RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I respekt for alle pelsdyr har jeg tenkt til å aldri støtte pelsdyrnæringen

 

Leserinnlegg av Stine Thunheim

I respekt for alle pelsdyr på pelsfarmer landet over, har jeg, og skal jeg aldri kjøpe en pelsjakke. Dette gjør jeg fordi jeg er opptatt av dyrevelferd innenfor all dyrehold. Sandra Borch skriver i sin artikkel, onsdag 10.12, at «vi er i ferd med å få et disneyforhold til dyrene våre.» Som svar på dette vil jeg si at disneyfigurer aldri blir utsatt for kannibalisme, strømmaskiner eller kvelning og vold. Det er forskjell på mennesker og dyr, men på lik linje med oss mennesker har også dyr sine rettigheter som skal følges. 

På grunn av dokumentaren NRK viste tirsdag kveld, om norsk pelsdyroppdrett har debatten blitt vekket til live igjen. I denne dokumentaren ser vi pelsdyrnæringen slik den faktisk er. Vi ser dyr med store åpne sår, rever i små bur som drepes med strøm for at pelsen ikke skal bli ødelagt og døde dyr som bare blir tatt ut av burene når veterinæren kommer på kontroll 3 ganger i året. Virkemidlene som er brukt i denne dokumentaren er det vi kaller virkeligheten. Det er ting som har skjedd og som er dokumentert på film uten noe som helst form for Photoshop eller redigering. 

Det er ingen som stopper pelsdyrnæringen i å lage en dokumentar om hvor fint dyrene deres har det. Jeg er helt sikker på at NRK gladelig hadde sendt en Brennpunkt-episode dersom Pelsdyrnæringen hadde laget en dokumentar der det ble grundig dokumentert, på en saklig og ordentlig måte at dyrene deres har det bra. Hvis det er sånn at de fleste pelsdyrfarmer driver ansvarlig, innenfor alle lover og regler er det vel ikke så vanskelig å ta noen bilder av dette og eventuelt dokumentere det på film? 

I dokumentaren ser vi at Frank Nervik utstyrer seg med et kamera i en knapp på skjorta si, dette inneholder ingen form for blits, og dyrene er like oppskaket på dagen som om natta. Det er helt riktig som Borch sier at redsel skaper panikkartet adferd hos dyr, disse dyrene lever i konstant redsel fra de blir født i et bur til de blir avlivet, kanskje det ikke er så rart at dyrene har den adferden de viser på filmen?

Vi har nå sett at pelsdyrnæring, år etter år sier at de skal ordne opp i problemene og gjør dyrevelferden bedre. Når dette har gjentatt seg flere ganger, senest i 2012, og ingenting har blitt gjort er ikke pelsdyroppdrett en forsvarlig næring. Med tanke på hvor mye disse dyrene lider før de blir til en pelskrage eller en minkpels er det totalt i strid med menneskets naturlige moral og etikk. 

I filmen så vi at Nervik også besøkte flere gårder i Kina. Forskjellen fra Norge var at gårdene var større, men at de til gjengjeld hadde 80 ansatte istedenfor 1 eller 2, slik det er i Norge. Med dette som grunnlag kan vi anta at dyrene på pelsfarmer i Kina faktisk har en bedre «levestandard» enn dyr på norske pelsfarmer. Ja, det er kanskje sånn at kinesere og russere ikke slutter å kjøpe pels selv om Norge slutter å produsere, men når vi kan anta at dyrene i Kina har det bedre enn i Norge, så er det vel like greit å gå foran som et moderne og nytenkende land, og forby pelsfarmer så fort som mulig. 

Ja, pels har vært en del av menneskets historie, men da mennesket startet å bruke pels fra dyr, var dette fra frie dyr de skøyt selv, ikke masseproduserte dyr i bur. En annen ting er at menneskene som skøyt dyrene selv, burkte ikke bare pelsen for å holde seg varm, de brukte hele dyret. I dag bruker vi kun pelsen, resten av dyret er ubrukelig, dette er en annen grunn til at pelsdyroppdrett ikke er bærekraftig.

Tilslutt vil jeg sitere Lise Myhre fra Noahs fakkeltog mot pels: «Selv polfarere bruker ikke pels lenger, det er ingen grunn til at urbane fjortiser eller frosne fruer skal gjøre det.»