RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finnes det ingen grenser for hva slags dumskap folk, og kvinner spesielt, skal holde på med i nettoen?

Av nyhetsredaktør Marit Ulriksen, Rana Blad

 

Denne kronikken ble først publisert på ranablad.no

Jeg registrerte i sidesynet at Unni Askeland kasta klærne og utfordra Erna til å gjøre det samme, jeg heva kanskje bitte litt på øyebryna da Tone Damli, for Gud vet hvilken gang, poserte halvnaken på et glansa cover og jeg trakk nok en gang et sukk da den smukke fotballfrue-bloggeren dukket opp med baken bar, men det var da jeg gjennom hovedstadspressen måtte forholde meg til det nye konseptet naken-dating at jeg kjente at jeg tok meg i å tenke:

Hva i himmelens navn er det folk holder på med? Finnes det ingen grenser for hva slags dumskap folk, og kvinner spesielt, skal holde på med i nettoen?

Åpenbart ikke!

Jeg har sagt det før og jeg kan gjerne gjenta det: Jeg er grundig lei nakne kvinnfolk. Nakne kvinnfolk som påstår at det de gjør, gjør de for en god sak. La meg realitetsorientere alle Tone'er og Caroline'er: Det funker dårlig.

Lettkledde og avkledde kvinner som poserer i mer eller mindre utfordrende stillinger for å komme spiseforstyrrelser, kvinneundertrykking eller for den saks skyld all verdens fattigdom til livs, er intet mindre enn trist.

Trist fordi jeg tenker at de kvinnene som gikk foran og leda vei i kvinnekampen riktignok kasta bh'ene, men jeg kan ikke i min villeste fantasi forestille meg at de så for seg at unge kvinner noen tiår etterpå skulle forvalte arven etter dem, som gjør det mulig for kvinner å ta egne valg på lik linje med menn, bokstavelig talt skulle gjøre det i bærr-ræva.

Når kvinner uten en tråd, både på glansa papir, i seriøse aviser og på TV og radio blir kjørt fram som forbilder, blir jeg betenkt.

Jeg blir og betenkt og trist når statssekretær Sigbjørn Aanes må legge ansiktet i alvorlig folder og på vegne av statsministeren gjøre landets innbyggere oppmerksomme på at Erna feiger ut på utfordringa fra Kunstner-Unni, hvis misjon visstnok skal være, hold dere fast, å rette fokus på kroppshysteriet. Landet trenger nok ikke å se en naken statsminister, er beskjeden fra statsministeren. Nei selvsagt trenger vi ikke det.

Det vi heller ikke trenger er en statsminister og en statssekretær som svarer på svada. Jeg har strengt tatt vanskelig for å forestille meg at noen vil finne på å utfordre Jonas til å vrenge av seg buksa for en god sak skulle han komme til å flytte inn i statsministerboligen etter neste valg.

Jeg kan heller ikke erindre at jeg noen gang har sett verken Jens Stoltenberg eller Kjell Magne Bondevik måtte bruke tid på reflektere over om det skulle være et behov for å se landets øverste leder uten en tråd. Jeg har heller ikke sett nevneverdig mange mannfolk, muskuløse eller ei, vrenge av seg klærne for å redde verden. Trangen til å posere naken for å få fram et angivelig godt poeng går nemlig på en bemerkelsesverdig måte langs skarpe kjønnsmessige skillelinjer.

Min ærbødige påstand er at nakenposeringene, enten det er smellvakre popstjerner, veldreide bloggere eller noe mer slitne kunstnere som står for dem, ikke bringer verden veldig mye framover. Er ikke budskapet de ønsker å formidle godt nok til at det når fram mens de har klærne på, ja så blir det ikke bedre av at de stiller opp i nettoen. Har de ikke gjennomslagskraft med klærne på, bør de ta konsekvensen og ganske enkelt holde kjeft for da har de kanskje ikke noe med substans å melde?

Meldinga fra den lettkledde Pop-Tone var blant anna at hun ikke skal slutte å være sexy.

? Jeg tror at enhver kvinne har lyst til å føle seg sexy, kunne Tone meddele Seoghør.no for litt siden. Det skal hun ha; innimellom har hun muligens et poeng, men heldigvis trenger de fleste av oss ikke å måtte brette oss ut i utfordrende positurer i full offentlighet for å føle oss sexy.

Men en kan la seg berolige med at Tone nå tar et større ansvar ettersom hun er blitt mamma

? Avgjørelsene jeg tar rundt det temaet må være gjennomtenkte. Jeg må vite at Billie kommer til å se mange tilbakeblikk av mammaen sin og jeg vil at hun skal kunne være stolt av det.

Ja en skal høre mye før øra dette av. Jeg håper og tror at det aller fleste, enten det er jenter eller gutter, har mange andre grunner til å være stolte av mammaene sine enn at de har stilt opp i bare trusa på coveret til en spesialutgave av Costume døpt «The Sexy Issue». Jeg ville i alle fall foretrukket å sette statsminister på mi skryteliste.

Den vakre fotballfruen ble for ei tid tilbake tatt med buksa nede da hun måtte vedgå at hun drev med juks og fanteri i bloggen sin. En blogg som slett ikke er en rosa hobby, men derimot millionbutikk. Mens popstjerna i det minst beholdt trusa på, flasher fru Eriksen like godt hele bakenden. Og vips, så er hun i nyhetsbildet igjen og interessen for hennes rosa tyll-tull stiger nok en gang. Det samme gjør sikkert innskuddet på bankkontoen.

For det er mer enn mulig at det nettopp er utsiktene til egen vinning som er beveggrunnen disse kjendiskvinnene har til å posere naken. Jeg tror vi må stole på andre til å redde verden og jeg setter heller min lit til statsministre med klær på.

Denne kronikken ble først publisert på ranablad.no