Gå til sidens hovedinnhold

En 30-åring har ingenting på sykehjem å gjøre

Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud:

En arrogant ordfører sprang bort til oss og kalte muskelsyke Christi for en «ikke-sak».

Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud er helsepolitikere i Frp.

Det siste døgnet har det kokt i sosiale medier og i pressen om Christi-saken fra Vardø. En arrogant ordfører sprang bort til oss og kalte muskelsyke Christi for en «ikke-sak». Det vi vil ha er rettferdighet for en dame som har møtt den samme arrogansen i mange år.

Tenk deg selv at du er blitt rammet av en alvorlig sykdom som gjør deg helt avhengig av hjelp i hverdagen. Du kommer deg ikke ut av huset, handle mat, dra på jobb, besøke andre eller vanlige ærender uten hjelp. Og når du ber om hjelp blir du kalt en «ikke-sak» og skjelt ut av de som skal hjelpe deg når du trenger det som mest. Det er det som har skjedd i denne saken.

Onsdag 2. mai reiste vi opp til Vardø kommune for å besøke Christi. Hun er en 30 år gammel dame som har en alvorlig og sjelden muskelsykdom. Vi har snakket med henne over lengre tid og blitt kjent med Christis kamp mot kommunen.

Vi har fått kritikk for å ha mediene med oss på møtet. Det synes vi er bare tull. En av medienes oppgave er å sette søkelys på urettferdighet av myndighetene. At vi får satt søkelys på denne saken er veldig bra, og er noe som kan bidra til at Christi får løsning i saken sin. Det hadde ikke vært nødvendig med medienes søkelys om hun ikke hadde møtt denne arrogante holdningen fra kommunen.

Ettersom mye har handlet om at ordføreren skjelte oss ut, vil vi at folk skal bli litt bedre kjent med hvilken urettferdighet som Christi har vært utsatt for.

Christis historie kort fortalt

Hun har en muskelsykdom ved navn Charcot-Marie-Tooth sykdom som er en arvelig sykdom som gir økende nerveskader med alderen. Det finnes ingen behandling for sykdommen.

Christi har bodd lenge i Bamble kommune hvor hun fikk et godt tilbud. Der hadde hun brukerstyrt personlig assistent (BPA) på 20 timer i uken. I tillegg har hun mor som omsorgsperson som kan hjelpe henne i hverdagen.

Les mer

Sylvi Listhaug utskjelt av Ap-ordfører: - Aldri opplevd maken

Livet ble snudd på hodet da hun flyttet til Vardø etter for omtrent fire år siden har hun fått altfor få BPA-timer sammenlignet med tidligere. Hun får heller ikke BPA i helger eller helligdager. Det er litt som om kommunen tror at sykdommen hennes kan slås av og på basert på kalenderen.

Ordføreren kritiserte oss med at han burde fått mer penger til kommunen. Men denne saken handler ikke om penger. Christi er blitt tilbudt sykehjemsplass av kommunen. Det koster nærmere 1 million i året, mens BPA-tjenester koster mye mindre. En 30-åring har heller ingenting å gjøre på sykehjem.

Hun har klaget og fått både fylkeslegen og Christis lege til å sende brev til kommunen om å revurdere saken.

Når hun besøkte kommunen selv for å ha møte ble hun skjelt ut og beskyldt for å fare med løgn, at legen hennes løy og at hun bare var ute etter å ødelegge for kommunen.

Det Christi vil ha er å få ivaretatt en lovfestet rett til BPA. Det er spesielt for oss å oppleve at en ordfører omtaler Christi som en «ikke-sak». Dette er tross alt et menneske som i fire år har kjempet en utrettelig kamp mot kommunen og systemet. Nå er det på tide å gi henne den verdigheten hun fortjener og har krav på.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her