Ikke en eneste gang har jeg tenkt: «Hey, dette var i overkant usymmetrisk, jenta mi! Det får da være måte på rot!»

Chris Tvedt, forfatter og spaltist

Og plastisk kirurgi gjør det ikke spesielt mye enklere, i hvert fall ikke for jenter. Det er ikke så enkelt, dette med sex.

Særlig er det vanskelig i begynnelsen. De årene da man knapt vet hva man selv liker og ønsker, og i hvert fall ikke vet hva andre liker og ønsker, bortsett fra at litt for mange av dem du vil ha ikke vil ha deg!

Nei, jeg lengter ikke tilbake til ungdomstiden i så måte. Dikteren må gjerne skrive vakkert om «når knopper brister», men i min verden var det helst illusjoner som brast.

Det er ikke så enkelt med utseende heller. De færreste av er helt fornøyde med eget utseende eller egen kropp. Vi kan alle ramse opp mangler og skavanker med oss selv uten å blunke. Aller mest interessant er det at det ikke synes å spille noen rolle hvor bra man ser ut, sånn rent objektivt sett. Selv de vakreste av oss har åpenbart en indre kritiker hvis jobb er å gnage i vei inntil selvtilliten vår er nede på grunnfjellet.


Chris Tvedt. Foto: Bergensavisen

Aller verst blir det selvsagt hvis vi kombinerer de to ovennevnte områdene.

For all del, de henger jo sammen allerede. Sex og utseende er på mange måter siamesiske tvillinger. Vi pynter oss for å få sex, men heldigvis funker det andre veien også. Et begjærlig blikk er nemlig et tolerant blikk, og i det ligger det en slags trøst.

Men når jeg snakker om å kombinere sex og utseende så mener jeg det helt bokstavelig. Verden, har jeg forstått, er nå full av unge damer som bekymrer seg dypt og inderlig for symmetrien og fargetonene på kjønnsorganet sitt. Det har kvinner kanskje gjort til alle tider, hva vet jeg, men før i tiden var oppskriften på å komme over slikt, å bli voksen.

Nå er løsningen kirurgi.

Jeg går inn på hjemmesidene til Oslo Plastikkirurgi og leser til øyet blir stor og vått. Her kan kvinner raskt lese seg til problemer de ikke ante at de hadde. Visste du for eksempel at bollemus åpenbart er ute? Annerledes kan ikke jeg lese tilbudet om fettsuging av venusberget!

Eller kanskje ikke, for muligheten for labiaforstørring ved hjelp av eget magefett (såkalt kortreist kirurgi) er en annen mulighet for de som kanskje opplever sine egne kjønnslepper som litt i skrinneste laget.

Mer vanlig er visstnok det motsatte problemet.

Operasjon av Labia Minor, altså de små kjønnsleppene, forstår jeg er det hotteste nå for tiden. Jeg siterer direkte fra klinikkens hjemmeside: Formen på labia minor kan være avvikende, og dermed skjemmende.

Rene ord for pengene, dette! Her er markedsføring som virkelig tar en rask sving utenom både den store og den lille hjernen og henvender seg direkte til stedet hvor vi tar våre viktigste beslutninger, nemlig det kjente angst-senteret, plassert et sted mellom dine asymmetriske Labia Minor og din altfor brede rumpe.

Opp med hånden, jenter, den av dere som vil ha en avvikende, og dermed skjemmende, fitte!

Her trengs det mot-propaganda. Noen må heve stemmen til protest i det offentlige rom, for ufødte kvinners skyld. Noen må stå opp for det labiale artsmangfoldet. Noen må beskytte det vaginale kaos, noen må redde det svulmende, kjøttfulle Mons Veneris før det blir skrapt ned til beinet av en plastikkkirurgibransje mer grådig og mer prinsippløs enn både tobakksprodusenter og våpenindustri.

For hør her, jenter i alle aldre.

Jeg har rundet seksti år, og har kledd kvinner naken i omtrent fem og førti av dem. Ikke spesielt mange kvinner, heller ikke spesielt få, og da mener jeg i forhold til mine jevnaldrende, men noen er det blitt i løpet av et langt liv. Av og til har det skjedd som et resultat av langvarig og målrettet arbeid, andre ganger på ren slump. Slik er livet. Og slik har det seg altså at jeg har kommet i nærkontakt med et utvalg kvinnelige kjønnsorgan.

Variasjonen, hva angår farge, form og symmetri, har vært påfallende, men med hånden på hjerte kan jeg si at jeg aldri har støtt på et som jeg ikke har likt! Hver gang har vært en gave og en glede, og ikke en eneste gang har jeg tenkt: «Hey, dette var i overkant usymmetrisk, jenta mi! Det får da være måte på rot!»

Så vær så snill, jenter, ikke la dere lure. Ikke bli med på enda en tur i skjønnhetstyranniets idiotkarusell. Jeg vet at det er vanskelig med sex og sånn, men problemene sitter der de alltid har sittet, i hodet, ikke mellom beina, og de kan dessverre ikke opereres bort.

Dette innlegget ble først publisert på BA.no.