RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den forbudte boksen

 Boksen på bildet inneholder te, urter og vitaminer. Den er det strengt forbudt å vise frem i landets butikkhyller eller lage reklame for. Hvorfor nekter helseminister Høie oss nordmenn å få informasjon om nikotinfrie helseprodukter?

Av Øyvind Simonsen, Kick Up

De går under navnet «helsemafiaen». De er en ganske liten gruppe mennesker med mye makt og de er villige til å bruke et hvert virkemiddel i sin fanatiske kamp mot tobakk, sigaretter og snus. Selv et forbud mot import og produksjon av sigarettetuier i sølv klarte de å få Stortinget til å vedta. At vi har helsebyråkrater og frivillige organisasjoner som jobber hardt for å få folk til å slutte med snus og sigaretter er en demokratisk rettighet, men når de samme personene drar ?alle over en kam? blir logikken i deres kamp både underlig og til tider skremmende.

Alt er forbudt

Svaret på hvorfor det er strengt forbudt å vise frem ?den forbudte boksen? skyldes tobakkskadeloven. I 2013 ble den ytterligere innstrammet og lovens hensikt er nå å gjøre Norge til et tobakksfritt samfunn gjennom en stalinistisk forbudslinje. For å si det enkelt, alt som kan forbys skal forbys. Begrepet «forbud» er skrevet inn i loven 47 ganger og «forbudt» 21 ganger. Den som bryter forbudsloven blir effektivt straffet med høye bøter og om ikke det var nok så har tobakksmafiaen fått med seg Stortinget på at selv ?forsøk straffes som fullbyrdet forseelse?.

For å underbygge loven har helse- og omsorgsdepartementet spisset og dratt forbudslinjen enda lenger, og det er her den regelrette helsegalskap bytter plass med fornuft og visdom. 

10 vitaminer

Produktet Kick Up har samme smak, følelse og utseende som vanlig brun snus, men det er en kjempestor forskjell. Kick Up inneholder verken tobakk, nikotin eller andre helseskadelige stoffer. Boksen som vi vet vil hjelpe 100.000-vis av unge til å legge snusen på hylla for godt inneholder te, guarana, ginseng, ti ulike vitaminer og tre mineraler. I tillegg kommer kakao, mais, søtningsstoff og konserveringsmiddel. Alt dette er noe helsemyndigheten kunne gitt de beste rammevilkår og applaudert frem. De kunne oppmuntret oss til å dra på skoleturné og holdt foredrag om snus og helse. De kunne sammen med oss laget en folkeopplysningskampanje der våre unge fikk kunnskap om alle alternativer til snus og røyk.  Men så var det «den forbudte boksen» da. Og at Kick Up pakkes i samme porsjoner som snus og er ment for å fordøyes under leppen.

I helseminister Bent Høies forskrift står det at massekommunikasjon i markedsføringsøyemed, herunder avbildninger av tobakksimitasjoner og tobakkssurrogater er «streng verboten» og slike produkter må for all del ikke vises frem i butikkhyllene. Vårt helseprodukt er med andre ord underlagt samme rammebetingelser som det børsnoterte selskapet Cloettas salg av lakrispiper. 

Ta tilbake fornuften

Hva burde politikerne ha gjort? Åpenbart burde de ryddet opp i de uheldige konsekvensene av en helseskadelig lovtekst og gjenerobret sine fornuftige tanker. Statsminister Erna Solberg og hennes helseminister bedriver en politikk som er det motsatte av å gjøre Norge tobakksfritt siden loven hindrer å vise frem en boks som kanskje er det viktigste bidraget for å få ungdommen til å slutte med snus. Solberg burde snarest lage en «det er tillatt-lov» som igjen vil føre til at markedet oversvømmes med tobakksfrie produkter. For uten synlighet og reklame er det nærmest umulig å etablere nye merker i markedet.