*Nettavisen* Nyheter.

Hvor lenge skal vi la Krekar drive gjøn med det norske rettssystem?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Krekar ble nok en gang arrestert fredag 27. februar. (FOTO: NTB scanpix)Av: Irene Ojala, spaltist i Arctic Footprints

Krekar sa i et intervju på NRK 25 januar 2015 at de som fornærmer islam, fortjener å dø. Han støtter at unge mennesker fra Norge drar i krig for IS. På spørsmål fra NRK om Krekar mener det er greit å drepe en som tegner profeten svarte han ja, og fortsatte; Utslett, utslett!

Jeg tenker at «å utslette noe» handler om total ødeleggelse. Krekar godkjenner morderiske handlinger og hevder at hans tanker støttes av Allah og profeten Muhammed. Krekars feighet fører til at unge mennesker inspireres til å ødelegge både sine og andres liv. På den måten «kjøper» han seg fri for ansvar ved å si at det er ikke han som dreper. Ytringsfrihet skal forsvares når «Individets rettigheter» blir krenket. Det var ytringsfriheten, slik den praktiseres i Norge, som gjorde at Krekar søkte om asyl i Norge fordi han var redd for å bli drept i sitt hjemland.

Jeg går ut fra at det var NRK som kontaktet Krekar for intervju og ikke Krekar som inviterte NRK til intervju. Det er viktig å få fram Krekars holdninger, men Krekar og hans like må ikke få mulighet til å bruke media som mikrofonstativ for sitt hat. Krekars forsvarer Brynjar Meling, forstår ikke Krekars ord som trusler om vold. Meling mener at Krekar kun gir til kjenne sin egen tolkning av islam. Krekars uttalelse på NRK, viser oss alle hva Krekar egentlig står for.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) er enige i at politiet skal utrede om Krekar bryter loven med sine ytringer. Det blir spennende å se hvor lenge vi skal la Krekar drive gjøn med det norske rettssystem som er tuftet på ytringsfrihet og menneskers rettigheter. Det er viktig å få svar på om ytringsfrihetens grenser beskytter en mann som støtter massakre og oppfordrer til mord. Det er også viktig å få svar på om Menneskerettighetene beskytter Krekar, slik at han kan bruke Norge som fristed når han, med sine uttalelser, posisjonerer seg politisk for å passe inn i krenkelsens høyborg når han engang forlater Norge. På lengre sikt er det viktig å få vite om radikaliserte forbrytere og mordere skal få komme tilbake til vårt land, spise og drikke på vår regning, slappe av og hente krefter til nye mordertokter av uskyldige mennesker?

Hvis Krekars støtte til mord er innenfor menneskers rett til fri ytring, er faren stor for at ytringsfriheten og norsk lovgivning mister sin verdi blant folk flest ? og det kan være direkte farlig. Jeg håper at Brynjar Meling er alene i sin jusforståelse om at Krekars ord ikke handler om trusler om vold.

Fredag kveld ble Krekar pågrepet av politiet for sine uttalelser. Det er bra. Jeg lover Krekar at han ikke skal få ødelegge min respekt for menneskerettighetenes viktigste målsetning om å la hvert enkelt menneske få ytre seg, samtidig som de lar andre leve i trygghet og fri for frykt. Min trussel til Krekar er at jeg skal tenke grundig over mitt forhold til hans form for ytringsfrihet. Og jeg skal bruke min kjærlighet til ytringsfrihetens høye moral til å ytre meg ? også om Krekars feige og inhumane trusler.

Dette innlegget sto først på trykk i Altaposten fredag. 27. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag