*Nettavisen* Nyheter.

Hevntørst? Her er 8 grunner til å la tastaturet hvile

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Illustrasjonsfoto: ColourboxDet tok ikke lange tida. Fra en barnehageansatt ble siktet for overgrep mot barn til navn og bilder av ham florerte på Facebook, gikk det bare timer. Lynsjestemningen var brutal i løpet av et døgn, i all sin verdensomspennende offentlighet.

Av Lasse Jangås, samfunnsredaktør i Nordlys

Det manglet ikke på tips her i gården heller. Navn og bilder av den siktede satt løst. Og noen ble oppbrakte over at Nordlys ikke ville bruke materialet de sendte inn.

BAKGRUNN: Barnehageansatt siktet for overgrep mot elleve barn

Ny teknologi gir hevntørsten gode kår. Men det er i affekt de fleste tabber begås, og noen er umulig å ta tilbake. Nettet fanger. Og det er ikke hensynsløshet verden trenger mer av, akkurat nå trenger den det motsatte. Det er når du bare er et tastetrykk unna utløpet for eget sinne at tiden er inne for å telle til åtte:

1. Hensynet til barna. Ved å identifisere den siktede vil også barnehagens navn bli kjent ganske kjapt. Og synes du ikke at de små barna i den barnehagen har mer enn nok å håndtere akkurat nå? Er det en god ting at du påfører dem enda mer støy utenfra?

2. Hensynet til barnas foreldre. Foreldre med barn i denne barnehagen står midt i en katastrofe. Tenk deg om nå. Trenger de den ekstra oppmerksomheten du er med på å gi dem ved å gjøre barnehagens navn kjent for omverdenen? Eller gjør du bare vondt verre?

3. Hensynet til barnehagen. Også for de ansatte i barnehagen er dette en voldsom krise. Så still deg spørsmålet: Er det lurt av meg å gi dem enda mer uønsket oppmerksomhet de må forholde seg til? Eller har de muligens nok å stri med nå?

4. Hensynet til siktedes familie. Også den siktede har familie. Foreldre, kanskje søsken, kanskje besteforeldre, kanskje barn - ingen med skyld i denne saken. De har det sannsynligvis blytungt nå. Ved å identifisere ham, påfører du dem bare enda mer smerte. Hvorfor skal du gjøre det?

5. Hensynet til framtida. Skulle den siktede til slutt bli dømt, vil han få straff. Og en viktig grunn til at lovbrudd blir straffet i Norge er å redusere sjansen for gjentakelse. Det er i alles interesse at straffedømte ikke gjentar ugjerningen(e), men uthenging på Facebook kan svekke mulighetene for en ny start etter straff. Husk at det du legger ut nå blir liggende på nettet for alltid. Kommer det da til å komme en reell ny sjanse i framtida? Hvis ikke: Reduseres eller øker sjansene for gjentakelser da? Og ikke glem: I denne aktuelle saken er ikke den siktede dømt.

6. Hensynet til rettferdighet. I rettsstaten Norge forholder vi oss til lover, regler og offentlige domstoler. Ved å publisere navn og bilde av en mistenkt, siktet eller tiltalt, opphøyer du deg selv til politi, påtalemyndighet og domstol. Enten du bare er forbannet og forlanger hevn eller om du rett og slett ikke stoler på det norske rettsapparatet, har du en elendig sak. For hvis du er tilhenger av folkedomstolen; hvem mener du skal definere «strafferammen» på Facebook? Du? Jeg? Naboen? Hvor går grensen for hvilke lovbrudd som kvalifiserer for Facebook-straff? Hva vet du om bakgrunnen i saken? Om realitetene? Har du nok kunnskap og kompetanse til å dømme andre mennesker offentlig? Hvis ikke, hva gjør du når du står ansvarlig for et justismord? Trekker det tilbake? Nei, det kan du ikke - for det ligger allerede der ute. Du får det ikke bort.

7. Hensynet til et sivilisert samfunn. Søndag (17. mai) var det nøyaktig 167 år siden gapestokken ble avskaffet i Norge for godt. Da ble de gamle middelalderlovene revidert. Men nå sender den hypermoderne teknologien oss altså tilbake dit igjen, til middelalderen, bare på en enda mindre sivilisert måte. I dag kan ingen bare flytte vekk fra den evige skammen på hjemstedet, til et sted ingen kjenner dem. De stedene finnes ikke lenger. Den moderne gapestokken har sitt potensielle publikum på tvers av byer, bygder og land. Straffen er ikke bare evigvarende, men også global.

8. Hensynet til deg selv. Og skulle ingenting av dette få deg til å tenke deg om, ta nå i det minste hensyn til deg selv. Facebook brukes ikke bare til å avsløre mistenkte, siktede, tiltalte eller dømte mennesker - Facebook avslører også din hevntørst. Men ingen liker at du gjør vondt verre. Det kommer til å slå tilbake på deg. Og noen digitale spyttklyser senere står du plutselig selv i gapestokken.

Dette innlegget ble først publisert i nordnorskdebatt.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag