Svein-Erik Edvartsen:
Dømt fotball i 24 år, dømte cupfinalen for junior i 2006, cupfinalen for herrer mellom Brann og Ålesund i 2011, har dømt 180 kamper i Eliteserien, EM 2016 og 30 kamper i UEFA Champions League som AAR, og ca. 50 kamper internasjonalt selv som FIFA-dommer. Edvartsen var også toppdommer i ishockey i åtte år både nasjonalt og internasjonalt. Det er ikke avklart om Edvartsen skal dømme Eliteserien i 2019 etter dommerkonflikten med dommersjef Terje Hauge.

48 gruppespillkamper er ferdig i årets VM i Russland. På grunn av VAR (Video Assistant Referees), har 99,3 % av dommeravgjørelsene blitt bedømt korrekt – altså kun 0,7 % uriktige dommeravgjørelser. Jeg skal like å se den spillere og/eller treneren som har så lav feilmargin.

Vi kan først som sist legge til side skjønnsmessige avgjørelser som dommeren bedømmer der og da ut i fra sin posisjon på banen, ut fra sin vinkel til situasjonen der og da, og ut i fra sitt innsyn i situasjonen der og da.

Og til enkelte «VAR-motstandere»: VAR er også mennesker. Feil kan skje.

Se for eksempel straffesparksituasjonen i torsdagens kamp mellom Senegal og Colombia hvor vanskelig dette er, og på hvor høyt nivå VAR presterte i denne kampen. Etter å ha sett situasjonen på TV fra flere vinkler, og i ulike repriser, bedømte jeg dette som straffe, men da bilder fra en helt annen vinkel dukket opp, så jeg at forsvareren traff ballen og ikke spilleren.

Altså ingen straffe. Årets finaledommer i Champions League fikk innspill fra VAR. Han tok turen ut for å ta en «OFR», og endret avgjørelsen og unngikk dermed å dømme feil straffe. Bra at rettferdigheten seiret igjen ikke sant? Kjapt gikk det også.

Fakta etter 48 gruppespillkamper i årets VM er slik:

335 situasjoner ble sjekket av VAR (blant annet alle mål). I snitt vil dette si 6,9 situasjoner sjekket i hver kamp. Av disse 335 var det 17 såkalte «VAR review». 14 av disse var «OFR» og tre var «fakta situasjoner».

14 situasjoner ble altså endret pga VAR:

  • Seks straffer ble dømt etter anbefaling av VAR (dette hadde altså ikke blitt straffespark uten VAR).
  • En straffe ble dømt fordi situasjonen skjedde innenfor og ikke utenfor (dommeren oppfattet at situasjonen skjedde utenfor, noe som var feil, men som VAR meldte ifra om (= fakta avgjørelse = ikke behov for «OFR»).
  • To feil straffer som ble annullert (dommeren dømte feil straffespark, men fikk innspill fra VAR om nettopp dette = to feil straffespark ble unngått).
  • To situasjoner misset av dommeren som kunne være rødt kort. Når dommeren sjekker dette, har dommeren følgende alternativer: Ingenting, gult kort, eller rødt kort. Alle disse mulighetene har dommeren når VAR anbefaler «OFR» i slike situasjoner.
  • To offsidesituasjoner. To mål ble godkjent etter involvering av VAR (fakta avgjørelse – ikke behov for «OFR»).
  • Gult kort ble gitt til feil spiller (fakta avgjørelse – ikke behov for «OFR»).

Uten VAR hadde avgjørelsene i de 48 gruppespillkampene blitt 95 % korrekt. Med VAR ble avgjørelsene 99,3% korrekt, og kanskje det viktigste av alt, skilnaden her er stort sett kampavgjørende situasjoner.

VAR betyr ikke at alt blir 100% korrekt. Det har heller aldri vært påstått. VAR betyr å redusere kampavgjørende feil. Tallene taler for seg selv. 99,3% er ikke langt unna perfekt folkens – husk at VAR også er mennesker som skal jobbe kjapt under stort press. Snittiden for VAR-involvering under gruppespillkampene har for øvrig vært 80 sekunder. Det må være innafor.

Så er jeg 100% sikker (faktisk 100% sikker) på at VAR-prosjektet fortsatt lever godt med at enkelte tidligere spillere, enkelte tidligere dommere, enkelte nåværende eksperter, enkelte nåværende fotballkommentatorer, og andre innen fotballfamilien, som åpenbart verken har lest VAR-protokollen eller som har forstått hensikten med VAR, fortsatt er motstandere.

Takk for alt i gruppespillkampene, VAR.

Takk for at rettferdigheten seiret, og takk for at det ikke lenger bare var dommerteamet som ikke fikk muligheten til å se at det ble begått kampavgjørende feil.

Takk!

Definisjoner:
VAR = Video Assistant Referees (videdommere)
VOR = Video Operation Room (rommet der VAR sitter)
GLT = Goal Line Technology (mållinjeteknologi)
OFR = On Field Review (dommeren sjekker en situasjon etter anbefaling fra VAR)

Les flere blogginnlegg fra Svein-Erik Edvartsen: