Gå til sidens hovedinnhold

Eldre skal ikke være i skapet

Louise-Hill Vegsund:

Det er ikke vanskelig å forstå at det er ubehagelig å gang på gang bli spurt: «Hvor mange barnebarn har du?», for så å måtte forklare legningen sin nok en gang.

Louise-Hill Vegsund er styremedlem i Åpne Høyre og Gamle Oslo Høyre.

«Jeg kommer nok til å unngå å snakke om min legning når jeg en gang havner på seniorbolig. Den blir nok visket sakte, men sikkert ut.» «Har du bodd alene i så store deler av livet ditt??» «Når runden kom til meg og alle snakket om hvor mange barnebarn man hadde, visste jeg ikke hva jeg skulle si ...»

Dette er bare noen av uttalelsene jeg møtte på Regnbuetreffet for skeive seniorer - et arrangement som FRI Oslo og Akershus står bak (og har arrangert i over to år) på Kampen Omsorg+.

Å høre de mange historiene om kampene de kjempet, kamelene de har svelget og hvor ekstremt sterke disse menneskene jeg møtte er, gjør et uutslettelig inntrykk.

Da vi skulle ta bilde sammen, var det flere som ikke våget å bli med, siden det kom til å bli offentlig. De kjente på den samme frykten som da de sto fram for mange år tilbake. Frykten for ikke å være ønsket, for å bli utstøtt av mennesker du trodde sto deg nær og som brydde seg om deg. Å oppleve at når du endelig tar mot til deg og forteller at at du elsker en av samme kjønn, blir du vendt ryggen til.

Etter et liv der de har kjempet for å bli akseptert, for å kunne være seg selv uten å måtte forsvare seg, for å kjenne seg trygge og ha samme rettigheter som alle andre, opplever altfor mange at møtet med det offentlige i alderdommen blir en ny kamp. Igjen må de komme ut, igjen må de forklare seg og igjen kommer frykten tilbake.

Hvordan hadde livet til LHBTIQ-personer vært i dag dersom disse menneskene ikke hadde tatt kampen? Alle de som turte stille opp og gå i Norges første Pride-parade i 1974 – på tross av alle som kastet steiner og spyttet på dem!

Les også

Blikkene jeg får som skeiv teologistudent

Fra 1. januar 2009 fikk likekjønnede ikke bare lov til å gifte seg som heterofile, men det ble også mulig med assistert befruktning for lesbiske par. Men det var ikke tillatt for dagens skeive eldre, og det er ikke vanskelig å forstå at det er ubehagelig å gang på gang bli spurt: «Hvor mange barnebarn har du?», for så å måtte forklare legningen sin nok en gang.

Det er stor mangel på omtenksomhet i møte med skeive eldre. Senioromsorgens førstelinje må ha basiskunnskap om utfordringer rundt seksuell legning. Vi må bli bedre på hvordan vi kommuniserer! Det kan hende at den vi snakker med har en annen legning og et helt annet liv enn det vi selv har.

Skeiv eldreomsorg må inn i undervisningen i helsesektoren. Alle som jobber med eldre må være bevisst på hvordan de kommuniserer. Vi må sørge for at LHBTIQ-personer kan leve åpent hele livet ut.

Det å ha et tilbud å gå til når man trapper ned arbeidslivet er ekstremt verdifullt. Et sted som er trygt. Et sted man slipper forklare hvorfor man ikke har barnebarn, eller at man har en annen legning.

Jeg vil utfordre alle lokalpolitikere som nå jobber med kommuneprogram til å sette skeive eldre på dagsorden. Dette bør også innarbeides i eldremeldingen «Leve hele livet!»

Vi må ikke glemme våre skeive seniorer. Det er så lite som skal til for at noen får det litt bedre og føler seg litt mer inkludert. Eldre skal ikke være i skapet.

Kommentarer til denne saken