*Nettavisen* Nyheter.

Holmlia stiller på dugnad

Silje Kivle Andreassen:

En person ble skutt på Holmlia tidligere i februar.  Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Det viktige nå er å snakke om hva som kan gjøres for at Holmlia skal være et bra sted for alle som er her nå.

14.02.18 16:01

Silje Kivle Andreassen er engasjert holmlianer og sokneprest i Holmlia kirke.

Sist onsdag skjedde en skyteepisode i et boligområde på Holmlia like før kl. 21. Et ellers fredelig boligområde hvor det i all hovedsak bor fredelige mennesker som lever sine ordinære, fredelige hverdagsliv. Og det er derfor denne skyteepisoden oppleves så alvorlig. Barn og ungdom er på vei hjem fra trening eller fra besøk hos venner. I kirken, som ligger i samme boligområde, hadde vi en samling som heldigvis ikke var ferdig før 21.30.

De fleste som leser dette bor ikke på Holmlia, og ikke i Søndre Nordstrand bydel, og jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå det jeg skriver om «fredelig boligområde». Man hører jo så mye fra Holmlia og fra Søndre Nordstrand. Og, ja, det er sant at i januar hadde vi en episode med knivstikking i samme område, og i oktober en alvorlig skyteepisode helt sør på Holmlia. Men det er nettopp fordi dette langt fra er hverdagskost at mange av oss reagerer så sterkt.

På Holmlia bor 12.000 mennesker. Hadde vi vært et hvilket som helst sted utenfor Oslo ville vi hatt en selvsagt bystatus. I hele bydel Søndre Nordstrand bor det 38.000 mennesker. Vi er ikke størst i Oslo på antall innbyggere, men vi er størst på areal og har lavest botetthet i hele hovedstaden. Bebyggelsen på Holmlia består i hovedsak av lavblokker og småhus (rekkehus), med store grøntarealer mellom borettslagene. Området vi bor på er altså stort. Det vil si at folk sør på Holmlia kan kjenne seg lite berørt av hendelser som skjer nord – og omvendt. Poenget mitt med å si dette er at, jo, det oppleves fredelig å bo her til tross for de tre alvorlige voldsepisodene siden oktober 2017. Veldig få av de 12.000 personene på Holmlia har vært vitne til kriminelle handlinger. Men tre alvorlige voldsepisoder er likevel tre for mange – og for meg personlig var det den siste hendelsen som ble dråpen i begeret. Onsdag kveld skal man kunne gå hjem fra butikken, fotballtrening eller kirken uten å oppleve skyting like utenfor døra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg mener at på Holmlia og i Søndre Nordstrand bydel er vi lokalsamfunn som gjør et arbeid for hele Norge, skriver sokneprest Silje Kivle Andreassen Foto: Foto: Lill Beate Eidsheim

I går kveld ble det arrangert et folkemøte i Holmlia-hallen, og der forsikret både politi og justisminister at de 30 millionene, som like før valget ble lovet til å styrke politiet i Oslo sør, nå skal omsettes til blant annet flere stillinger på forebygging. Byrådsleder Raymond Johansen ville ikke gi noe mer enn det kommunen allerede har gitt til Områdesatsning i bydelen. Områdesatsningen er vi glad for, og det er nødvendig at den blir stor nok til å ta tak i helt grunnleggende leverkårsutfordringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Byrådsleder Raymond Johansen hilser på justisminister Sylvi Listhaug og politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold (t.h.) før folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

For det er åpenbart at langsiktig arbeid må til. Mer enn 1 av 4 barn i vår bydel vokser opp i det som betegnes som «barnefattigdom». Sammenliknet med 10 prosent ellers i landet. Jeg mener at på Holmlia og i Søndre Nordstrand bydel er vi lokalsamfunn som gjør et arbeid for hele Norge. Her er det mer fattigdom, høyere arbeidsledighet og flere unge som faller fra i videregående skole enn det er i landet for øvrig. Og bare så det er sagt – dette handler mer om klasseskille enn om etnisk skille, så vær så snill og ikke bruk denne saken til innvandringsdebatt. Det kan vi ta andre steder. Det viktige nå er å snakke om hva som kan gjøres for at vårt lokalsamfunn skal være et bra sted for alle som er her nå. Mange av oss som bor her ser positivt på å bidra lokalsamfunnets utfordringer. Vi vil være her og bety en forskjell i idrettsklubbene, som natteravner og som naboer. Og at vi trenger ekstra støtte fra det offentlige for å klare den jobben – det sier seg selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingsrepresentant Jan Bøhler, justisminister Sylvi Listhaug og politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold er blant deltagerne på folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Etter flere hendelser på Holmlia har Oslo kommune, Bydel Søndre Nordstrand og Oslo politidistrikt inviterer til folkemøte i den belastede bydelen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Gry og Harald, et ektepar i 70-årene, ble intervjuet av TV2 forrige fredag. De bor rett ved der sist ukes skyteepisode skjedde, og de sier det samme som meg – her er det vanligvis fredelig. Deres nye sikkerhetstiltak siden forrige onsdag er å begynne å låse døra når de lufter hunden. Jeg tenker at dette sier så mye om hvordan vi har det her. Og slik vi vi gjerne fortsatt ha det.

Jeg kjenner på ingen skam for at storsamfunnet må bidra ekstra hos oss, for vi gjør en ekstra innsats for storsamfunnet. Mange peker på tidlig innsats i skole og barnehage som en nøkkel. Vi vet at det koster penger. Den regningen kan vi ta nå, eller vi kan ta den om fem eller ti år og plusse på en null eller to. Vi på Holmlia og i Søndre Nordstrand er med på dugnaden – er storsamfunnet med?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag