*Nettavisen* Nyheter.

Frihandel krever like konkurransevilkår

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Av: Even Aas-Eng
Founder & CEO
www.VentureFactory.no

Gunnar Stavrum går i sin blogg til angrep på norsk handelsstand som klager sin nød over regjeringens forslag om å heve grensen for momsfri netthandel til 500,-

De gråter for sin syke mor hevder Stavrum som mener tiltaket kommer millioner av norske forbrukere til gode. Det siste har han helt rett i, problemet er bare at utsagnet er like populistisk som regjeringens politikk.

Stavrum stoler ikke på motivene til netthandelsbaron Einar Brandsdal, greit nok. Vil han stole på et nystartet selskap som har alt å vinne på den nye regelen?

La meg prøve å forklare hvorfor dette er problematisk. Venture Factory er en startup som blant annet eier og driver nettbutikker. Vi benytter oss av en ekstern partner på lager og logistikk. Selskapet er nordisk, men vi kjøper tjenester fra deres norske lager i Vestfold. Vi bestiller varer fra hele verden som ender opp på dette lageret og de selges så videre til norske forbrukere med 25% moms.

Hvis vi ønsker, kan vi flytte hele denne operasjonen til Sverige i løpet av en måned, det får ingen negative konsekvenser for oss annet enn at vi må momse varene vi selger inn i Norge for våre kunder og leveringstiden øker kanskje med en dag.

Med den nye tollgrensa ser dette plutselig ut som et veldig attraktivt scenario. Vi kan flytte lageret og selskapet ut av landet og selge alle varer under 500,- til norske forbrukere 25% billigere enn norske selskaper. I tillegg vil vi nyte godt av billigere arbeidskraft som igjen vil komme norske forbrukere til gode gjennom lavere priser.

Men norske forbrukere er også norske arbeidstakere og hvis de tar på seg den hatten, bør de være meget skeptiske til heving av momstaket. Det er ikke mange som mister jobben hvis en startup flagger ut, men det er det hvis Komplett, Stormberg, Netthandelen og andre store virksomheter flytter på seg.

Regjeringens forslag til regelendring er i klartekst en invitasjon til alle norske selskaper som selger varer og tjenester på nett til å flagge ut. Invitasjonen kommer mange i næringslivet til å sette pris på, men den kommer verken den norske stat eller norske arbeidstakere til gode.

Konkurranse er bra og vi ønsker den velkommen, men populistene i Frp gjemmer seg bak en meget liberal frihandelstankegang, da burde de forstå at frihandel krever like konkurransevilkår og det blir ikke resultatet av denne endringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag