Gå til sidens hovedinnhold

Derfor valgte jeg borgerlig konfirmasjon

Herman Gulbrandsen Stavrum:

Jeg bestemte meg tidlig for å velge borgerlig konfirmasjon. Så hvorfor valgte jeg dette?

Herman Gulbrandsen Stavrum er konfirmant våren 2018, og hadde arbeidsdag hos Nettavisen fredag.

Konfirmasjon er tiden der du starter prosessen fra barn til voksen. Dette er en tid med mye fest og moro, så hvorfor er det et så stort press på konfirmanten? Mye av dette skyldes valget du må ta hvis du vil konfirmere deg. Er kristelig eller borgerlig konfirmasjon det riktige valget for deg?

Jeg skal konfirmere meg lørdag 26. mai og jeg bestemte meg tidlig for å velge borgerlig. Så hvorfor valgte jeg dette?

Hovedfaktoren til mitt valg var det at jeg ikke hadde noe tilknytning til kirken, og jeg følte meg ikke kristen. Jeg fikk heller ikke presset hjemmefra når det gjalt konfirmasjonen min. Begge foreldrene mine ville at jeg skulle ta mitt eget valg og ikke bli påvirket av andre.

Les også

Konfirmanter får i snitt 52.000 kroner i år

Som sagt ville jeg alltid ha borgerlig konfirmasjon og jeg tenkte ikke over kristelig engang. Tanken min var at jeg ikke var kristen, og følte ikke at jeg trengte kristelig konfirmasjon, men jeg føler ikke at du må være kristen for å ha en kristelig konfirmasjon. Jeg har selv mange venner som ikke føler seg kristne, men som allikevel har kristelig konfirmasjon. Jeg har snakket med fler av dem og mye kommer fra tradisjoner, men noen blir faktisk tvunget til å ha kristelig konfirmasjon.

Jeg synes det er synd at ungdommer på min alder ikke får ta det valget selv.

Min personlige erfaring er at jeg har hatt det mye bedre med en borgerlig konfirmasjonsopplæring, enn jeg tror jeg hadde hatt på en kristelig kurs. En annen faktor som kan ha mye innvirkning på valget ditt, er at i alle år har kristelig konfirmasjon vært «det store». Mange argumenterer med at det er tradisjon og at borgerlig konfirmasjon bare er noe tull.

Jeg synes dette poenget er veldig usaklig. Det man gjør er å trekke inn et poeng fra en tid man ikke hadde noe valg. Man kan ikke si at konfirmasjon bare er kristelig når det egentlig handler om overgangen fra barn til voksen. Mye av problemet med konfirmasjon er at du trekker gamle tradisjoner inn i bildet og velger å legge mye vekt på dette. Det kan være både foreldre og besteforeldre som presser deg til å velge det ene eller andre.

Jeg selv føler at din familie ikke burde ha noe makt over det du velger. Konfirmasjon handler jo mest om overgangen fra barn til voksen så man kan si at valget mellom kristelig, borgerlig eller å ikke ha konfirmasjon, er det første valget i voksenlivet.

Les også

Stadig flere norske familier dropper å døpe ungene sine: - Vi er bekymret

Et annet tema mange med kristelig konfirmasjon tar opp, er påstanden om at de som konfirmerer seg borgerlig kun gjør det for pengenes skyld. Jeg skal konfirmere meg borgerlig og ja, hovedgrunnen til at jeg konfirmerer meg er pengene, men igjen så føler jeg at man ser saken bare fra en side.

Alle jeg kjenner som skal konfirmere seg, gjør det for pengene selv om de konfirmerer seg kristelig. I og for seg har konfirmasjon gått fra en stor feiring til at pengene man får i gave er det viktigste. Dette er jo trist, men det er ikke bare den borgerlige siden som gjør dette.

Til slutt vil jeg si at jeg absolutt ikke syns borgerlig konfirmasjon bare er noe tull. Alternativet med kristen konfirmasjon er jo naturlig nok basert på kristendommen, og jeg syns det er kjipt dersom vi som ikke er kristne ikke skal ha noe annet valg enn en kristelig konfirmasjon.

Les også

Flere humanistiske konfirmanter

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken