RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Thomas Tømmernes:

Det er ikke bare godis i digitale påskeegg

Hackere tar ikke påskeferie.

Du kan ikke alltid planlegge når det vil komme væromslag. Sjekk derfor at enhver nettleser du trer inn i er kryptert via HTTPS. Foto: Istock
Du kan ikke alltid planlegge når det vil komme væromslag. Sjekk derfor at enhver nettleser du trer inn i er kryptert via HTTPS. Foto: Istock

Thomas Tømmernes er Ateas ekspert for IT-sikkerhet.

Her er ni gode regler som lar IT-kriminalitet være forbeholdt påskekrimmen, ikke bare på påskefjellet, men også resten av året.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

Forsikre deg alltid om at du har tatt backup. Hva om du blir angrepet av et løsepengevirus og alle bildene fra den legendariske påsketuren i 2003 blir tatt som gissel og du ikke lenger har kontroll på hvor alle dine digitale verdisaker har tatt veien? Med sikkerhetskopi vil du fortsatt kunne mimre afterskien fra da du var ung og sprek, uten at det bare er analoge minner som sitter igjen.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

Ikke del påloggingsinformasjon med noen. Benytt deg gjerne av totrinnsautentisering, altså at du logger på med passord og at en ny kode genereres fra en annen enhet, for eksempel til mobilen din. Velg deg også gode og unike passord som du klarer å huske. Fortsatt benytter mange passord som fødselsdatoer på nære slektninger. Tenk gjerne på morsomme kombinasjoner av ord, og legg gjerne inn spesialtegn, som #påskenesehorn# eller $kvikkdessert$. Tommelfingerregel: Det klassiske ordet «passord» er aldri et godt passord.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

I den teknologiske tidsalder er det mulig å vite når stormen inntreffer. Sett på SMS-varsling slik at du blir informert om noen andre prøver å logge på kontoen din.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

Du kan ikke alltid planlegge når det vil komme væromslag. Sjekk derfor at enhver nettleser du trer inn i er kryptert via HTTPS, altså at dette står først i adresselinjen i nettleseren din. Dette er spesielt viktig dersom du skal taste inn innloggingsinformasjon. Kryptering er å skjule informasjon for de som ikke har den riktige nøkkelen eller passordet, slik at uvedkommende ikke får tilgang til det du legger inn.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

Like viktig som ekstra tøy og førstehjelpsutstyr i sekken på langtur, er det å ha installert siste programvareoppdatering. Følg «værvarsler», disse fornyes ofte grunnet oppdagelse av sikkerhetshull. Det finnes også mange gode beskyttelsesprogrammer.

Tommelfingerregel: Det klassiske ordet «passord» er aldri et godt passord.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

Internett gir oss uendelig med muligheter, men ikke alle vakre fjell byr på gull og grønne skoger. Lytt til varslinger som usikre nettsider og, pålogginger fra ukjente enheter.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

Sørg for å ha bra nok utstyr til turen du vil begi deg ut på. Ha et bevisst forhold til hvor du beveger deg på nett og hva du deler av informasjon. Sørg også for å oppdatere passordene dine jevnlig, det skal ikke bare ha en åpne og lukke-funksjon, men en trygg lås for informasjonen din.

8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.

Føler du usikkerhet, ikke grav deg ned bare ved å lukke skjermen. Steng nettsiden og skru av datamaskinen umiddelbart.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Hackerne tar ikke påskeferie, men følger du disse forholdsreglene er det liten grunn til panikk dersom uhellet likevel skulle være ute. Gjennomfør en sikkerhetsscank ( denne er gratis), eller, om du er ukomfortabel med å reparere skaden selv: skru av PC-en så raskt som mulig og søk eksperthjelp, så kan de rydde opp mens du senker skuldrene.