*Nettavisen* Nyheter.

Alkohol-hysteri og integrering

Etter at jeg ble spurt av NRK Finnmark om hva nordmenn kan gjøre for å ta godt i mot alle de flyktningene og asylsøkerne som nå kommer, presenterer jeg noen tanker om dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Av: Lars Gule, samfunnsdebattant

Én av disse er et forslag om å ikke trekke inn alkohol i alle sosiale sammenhenger, som for eksempel nå i julebordsesongen. Dette lager så NRK Finnmark en egen sak om - som blir referert videre av Nettavisen.

Nettavisen: Islamekspert: - Dropp alkoholen på julebordet

Selvsagt er det en rekke idioter "der ute" - i kommentarfeltene og på Facebook - som innbiller seg at dette er det jeg som har ringt NRK Finnmark eller Nettavisen for å få publisert. Joda, fordi jeg søker oppmerksomhet. Ja, ja. Det sier for det første ganske mye om kunnskapsnivået her i landet og hvor lite alt for mange vet om hvordan medier jobber.

Dernest er reaksjonene tilnærmet hysteriske. At det er SÅ mange med så store alkoholproblemer at de får abstinenssymptomer bare det snakkes om et alkoholfritt julebord, er skremmende. Hysteriet synes å overgå til og med desperasjonen hos heroinister med "cold turkey".

Det er rett og slett ufattelig trist at så mange mennesker ikke er i stand til å tenke seg noe annet enn øl, vin og brennevin i sosiale sammenhenger. Det forteller om en sosial fattigdom som er ubegripelig stor.

For det tredje er det også symptomatisk at folk tror dette handler om muslimer og islam. Det handler om kultur. Det finnes mange land hvor folk er langt mer forsiktige i sin omgang med alkohol enn det nordmenn er. Derfor kan det være gode grunner til å tenke på hva man gjør dersom man vil skape et inkluderende fellesskap på en arbeidsplass. Det handler OGSÅ om en viss solidaritet med ekte, etniske norske nordmenn - som har alkoholproblemer.

Dette er ikke noe forslag om at nordmenn skal slutte å drikke. Drikk i vei! Men det er selvsagt ikke nødvendig å drikke i ALLE sosiale sammenhenger. Derfor går det selvsagt også an å ha noen alkoholfrie arrangementer - ikke minst i jobbsammenheng.

Jeg har presentert forslag om alkoholfrie tilstelninger før. Ikke minst i forbindelse med studiestart ved universiteter og høyskoler. Det er IKKE nødvendig å gjøre introduksjonen av nye studenter til en stafett mellom puber og barer. Det er fullt mulig å gjøre noe uten uendeligheter med alkohol.

Videre handler dette om VURDERINGER. Noen fra mindre alkohol-konsumerende kulturer har ingen problemer med at andre drikker. Noen drikker også selv (jo, det gjelder til og med for muslimer, som mange er kjent med). Derfor blir spørsmålet hvor mye hensyn vil man ta til de som er aller mest reservert. Til de som ikke vil være med på arrangementer hvor andre drikker eller hvor det serveres alkohol. Kanskje fordi de mener det er synd.

Parallellen er selvsagt hvor mye hensyn man vil ta til ortodokse jøder som ikke spiser svinekjøtt. Noen vil ikke sitte rundt et bord hvor det ligger svinekjøtt. Andre avstår fra selv å spise.

Dermed får man vurderingene - hvor mye hensyn skal man ta? Og det er det mitt forslag handler om - at vi faktisk undersøker og vurderer.
Verre var det ikke.

At så Nettavisen gjør meg til professor og legger inn islamekspert i ingressen, får være deres sak - og problem. Det handler om at de både viderefører det tabloide oppslaget til NRK Finnmark og ikke kan referere skikkelig. At folk så kommenterer ut fra dette, sier som sagt sitt. For min tittel og hva jeg faktisk sa til NRK Finnmark er det lett å finne ut av. Men rørehuer og islamofobe behøver aldri undersøke noen som helst. De VET jo alt allerede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.