øst møtt vest om sommeren helt siden badet åpnet i 1956. Her har det alltid vært åpent, uansett økonomiske utfordringer. Unge og gamle fra hele byen har benyttet seg av badet på både kalde og varme sommerdager. I fjor åpnet aldri deler av Frognerbadet og det sammen vil dessverre være utfallet i år. Et lite stykke historie blir forsømt mens MDGs nyeste påfunn går foran. Jeg skjønner godt at Oslofolk er forbanna.

Jeg vet at Støre helst ikke møter andre enn statsministeren til debatt, men jeg vil likevel utfordre han på hvilken Ap-kommuner som har gode nok helsetjenester på grunn av eiendomsskatten.

Jeg for min del kan vise til FrPs utstillingsvindu som er Os kommune. Kanskje de rødrøde i Oslo burde ofre kommunen et besøk? Her er det hverken eiendomsskatt eller høye kommunale gebyr. Ordføreren er samlende, tjenestene er gode og det samme er økonomien. Det er mulig å få det til, men løsningen ligger sjeldent i å la innbyggerne ta regningen med enda mer skatt. De Ap-styrte kommunene er gode eksempler på det.

Les også: Mistillitsforslag fra Frp mot Oslos byråd

Les: Ap-topp mener romfolk-kritikken fra Frp er absurd