RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle voksne har ansvar for å hindre mobbing

 

 


Av Anne Karin Bjerkebro, leder av Skolelederforbundet Oslo


Skolen skal slå knallhardt ned på mobbing. Men utestenging må alle voksne bekjempe.

I lys av den senere tids mobbedebatt vil vi som skoleledere formidle at vi er vårt ansvar bevisst, og at vi vil fatte flere enkeltvedtak der det trengs, for å sikre at rettighetsfestede tiltak kommer elever som mobbes til unnsetning ? tidsnok. Juridisk bistand fra skoleeiere landet over, ikke bare i Oslo, vil forhåpentligvis kunne bistå oss ledere i dette viktige arbeidet. 

I mobbedebatten er det imidlertid viktig ikke å glemme mobbingens arnested, nemlig utestengingen. Å stå utenfor er nemlig ikke bare smertefullt for de som blir rammet, men også en utfordring for skolen. I saker der hele elevflokken er med på å fryse ut enkelte, er det vanskelig å intervenere effektivt. For å løse et slikt problem trenger skolen en sterk allianse med hjemmet.

Alle voksne har et ansvar for å fremme inkludering og vennskap. Bursdagsselskap eller Halloween-markeringer blir dessverre alt for ofte arenaer for utestenging.

Som foresatt bør man sørge for at ingen enkeltelever blir utelatt.  Å se på Facebook at alle andre hygger seg uten deg, brenner seg nemlig inn for alltid.

Vi anbefaler foresatte å opprette trivselsgrupper som kan ta på seg å arrangere morsomme treff for hele klassen.  Slike hyggelige samlinger gir foresatte en mulighet til å observere samspillet mellom elevene og hindre at utestengingen blomstrer.