Svein-Erik Edvartsen:
Dømt fotball i 24 år, dømte cupfinalen for junior i 2006, cupfinalen for herrer mellom Brann og Ålesund i 2011, har dømt 180 kamper i Eliteserien, EM 2016 og 30 kamper i UEFA Champions League som AAR, og ca. 50 kamper internasjonalt selv som FIFA-dommer. Edvartsen var også toppdommer i ishockey i åtte år både nasjonalt og internasjonalt. Det er ikke avklart om Edvartsen skal dømme Eliteserien i 2019 etter dommerkonflikten med dommersjef Terje Hauge.

Dømmingen i årets VM har utvilsomt vært av høy kvalitet generelt, og i åttedelsfinale spesielt.

Her er min vurdering av dommerprestasjonene i de åtte åttedelsfinalene i Russland.

Alireza Faghani fra Iran startet det hele med Argentina mot Frankrike. Dette var en meget vanskelig kamp å dømme på papiret, og ble faktisk enda vanskeligere enn forventet. Han traff på samtlige nøkkelsituasjoner (bl.a. korrekt straffe til Frankrike uten behov for VAR), og beholdt roen i en meget hektisk kamp.

Tatt i betraktning alt som skjedde i denne kampen, er det nesten utrolig at han ikke hadde behov for VAR en eneste gang. Faghani har kanskje vært VMs beste dommer så langt. Jeg er rimelig sikker på at han kommer til å dømme mer i dette mesterskapet.

Den andre åttendelsfinalen var mellom Uruguay og Portugal. Meksikanske César Ramos brukte ingen kort før helt på slutten av andre omgang. Det var ingen spesielle nøkkelsituasjoner i kampen. Kampkontrollen var meget god. Det samme var lederegenskapene. Det jeg sitter igjen med etter denne kampen av negativ karakter, er Ronaldos angrep mot dommeren etter han fikk korrekt gult kort. Her burde dommeren gitt gult kort nummer to (hvis ikke direkte rødt) for Ronaldos reaksjon. Uansett: Meget god dommerprestasjon totalt sett.

Bjørn Kuipers dømte kampen mellom Russland og Spania. Den nederlandske dommeren, som jeg lærte masse av under EM i Frankrike i 2016, hadde som vanlig meget god kontroll på kampen. Han er en av de aller beste til å kommunisere med spillerne. Hyggelig når det er mulig. Meget streng når det er på sin plass. De fleste spillerne viser stor respekt for Kuipers.

En nøkkelsituasjon i første omgang: Straffbar hands eller ikke? Kuipers mente det var en straffbar hands, noe jeg er enig med ham i. Det samme var åpenbart VAR. Senere i kampen oppsto det en ny straffesituasjon i feltet hvor temaet var holding. Kuipers vinket det videre. Det synes jeg var greit, siden begge spillerne holdt. Ingen clear error ifølge VAR, noe jeg støtter. Totalt sett nok en meget god dommerprestasjon av Kuipers.

Néstor Pitana fra Argentina, som dømte åpningskampen under årets VM, dømte åttedelsfinalen mellom Kroatia og Danmark. En meget viktig nøkkelsituasjon helt på slutten av andre ekstraomgang: Straffe til Kroatia og gult kort til en dansk spiller for DOGSO. Korrekt å la være å gi rødt for DOGSO her. Jeg har tidligere i VM forklart hvorfor det blir gult og ikke lenger rødt i slike situasjoner. Les bloggen her:

Pitana leverte ellers en meget sterk prestasjon. Det som diskuteres er om målvakten «gikk for tidlig» på straffesparket i andre ekstraomgang og om begge målvaktene gjorde det samme under straffesparkkonkurransen. Dette er egentlig ikke så mye å diskutere. Svaret er at flere straffespark burde vært tatt på nytt. Målvaktene «gikk for tidlig». Ifølge regelverket skal straffen tas på nytt og målvakten tildeles gult kort i slike situasjoner. Vi hadde en slik situasjon i EM i 2016 hvor Collina var veldig tydelig på at regelverket her måtte følges. Les mer om det i The Guardian.

