Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristin Ørmen Johnsen:

Hvorfor utestemme i innvandringspolitikken?

Vi trenger ikke dette høylytte mesterskapet i å være strengest.
- De aller fleste av oss ser verdien av at kvinner med minoritetsbakgrunn deltar mer i arbeidslivet, skriver Kristin Ørmen Johnsen.
- De aller fleste av oss ser verdien av at kvinner med minoritetsbakgrunn deltar mer i arbeidslivet, skriver Kristin Ørmen Johnsen. Foto: Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Kristin Ørmen Johnsen er Høyres innvandringspolitiske talsperson

Det har vært de høye utestemmenes uke for norsk innvandringspolitikk. Det startet da Jonas Gahr Støre og flere av hans partifeller foreslo 22 tiltak mot sosial kontroll og æresvold. Arbeiderpartiet skulle endelig få sin innvandringspolitikk på dagsorden. APs nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani satte tonen da han ba Fremskrittspartiet garantere at Venstres regjeringsdeltagelse ikke skal føre til en oppmykning i innvandringspolitikken.

Innvandringspolitikk var området som betydde mest for velgere ved fjorårets valg. I valgkampen var Arbeiderpartiet mest opptatt av å kritisere Erna Solberg for å ikke ta Sylvi Listhaug i skole for sin innvandringsretorikk. Turen Listhaug tok til Sverige og Rinkeby ble latterliggjort, og hun ble beskrevet som fiendtlig. Beskyldninger om et kaldt Høyre og haglet. Slik er det ikke lenger. Gharahkhani sa denne uken at han ønsker å høste erfaringer fra Danmarks innvandringspolitikk.

- Masud Gharahkhani satte tonen da han ba Fremskrittspartiet garantere at Venstres regjeringsdeltagelse ikke skal føre til en oppmykning i innvandringspolitikken.

Katastrofal utvikling?

Samtidig som Gahr Støre deltok på den nordiske arbeiderkongressen i Sverige, kom de danske Socialdemokratenes Mette Fredriksen med nye utspill i det hun kaller kampen mot «katastrofal» udvikling. Til Berlingske Tidende sier hun: «Vi er nødt til at gå mere radikalt til værks. Vi risikerer, at det normale bliver at gå med tørklæde på gymnasier, eller at indvandrerbørn aldrig får de samme chancer i livet som danske børn».

Danske Frederiksen vil ha muslimske kvinner i arbeid og automatisk innskriving av barna i barnehager, hun vil spre elever med ikke-dansk bakgrunn rundt om på skolene så det ikke blir ghettoskoler. Hun vil også rive boligblokker som bærer preg av å være avstengte og utenforstående blir skremt fra å gå inn. Hva mener så Arbeiderpartiet om disse tiltakene?

Jeg mener at det burde være mulig å diskutere dette med innestemme. De aller fleste av oss ser verdien av at kvinner med minoritetsbakgrunn deltar mer i arbeidslivet. Vi må bekjempe negativ sosial kontroll. Alle barn skal ha samme muligheter, og vi ønsker ikke parallellsamfunn. Det er også et spørsmål om boligpolitikken er god nok til å hjelpe til med integreringen?

Høylytt NM i streng

De fleste av APs 22 forslag er allerede inne i Regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, eller i den nye regjeringsplattformen. Det er likevel bra med debatt om innholdet, og vi må alltid være åpne for flere og bedre tiltak. Det gjelder for alle politiske partier. Vi trenger ikke dette høylytte mesterskapet i å være strengest. Det viktigste er å ha en innvandrings- og integreringspolitikk som virker.

De danske sosialdemokratene foreslår også at det ikke skal behandles asylsøknader på dansk jord. Dette avviser Arbeiderpartiet, og Høyre mener også at man må kunne søke asyl på norsk jord. At hvert enkelt EU-land skal opprette asylsentre utenfor Europa, slik de danske sosialdemokratene legger opp til, er problematisk av flere årsaker. Det mest åpenbare er at det antakelig ikke er mange land som vil være villige til å opprette slike sentre i eget land. Et annet problem er hva en skal gjøre når antallet personer i senteret med krav på beskyttelse overstiger de nasjonale kvotene som landene har satt. Høyre synes allikevel at det er fornuftig å diskutere en etablering av asylsentre utenfor Europa. Dette for å unngå et system som premierer de mest ressurssterke og menneskesmuglere. Det bør i så fall være ett felles asylsenter, i regi av f.eks. EU eller FN.

Vi vil diskutere alle forslag som bidrar til bedre integrering og tiltak som bidrar til en restriktivt, rettferdig og ansvarlig innvandring. Flere forslag ligger nå i Stortinget til behandling. Vi regner med Arbeiderpartiets fulle støtte til dette og at de går tilbake på de vedtakene de ha vært med på i høst. Dette kan vi klare uten å bruke den kraftigste utestemmen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).