*Nettavisen* Nyheter.

Bonuspoeng og forenkling

Siv Jensen:

Flyselskapene må legge til rette for bedrifter som skal rapportere inn bonuspoeng brukt privat.  Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

De nye rapporteringsreglene for bruk av bonuspoeng vil gjøre det enklere å følge reglene.

Siv Jensen (Frp) er finansminister.

Flyselskapene har uttalt at de ikke har tenkt å tilpasse seg kundenes behov for enkelt å kunne skille mellom bonuspoeng som er opptjent på jobbreiser og bonuspoeng som er tjent privat. Det overrasker meg, for jeg kjenner flyselskapene våre som både serviceinnstilte og løsningsorienterte. Det tror jeg de kommer til å være i dette tilfellet også.

Tidligere var det den ansatte selv som måtte rapportere inn på skattemeldingen at bonuspoeng som var opptjent i jobb ble brukt privat. Det ble i liten grad gjort. Fra årsskiftet flyttes rapporteringsplikten fra arbeidstaker til arbeidsgiver. Det er en regelendring som regjeringen har innført for å gjøre det enklere å følge reglene. Når flere betaler den skatten de skal, blir det enklere å holde skattesatsene nede – til glede og nytte for oss alle. Også for flyselskapene.

Norske bedrifter er store og viktige kunder for flyselskapene. Bonuspoeng på flyreisene de betaler for ansatte utgjør store verdier som de bør kunne benytte seg av for å redusere reiseutgiftene sine. De bør kunne forvente at flyselskapene gjør det de kan for å legge til rette for at det kan skje på en enkel og effektiv måte. Særlig vanskelig er det nok ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dersom alle som skulle betale skatt, faktisk hadde gjort det, så kunne alle andre betalt litt mindre, skriver Siv Jensen.  Foto: Paul Weaver

Bedriftene kan også velge å la de ansatte benytte poengene på private reiser, som feriereiser med familien. I så fall må de rapportere inn dette til myndighetene. Det er viktig å være klar over at det ikke er skatt på bonuspoeng du tjener på private reiser, bare de som er tjent på jobbreiser, men som er brukt til å betale privatreiser med. Da er det nemlig en godtgjørelse fra arbeidsgiver. Lønn i en annen form enn penger. All lønn, også i andre former enn penger, bør beskattes som nettopp lønn.

Dette er en forenkling og en løsning som passer mye bedre i dagens samfunn, og er i tråd med en lang utvikling der det stadig har blitt enklere å fylle ut selvangivelsen.Regelendringene er fornuftig modernisering og en opprydning som kommer folk flest til gode. Husk at dersom alle som skulle betale skatt, faktisk hadde gjort det, så kunne alle andre betalt litt mindre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.