Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørn Henrik Magnus

Bergen er ikke den regnbyen folk tror!

BERGEN: Ikke så vått som man tror?
BERGEN: Ikke så vått som man tror? Foto: Emil Weatherhead Breistein (NTB scanpix)

Av Bjørn Henrik Magnus, pensjonert sivil ingeniør.

I NRK's program "Norge nå" sendt 3.1.2019 ble det gitt en ironisk/humoristisk presentasjon av været i Bergen. Programmet ga et meget skremmende inntrykk av Bergen som en "gjennomvåt by" med store problemer både nå og i fremtiden.

Det er ingen tvil om at det regner mye i Bergen og generelt har klimautfordringer, men bergensere begynner nå å bli lei av alle disse "morsomme" fremstillingene og rekordene. Spør man hvem som helst på Østlandet om hva de vet om Bergen, så er alltid svaret regnet, og da ikke i positiv forstand.

Faktasjekk vedrørende nedbør

For å sjekke påstandene og faktagrunnlaget i NRK programmet kontaktet vi Meteorologisk Institutt. De sendte korrekte/omfattende Excel Regneark med nedbørdata for hele 2018, som ga et helt annet bilde av værsituasjonen i Bergen sammenlignet med andre byer i Norge. Faktaunderlaget ga en detaljert time og døgn nedbøroversikt for Bergen/Florida, Stavanger, Oslo/Blindern, Kristiansand/Kjevik og Tromsø.

Målingene fra Meteorologisk Institutt er basert på automålinger (datastyrt) og inkluderer nedbør måling for hver time (alle 8760 timene i året) og summert for hvert døgn fra kl 07:00 til 07:00 neste dag. Selv om det er samme datagrunnlaget gir det to rapporter som gir to svært ulike oversikter.

Nedbørdøgn basert rapport (dessverre mest brukt)

Rapportert som tar utgangspunkt i at døgn nedbør med mengde på bare > 0,1 mm pr døgn regnes som et nedbørdøgn. Dvs. kommer det en liten byge på > 0,1 mm om natten/dagen, men forøvrig er resten av døgnet opplett/sol, regnes dette allikevel som et nedbør døgn. Oversikten sier lite om hvorledes været var gjennom døgnet og er dårlig for Vest Norge som på grunn av geografiske forhold har større døgn vær-variasjoner. Dette sammen med nedbør intensitet er det som bukes i media og grunnlaget for tabloide rekorder. Tar en utgangspunkt i døgnrapport ville det i 2018 vært 224 nedbørsdøgn i Bergen, noe som er meget misvisende.

Timebasert rapport (hver time gjennom hele døgnet)

Fullstendig og komplett og korrekt timeoversikt over nedbøren i alle årets 8760 time. Timerapporteringen gir en mye mer nyttig og objektiv oversikt over nedbør, samt vise forskjeller mellom de ulike landsdelene. Basert på denne rapporten blir opplett/nedbør resultatet for hele 2018:

- Bergen/Florida: 269 døgn Opplett og 96 døgn Nedbør, dvs 26 % nedbør i året

- Stavanger : 293 døgn Opplett og 72 døgn Nedbør, dvs 20 % nedbør i året

- Oslo/Blindern : 322 døgn Opplett og 43 døgn Nedbør, dvs 12 % nedbør i året

- Kristian/Kjevik : 305 døgn Opplett og 60 døgn Nedbør, dvs 16 % nedbør i året

- Tromsø : 283 døgn Opplett og 82 døgn Nedbør, dvs 23 % nedbør i året

Dette faktagrunnlaget gir et helt annet og mer objektivt bilde av nedbørsituasjonen, og et helt annet bilde av forholdet mellom de ulike stedene. Det var en fantastisk sommer i Bergen og bergenserne opplever ikke at det bare regner. Av totalt 365 døgn var det aggregert 269 døgn med opplett. Dette er basert på løpende Bergen/Florida timemålinger, med 6456 timer (269x24) med opplett (0 nedbør) og 2304 timer (96x24) med nedbør. Selv om det er nedbør døgnvariasjoner, er ikke døgnet "ødelagt" dersom mesteparten av timene er opplett.

Hvem ville trodd at det var hele 74% opplettstimer i Bergen i 2018.

Dette er fakta som det norske befolkning aldri ville trodd og som burde fjerne litt av regn stempelet på Bergen. Selvsagt vil det være varierende og større nedbør intensitet i de 26% nedbør timene, som f.eks. i september da det i mm var nedbørsrekord, men det influerer ikke på antallet av opplett timer.

Det er også viktig å være klar over at målingen i Bergen er tatt på Florida midt blant de syv fjell. Dette er uheldig da Bergen har flere bydeler som ligger utenfor denne "gryten" og som har mellom 10-30% mindre nedbør. Mao er det store deler av Bergen som har omtrent lik nedbør som Stavanger. På grunn av de geografiske forhold er det derav feil og å bruke Bergen/Florida som grunnlag for hele Bergen. StormGeo har informert om at relatert til de våteste stedene i Bergen er det opp til hele 50% mindre nedbør på områder på Sotra som ligger få mil fra Bergen. Mange som arbeider i Bergen bor på Sotra.

De lokale forskjellene ble behørig presisert i NRK programmet av Eli Kari Gjengedal, men ble ikke inkludert i presentasjonene i programmet.

Faktasjekk vedrørende flom

I NRK programmet ble sagt at det har vært betydelig flom i Bergen, og verre skal det bli. Dette inkluderte en reportasje om en østlending som "holdt på å regne bort". Bergen har få slike saker pga annen geologi/landskap og meget god drenering.

I henhold til Naturskade.no, som har en meget god oversikt over rapporterte flomskader i Norge, er det for 2018 rapportert 142 flomskader i hele Hordaland mens feks. Hedemark har 238, Oppland 414. NRK programmet ga således et forvrengt bilde av nåtid og fremtid. Flom er som de fleste vet noe som berører mesteparten av Norge og spesielt de områdene med store gjennomgående elver.

Konklusjon

Det er viktig å presisere at dette ikke er en benektelse av at det regner mye i Bergen, men et sterkt ønske om en mer objektiv/fakta fremstilling av nedbør i Norge. Folk/Turister må ikke skremmes fra komme til Bergen, samt hetse de som bor der. Det er i løpet av året mange flotte opplett/soldager (74% opplettstimer) i Bergen der man kan nyte den fantastisk fine byen og turområdene omkring med fjell og fjorder.

Meteorologisk Institutt bekrefter at vurderingene som er gjort i denne artikkelen er riktige og opplyser også at generelt på landsbasis er nedbørmengden i Norge økt med ca. 20 % de siste hundre årene. Det er registrert en økt korttids nedbørintensitet på 40% spesielt på Østlandet og Sørlandet.

Basert på mer moderne måleutstyr vil Meteorologisk Institutt aktivt sørge for å gi enda bedre oversikter over værsituasjonen, også spesielt relatert til de klimaendringene vi står overfor. Den samme tilbakemeldingen har vi fått fra StormGeo.

Anders Nyland (Reiselivsdirektør i Bergen) er også positiv til å anvende reviderte fakta rapporter fra Meteorologiske Institutt i profilering av Bergen, slik at byen blir riktigere fremstilt. Det er ikke nødvendig å gjøre vær bildet verre enn det det er.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).