*Nettavisen* Nyheter.

En hyllest til deg som sitter i kassen

Av Filip Rygg, kommunikasjonssjef i Tankesmien Skaperkraft

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Filip Rygg har skrevet en hyllest til Amalie Fosse og alle andre som jobber i kassen i dagligvarebransjen. Foto: Magne Turøy

Jeg har flere ganger hyllet landets lærere, ansatte i helsesektoren og politiske kollegaer. De har fortjent den hyllesten, men det er flere mennesker som samvittighetsfullt bidrar til at samfunnet går rundt. De gjør mer enn å bare heve en lønn.

I noen yrker er lønnen ekstra lav, som i dagligvarebransjen. Dagens spalte er en hyllest til deg som på tross av lav lønn, krevende kunder og ukurante arbeidstider, sørger for at butikkene over hele Norges land kan holde åpent.

Du finner aldri «butikkarbeider» på topplisten over yrker studenter foretrekker, men heldigvis er det nettopp mange studenter som tar seg en deltidsjobb i dagligvarebransjen. Samtidig er jeg nok mer imponert over de som i årevis trofast stiller på jobb.

Jeg kjenner dere ikke mer enn på fornavn, det er som regel det som står på navneskiltet. Ofte blir jeg flau når jeg overhører kunder i kassen. Noen kommer med pinlige og lite morsomme kommentarer som at «nei, tror du virkelig at jeg kan bære alle varene uten pose» eller «hva i alle dager skal jeg bruke kvitteringen til». Andre vil krangle på noen få kroner fordi de må betale for posene. Enkelte tar en full prisdiskusjon selv om de vet at den som sitter bak kassen har ingenting med prisingen å gjøre. Likevel holder man ut.

I Norge har vi en lei tendens til å omtale noen jobber som mindre viktige enn andre. Jeg har sikkert gjort det selv. Det beklager jeg herved.

Dette er ingen liten bransje, verken i antallet sysselsatte eller i omsetning. Rundt 90.000 personer jobber nå i dagligvarehandelen, det viser en rapport rapport fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. Dagligvarebransjen har en omsetning på nærmere 160 milliarder kroner i 2014, som er en vekst på 4,4 prosent fra året før. Av samlet detaljhandel i Norge stod dagligvarebutikkene for 36 prosent.

I motsetning til sine kollegaer i detaljhandelen, må man i langt større grad arbeide på såkalt «ukurante» arbeidstider i dagligvarehandelen. Noen butikker har nå åpent fra kl 05 om morgenen til 01 på natten! Pussig nok vil enkelte politikere øke presset på de ansatte ytterligere ved å også åpne for søndagsåpent. Det kan ikke bety noe annet enn at man har en ganske lettvint holdning til hvilke konsekvenser slike åpningstider kan få.

«Hva jobber du med?» er et ganske vanlig spørsmål å få når man treffer nye mennesker. Tanker om status-yrker kommer fort, og flere har i media sagt at de ikke har lyst til å svare på slike spørsmål. De synes det er flaut. Ifølge et raskt google-søk er det mange som synes det er flaut å si at de jobber i kassen. Det bør vi endre.

For det første må vi slutte med denne inndelingen i hvilke yrker som ansees som viktigere enn andre. For det andre handler ikke valg av yrke om alle andre, men om deg selv. Om hva vi trives med. Hva som gir mening og innhold i hverdagen.

Når mange mennesker havner utenfor arbeidslivet, skal vi være sjeleglad for alle som er innenfor og som bidrar til at samfunnet går rundt. Det er som kjent med skatter fra oss alle at vi kan ha en velferdsstat som fungerer.

Veldig mange yrker krever nå lang akademisk utdanning. Det er på noen måter et godt tegn siden utdanningsnivået stadig øker. Samtidig er det ingen tvil om at vi aldri vil ha en befolkning hvor samtlige kan sitte med en lang akademisk utdanning. Jobb i butikker er et sted hvor man ofte ikke trenger lang formell kompetanse, men heller kan opparbeide seg god erfaring. Det er et gode for Norge og for arbeidsmarkedet. Problemet og grunnen til at denne spalten skrives er blant annet at vi liker å knytte høyere status til det som krever formell kompetanse. Det blir feil.

Det skjer utrolig mye i kassen. Vi løper alle forbi. Mennesker i alle slags livsfaser og med alle våre ulike behov. Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 skrev i Adressa (29.04.13) om sine mange ansattes jobbhverdag: ? Sitter du i kassa på Rema 1000 er du ikke bare en butikkmedarbeider. Jeg vil heller kalle det en sosialarbeider.

Jeg har selv møtt noen av disse sosialarbeiderne. Dessuten finner vi mange av landets beste komikere i kassen. Ja, i det hele tatt er det også slik at mange av landets mest hyggelige mennesker er ansatt i en dagligvarebutikk.

Dette er folk vi alle trenger.

Like viktig som det du og jeg driver med.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Filip Rygg. Foto: Skjalg Ekeland


Denne kronikken ble først publisert på BA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag