Skrevet av Runar Eriksen, hoveddommer i 5. divisjon og assistentdommer i 3. divisjon

I mange tilfeller er dommerne unge, kanskje helt ferske. Kanskje har de nettopp tatt rekruttdommerkurs, kanskje er det første gang de skal utpå for å gjøre noe de har gledet seg til, de skal lede sin første kamp. Dessverre slutter mange av disse igjen, nesten før de har fått startet, og det på grunn av kjefting, utskjelling og det som verre er - fra voksne folk.

Det har vært mye fokus på de norske toppdommerne denne sesongen, mange mener de har gjort en altfor dårlig jobb. De mener at det har blitt gjort for mange kamp avgjørende feil fra de norske dommerne. Det hevdes at kvaliteten på de norske dommerne ikke er gode nok.

Les også: RBK-sjefen om dommertabben: - Grov

Se høydepunkter: Rosenborg - Brann (NA+)

Les også: Snytt for soleklar straffe - så rant målene inn

Toppdommerne slaktes én etter én. Fordi noen forståsegpåere, såkalte eksperter og supportere, har sittet og sett situasjoner 10, 20 og 30 ganger, før de konkluderer med at dommeren tok feil og ødela kampen for det ene eller det andre laget.

Det er kjedelig å se kollegaer gjøre feil, og det er trist å se at noen i dommerfamilien blir slaktet på denne måten i mediene og i kommentarfelt på diverse nettaviser. For ja, vi er en stor familie alle vi som dømmer fotball.

Jeg kan ikke minnes å ha lest eller hørt at noen har slaktet en midtstopper for å ha opphevd offsiden som førte til at tre poeng glapp, den samme offside-avgjørelsen som assistentdommeren helt riktig lot gå. Jeg kan heller ikke huske at noen har snakket om straffebom ett år etter at det skjedde. Poengtap der dommerene var den som gjorde feil, det snakkes det om og kommenteres om både ett og to år etter.

Les også: Start raknet etter tidlig rødt kort: Slapp inn seks (!) mot VIF

Fra arkivet:


Jeg har i den siste tiden lest en del kommentarer under avisartikler og i sosiale medier. Det er trist å lese hva enkelte voksne mennesker klarer å lire av seg i slike sammenhenger om dommeren. Jeg er snart 27 år og klarer å lese dette uten at det går så inn på meg at jeg har lyst til å slutte å dømme fotball. Men jeg håper ikke noen unge dommere leser for mye av dette, da er jeg redd flere vil slutte.

Det er heller ikke lenge siden en av mine kolleger, i min krets, la fløyta på hylla. Han var som voksen mann lei. Lei av å bli kjeftet på, lei av å bli kalt håpløs. Lei av at uansett hvor godt han dømte i 99 prosent av kampen, så var det eneste enkelte fokuserte på, at han bommet på en offside-avgjørelse i løpet av 90 minutter, på en bane som er 100 meter lang og 60 meter brei.

Vi er dommere personer som er like glad i fotballen som de som spiller eller er supportere. Vi bruker minst like mange timer på fotballen som de som spiller, om ikke flere timer av fritiden vår på å dømme fotball. Ikke fordi vi tjener så godt, men fordi vi syns det er morsomt og gøy, til tross for all kjeftinga.

Så husk det folkens, dommerne er også mennesker, ofte unge, ferske dommere som vi trenger, for det er langt fra nok dommere.

Referee, «without us, no game»