Gå til sidens hovedinnhold

Å sette skapet på plass

Petter Stordalen:

På den andre siden av det totale mørke, finnes farger. Ja, hele regnbuen faktisk.

Petter Stordalen eier Nordic Choice Hotels som sponser Oslo Pride.

Enhver god homohistorie starter med spørsmålet: Når oppdaget du det først? Jeg vil si en gang mellom « La det svinge» med Bobbysocks og « Kiss» med Prince. Jeg hadde tatt med meg lillesøster til Oslo for å studere bøker, tall og hovedstadens forlystelser. Så fant vi oss en liten toroms nederst i Trondheimsgata, der jeg kunne sove på sofaen i stua og passe på hvem som fikk passere inn på søsters soverom.

I vår lille leilighet på Grünerløkka, 14 mil fra Porsgrunn, satte min søster skapdøra på gløtt. Og etter et par runder mellom gangen og stereoanlegget, befant jeg meg et sted på kjøkkengulvet i duett med Cindy Lauper. «I see your true colors - shining through!»

Les også

- Vennligst flytt homseflagget

Omtrent samtidig som det store jordskjelvet i Mexico City, skapte min søster ikke så rent små rystelser blant prektige Porsgrunnere. Og jeg kunne fillerista hele gjengen. Mitt største homosjokk, om jeg får sitere tabloidene, ble ikke utløst av min søster. Det kom fra det skredet av fordommer som møter annerledeshet i en liten by. Jeg debuterte som homoaktivist i en alder av 24. Jeg er vervet på livstid.

Fra de glade dager, da Eurythmics sang «Be yourself tonight», har jeg fylt huset mitt, kontoret mitt og alle Nordic Choice-hoteller med homofile, lesbiske og alle mulige barn av regnbuen. Fra første dag, har mangfold vært en av de viktigste elementene i kulturen i Nordic Choice Hotels. Med rom for alle, og blikk for den enkelte. Toleranse skaper trygghet, trygghet gir åpenhet. Et åpent rom for å være annerledes. Vi ser at en fargerik arbeidsplass bringer fargerike løsninger.

En sommerdag for ti år siden kunne jeg kaste ris over min søster og hennes vakre, hvite brud. Jeg tørka tårer med et lite rosa lommetørkle mens de ropte ut sin store kjærlighet for et hundretalls utvalgte fra familie, venner og Bergen by.

Les også: Hatet mot homofile i islam

Jeg har fått med meg at ordet er fritt, så jeg velger å legge inn et par setninger for homosaken. Annerledeshet er en ressurs. Det er også en menneskerett. Jeg skal reise meg opp og applaudere for alle som spretter eller smyger ut av skuffer og skap, hjemme og ute. Og alle som gjør det lettere å komme ut. En liten klapp på skulderen til alle som vier de homofile, lesbiske, bifile og transpersoner respekt og rettigheter.

Innlegget ble første gang publisert i 2016 og er gjengitt etter avtale i forbindelse med Oslo pride.

Les også

Homominister Helleland ber fotballen skjerpe seg

Kommentarer til denne saken