Brasil mot Mexico ble dømt av Gianluca Rocchi fra Italia som i flere år har «levd i skyggen» av forrige VMs finaledommer, Nicola Rizzoli, som nå er dommersjef i Serie A i Italia. I likhet med Kuipers lærte jeg mye av Rizzoli i EM i 2016. Fantastiske personer. Rocchi dømte meget bra, og han fremsto sterkere enn tidligere dommere i VM når det gjelder å dele ut kort. Rocchi viste ingen slingringsmonn og lykkes.

En nøkkelsituasjon i kampen, og det var situasjonen mellom Neymar og Layún. I situasjonen vurderte VAR at dette ikke var voldsom opptreden og derfor ble heller ikke Layún utvist. Jeg er sikker på at vurderingen henger sammen med at brutaliteten ikke var særlig sterk og at dommerne ikke ønsker å bli lurt av Neymars stadig overspilling. Når dette er nevnt, skal ikke slik oppførsel forsvares. Verken når det gjelder Neymar eller Layún. I denne situasjonen hadde det ikke vært vanskelig å forsvare kort med regelverket i hånden, for å si det slik. Totalt sett leverte Rocchi en solid prestasjon.

Belgia mot Japan ble dømt av Malang Diedhiou fra Senegal. Han holdt alt under kontroll. Ingen nøkkelsituasjoner. Etter at alle åttendelsfinalene er ferdigspilt, var dette den letteste kampen å dømme.

Sverige mot Sveits ble dømt av Damir Skomina fra Slovenia. Denne kampen er den eneste i åttendelsfinalene hvor VAR «virkelig kom på banen». Situasjonen skjedde i slutten av andre omgang: Skomina mente den skjedde innenfor og dømte straffe, mens VAR ga beskjed om at det skjedde utenfor. Jeg er usikker på hvorfor Skomina selv ønsket OFR i denne situasjonen. Det er strengt tatt ikke nødvendig siden dette anses som en «faktasituasjon» - altså innenfor eller utenfor. Uansett er det røde kortet udiskutabelt, jfr. det jeg tidligere har forklart her.

Skomina kunne brukt kortstokken litt flittigere, men helhetsinntrykket er uansett godt.

Den siste åttendelsfinalen mellom Colombia og England ble dømt av Mark Geiger fra USA. Jeg fikk ikke sett denne kampen på grunn av at jeg satt på fly hjem fra Tyrkia, men har nå sett nøkkelsituasjonene som flere har spurt meg om. Jeg synes straffesparket til Kane er klart. Legg merke til at dommeren forsøkte å være preventiv i forkant av corneren også. Da Colombia-spilleren ikke tok hintet, er det perfekt å blåse straffe imot ham. Dommeren burde dog straffet flere Colombia-spillere for usportslig opptreden etter at han hadde blåst straffe. Her fremsto det faktisk som at dommeren mistet litt kontroll pga alle usportslighetene til Colombia.

Den andre nøkkelsituasjonen var da Wilmar Barrios «skallet til» Jordan Henderson. Dommeren valgte å tildele gult kort fordi han åpenbart ikke oppfattet at brutaliteten var nok til å tildele rødt. VAR mente også det ikke kan anses som en clear error å gi gult her, noe jeg er enig i. Jeg synes dette er en situasjon i gråsonen. Hadde dommeren valgt rødt, er det vanskelig å se at FIFA hadde slaktet ham for dette.

De største utfordringene så langt for dommerne i VM, har slik jeg ser det vært følgende:

  • Det legges til for lite tid.
  • Målvaktene «må tas» hvis de «går for tidlig» på straffespark.
  • Spillere som overspiller burde vært straffet strengere.
  • Det tas for lite tak i usportslig opptreden generelt.

Utover dette synes jeg dommerne har levert meget bra, og jeg er sikker på at de beste dommerne blir igjen til kvartfinalene, semifinalene og finalen på samme måte som lagene.

Definisjoner:
VAR = Video Assistant Referees (videdommere)
VOR = Video Operation Room (rommet der VAR sitter)
GLT = Goal Line Technology (mållinjeteknologi)
OFR = On Field Review (dommeren sjekker en situasjon etter anbefaling fra VAR)
SPA = Stopping a Promising Attack (frata motparten en positiv angrepsmulighet)
DOGSO = Denying an obvious goalscoring opportunity (frata motparten en åpenbar scoringsmulighet)

Les flere blogginnlegg fra Svein-Erik Edvartsen: