Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor kom ingen av oss naive rødgrønne på den samme idéen?

Venstreleder Trine Skei Grande , statsminister Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (Krf) dagen etter valget. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Av Ingebrigt Steen Jensen

Da jeg våknet i går var jeg blek, men fattet. De rødgrønne hadde tapt valget, de blå hadde vunnet fortjent. Men i dag våknet jeg til dette. En velregissert aksjon fra velgere i Asker, Bærum, Oslo Vest, Nordstrand og sikkert mange andre steder jeg ikke vet om, der folk som vanligvis stemmer Høyre, denne gangen avtalte seg i mellom å stemme Venstre. Som du ser i artikkelen «holdt de seg for nesa da de gjorde det» (eller kanskje for «nesen»?), men de gjorde det.

Høyre gikk kraftig tilbake både i Asker og Bærum, mens Venstre gjorde brakvalg med over 10 prosent av stemmene i begge disse kommunene. Det er mer enn nok til å flytte ethvert parti over sperregrensen. På Nordstrand var Venstre større enn Frp, det har neppe skjedd tidligere. Og de valgkretsene i Oslo der Venstre gjorde det best og Høyre relativt sett dårligst, er kjente venstreorienterte bydeler som Ullern, Vindern, Bygdøy, Bogstad, Bestum og Ris. Jeg våkner til dette og blir forbanna. Det kjennes «udemokratisk» på en måte, enda det selvsagt er helt lovlig og veldig, veldig smart. Guttene vet hva de gjør.

Stavrum: Borgerlig selvkritikk

Hvorfor kom ingen av oss naive rødgrønne på den samme idéen? Hvorfor lot vi ikke beskjeden gå gjennom jungeltelegrafen - «Pssst. Vi stemmer MDG i år, for med dem over sperregrensa vinner vi valget». Det hadde vært så lett. Vi hadde ikke behøvd å holde oss for nesa en gang. Men vi var og er ikke drevne nok. Vi var dustemiklene som stemte på det partiet vi liker best og stoler mest på, uten å ha fylt ut regnearkene i excel for å se hvordan våre stemmer skulle bli mer verdt enn de andres.

Ingebrigt Steen Jensen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ideen streifet oss ikke. Ingen av mine venner sendte hemmelige sms til hverandre og avtalte taktikken. Ingen av ungene våre fikk beskjed om at «i år stemmer vi sånn og sånn sønn....». Vi har ikke den nødvendige erfaringen, sitter i for få styrer, både i næringslivet og i gutteklubbene. Men guttene har snakket sammen. Ja, jeg våkner og er forbanna.

Da hjelper det ikke akkurat at de rødgrønne fikk over 10.000 stemmer MER enn de blå, men at disse var «bortkastet» fordi de gikk til feil parti i feil fylke. På samme måte som over 100.000 stemmer til MDG og Rødt ble «kastet bort», fordi vi ikke brukte nettverket vårt til å avtale taktikken. I stedet tok vi med ungene i valglokalet og viste dem hva demokrati betyr og hvor heldige de er som skal få stemme selv når de blir store.

Ja, jeg er forbanna. Men nei, jeg skal ikke starte noen folkeaksjon, ikke kreve omvalg eller påstå at valget var rigget. Jeg tror ikke en gang jeg er en dårlig taper, selv om jeg ofte er det. Men jeg tror jeg vil oppfordre Trine Schei Grande til å tone ned panegyrikken litt når det gjelder Venstres storslagne innsats som brakte dem over 4 prosent. Jo, de sto på og gjorde sitt beste, men uten stemmene fra dem som ikke en gang tåler duften av en stemmeseddel med partiet Venstre på, hadde det blitt en annen regjering i Norge. Og jeg vil oppfordre Erna, som statsminister, til å tenke ekstra mye på oss som tapte valget denne gangen. Vi fikk flest stemmer. Vi stemte ikke taktisk. Vi stemte med hjertet, gitt, dumme som vi var.

Innlegget ble først publisert på Facebook og er gjengitt etter avtale.

Erna Solberg: - Vi endrer ikke regjeringen nå