RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Susanne Kaluza:

Avslører sannheten om #metoo

Nettavisen og Amedia-avisenes store undersøkelse om seksuell trakassering knuser mytene om feminisme og #metoo.

Susanne Kaluza påpeker at ett av funnene i Nettavisens undersøkelse er at folk med lavere inntekter er vesentlig mer utsatt for seksuell trakassering.
Susanne Kaluza påpeker at ett av funnene i Nettavisens undersøkelse er at folk med lavere inntekter er vesentlig mer utsatt for seksuell trakassering. Foto: Trigger

Av: Susanne Kaluza, rådgiver i kommunikasjonsbyåret Trigger Oslo, tidligere redaktør og forfatter

To myter dukker stadig opp i diskusjonene som går om feminisme, likestilling og #metoo:

Det ene myten er at feminisme er en elitesak. #Metoo-kampanjen, som avdekket omfattende seksuell trakassering, er egentlig bare privilegerte kvinner som bråker om ting de graver ut av sin egen navle mens de gafler ned chiapudding i Teslaene sine på vei til neste debattmøte på Litteraturhuset på Oslo vest. Dette handler med andre ord ikke om folk flest.

Den andre myten handler om hvem som bryr seg. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg er blitt fortalt på SMS, Messenger og i kommentarfelt at feminisme egentlig bare handler om sure mannehatende damer som forsøker å karre til seg makt på bekostning av mannen. Som om rettigheter var en kake, der du får mindre om en annen gruppe får mer. #Metoo er i denne myten noe som engasjerer hysteriske damer som ikke tåler å bli flørtet med og som får trusa i krøll om en fyr sier hun er pen.

Den store, landsdekkende undersøkelsen til Nettavisen og Amedia knuser effektivt begge disse mytene.

- Personer i lavinntektsyrker har opplevd vesentlig mer seksuell trakassering enn mennesker med høyere inntekt.

- Folk i offentlig sektor er mer utsatt for seksuell trakassering enn mennesker som jobber i det private næringsliv.

- Helse- og sosialtjenester er den verste av bransjene. Over 90 prosent av norske sykepleiere er kvinner, men også mannlige sykepleiere rapporterer om seksuell trakassering.

- Forskjellene mellom de ulike delene av landet er minimale.

Ei heller er #metoo en sak som kun engasjerer og er relevant for kvinner.

- 21 prosent av menn og 49 prosent av kvinner sier de har opplevd seksuell trakassering, 22 prosent av kvinnene i undersøkelsen har opplevd det flere ganger.

- Knappe 16 prosent av norske menn støtter ikke metoo. 66 prosent støtter kampanjen, og de resterende prosentene vet ikke eller kjenner ikke til kampanjen.

(Dog er de 16 prosentene åpenbart veldig høylytte)

Med andre ord: Seksuell trakassering rammer bredt, det rammer både kvinner og menn, det rammer mennesker i bygd og by, og det rammer aller mest de som har minst å rutte med fra før. Dette må stoppe. Og det må stoppe nå.

Les mer: 1,35 millioner nordmenn har opplevd seksuell trakassering

Les også: Servitør: - Jeg skulle bli tatt på for at de skulle tjene penger

Er du fortsatt blant dem som lurer på «hva i alle dager det er lov å gjøre nå» - så leste jeg nylig et humoristisk, men ganske enkelt forståelig råd:

«Hvis du er mann: Ikke si noe til en kvinne du ikke hadde hatt lyst til å høre en mann hviske deg i øret i fengsel. Hvis du er kvinne. Ditto.»

Verre er det ikke.

I år handler hovedparolen i 8. mars toget i Oslo og mange andre steder landet rundt om #metoo.

Toget er åpent for alle, enten du er ung eller gammel, kvinne eller mann, enten du stemmer blått eller rødt eller grønt.

Husk at du ikke må være enig i alle parolene for å gå i toget. Det er de færreste av oss. Velg deg den du har mest troa på selv, enten den handler om #metoo, kamp mot sosial kontroll og æreskultur, incest eller havarikommisjon mot kvinnedrap.

Om demonstrasjonstog ikke er noe for deg håper jeg uansett vi kan slå fast at den oppførselen som kartlegges i dagens undersøkelse er fullstendig uakseptabel og, ikke minst, at vi kan jobbe sammen for å sørge for at situasjonen er kraftig forbedret når våre sønner og døtre skal ut i jobb.

Det er den eneste måten vi kan dytte samfunnet fremover på.

God 8. mars!