*Nettavisen* Nyheter.

Hold kjeft, tren mer og legg deg tidligere

av Terje Liverød, agent og tidligere fotballspiller

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Jeg har hatt glede av å lese Nettavisen den siste tiden, men i dag ble jeg sint. Jeg leser nemlig om en norsk tippeligaspiller, som etter å ha sett sommerens VM, ikke er i tvil om at toppspillere doper seg. Det må for norsk fotball og fotballpublikums del kommenteres.

En gjennomsnittlig norsk tippeligaspiller er i dag lenger unna nivået, og livet, til internasjonale toppspillere enn noensinne. Norske spillere aner lite om både hvordan internasjonale topplag trener, spillere lever, toppklubber fungerer eller om den utvikling som har funnet sted i internasjonal toppfotball og klubber de seneste ti, femten årene. Norske spillere lever i en annen verden. Dermed har de ei heller særlig grunnlag for å mene eller tro mye om internasjonale toppspillere. Uttalelsene til den anonyme norske tippeligaspilleren er oppspinn basert på manglende kunnskap.

Jeg har gjennom en del år vært nære internasjonale toppspillere, jobbet med de, i internasjonale klubber og har et visst grunnlag for å tro og mene noe: Nei, dersom doping forekommer er det i så fall svært, svært sjeldent. At doping hører til det daglige i sykling betyr ikke at alle idretter er infiserte av dop. Skal man se etter dop så se til andre idretter, kanskje norske vinteridretter for den del. Behovet for, og nytteeffekten av, å dope seg i fotball er svært begrenset. Videre er det absolutt og overhodet ingen kultur for det. Uttalelsene er grunnløst, tabloid vås.

At internasjonale toppspillere holder et helt annet nivå enn norske spillere skyldes ikke minst at de trener veldig mye mere. Noe denne norske spilleren kanskje ikke vet så mye om. En undersøkelse jeg gjorde for et par år siden viste at norske fotballspillere (det var to norske topplag som ble undersøkt) trener ned mot 75 % av hva som gjøres i bedre ligaer, samt at en del av spillerne kan spille opp mot 50 % flere kamper. Dette kommer i tillegg til at de norske spillerne i utgangspunktet er dårligere, og dermed burde trent mere og bedre for å redusere avstanden til toppen. Og ikke minst - det kommer i tillegg til at støtteapparat, restitusjonstrenere, fysioer, leger, kosthold, vitamintilskudd osv i Norge er som en amatør liga i forhold til internasjonale toppklubber. Og da er det ei heller unaturlig at toppspillerne kan løpe et par meter lengre enn norske spillere. Nivåforskjellene på norsk Tippeliga og de bedre ligaene er i dag større enn noen sinne, ikke bare fotballmessig, men ikke minst også hva gjelder fysikk. Toppnivået, på alle områder, er veldig langt fra nivået i norske Tippeligaklubber. Avstanden vi så under VM er dog normal og har naturlige årsaker.

Noe av det som kanskje imponerte mest i VM var tempoet i spillet, det vil si ballberøringene og den tiden spillerne benytter til å behandle ball og utføre handlinger. Alt skjer raskere, det går hurtigere for hvert år. Noe doping ikke ville bidratt til. "Possession" trening for eksempel er i den sammenheng vesentlig, ikke doping. En trening det fokuseres enormt på i internasjonal toppfotball. Sammeligner man nivået på treningene i internasjonal toppfotball med nivået på treningene, og utførelsen til spillerne, i Tippeligaen så forstår man også at det ligger noe annet enn doping bak.

Utover dette er fotball verdens største idrett. Bare i Europa spilles det omlag 500 toppseriekamper hver uke. I tillegg til internasjonale turneringer og kamper i alle andre deler av verden. Dopingkontroller utføres jevnlig i internasjonal fotball. Mens dopingavsløringer i sykling og friidrett, som har en brøkdel av så vel antall utøvere som doping kontroller i forhold til fotball, er normalt hører dopingavsløringer i fotball med til sjeldenhetene. Med et så mye større antall utøvere og kontroller i fotball i forhold til andre idretter er det usannsynlig at ingen fotballspillere skulle bli tatt, i hvert fall en gang i mellom.

De fleste av årets verdensmestere, som med det var de beste i årets VM og som Tippeligaspilleren dermed først og fremst sikter til, spiller i den tyske Bundesliga. Dersom det er slik den anonyme norske Tippeliga spilleren hevder vil det si at dopingkontroll i Bundesligaen enten ikke finner sted, at de bli manipulerte eller er ubrukelige. Jeg kan forsikre vår anonyme venn om at ingen av delene er tilfelle.

Hans påstander er bygget på mangelfull kunnskap og på bakgrunn av egenopplevelser i en norsk Tippeliga. Som på grunn av sviktende ledelse og mangelfull styring gikk på en økonomisk grunnstøting for noen år siden og hvis nivå siden bare har blitt dårligere. I motsetning til internasjonal topp fotball som har tatt kvantesprang framover i samme periode. Avstanden fra den anonyme norske Tippeligaspiller sin verden, og nivå, til internasjonal toppfotball er dermed større enn noen sinne. Og med det kan det internasjonale toppnivå i dag sikkert oppleves både frustrerende og uforståelig. Noe som altså ikke skyldes doping, men helt andre og naturlige årsaker.

Den norske spilleren bør konsentrere seg om å trene litt mere, legge seg tidligere - og holde kjeft om noe han ikke har grunnlag for å uttale seg om. Og i tillegg stå fram med navn i stedet for anonyme og grunnløse tabloide uttalelser. Slikt blir bare feigt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.