Laial Janet Ayoub er samfunnsdebattant.

Da er vi her igjen. Ramadan er her og jeg vil derfor starte med å ønske alle muslimene en ramadan mubarik.

Ramadan er den niende måneden i den muslimske kalanderen og er også kjent som fastemåneden. Å faste vil si at man avstår fra å spise og drikke, fra soloppgang til solnedgang, i 30 dager.

I fjor snakket jeg i mediene om hvor ukomfortabelt det kan være for en som ikke faster å få slengt kommentarer fra fastende muslimer. Dette skapte turbulens, og resultatet var at jeg ble angrepet fra alle kanter på sosiale medier og kalt det ene og det andre i flere måneder. Fordi noen mente at jeg forsøker å svartmale muslimene.

Det endte også opp med at jeg måtte politianmelde flere fordi jeg ble hetset og truet. Sannheten er at jeg ikke ønsker å svartmale noen, men heller belyse en sannhet som jeg og flere andre sliter med. Jeg faster ikke i år heller. På min snapchat tikker det inn bilder fra muslimer som ikke faster, men det har virkelig ALDRI falt meg inn å spørre hvorfor de ikke gjør det, spekulere i det, anta noe eller be dem om å være så snille og forsøke å faste. Det er rett og slett IKKE min jobb!

Likevel har jeg fått flere meldinger fra mennesker som spør «faster du ikke i år heller?» Og «hvorfor faster du ikke, er du ikke muslim lenger?» Slike forsøk på å gi folk dårlig samvittighet for å ikke faste er noe som virkelig bør stoppes! Folk kan slite med ulike grunner som magesår, operasjoner, spiseforstyrrelser, andre sykdommer, menstruasjon, svangerskap eller andre ting som de ikke har lyst til å fortelle om. Andre vil bare ikke faste, og det skal respekteres for det er til syvende og sist ikke vår jobb å dømme hverandre.

Her om dagen gikk jeg av på Grønland t-banestasjon for å dra på en samling med venner. En eldre dame fra en utenlandsk bakgrunn gikk forbi en yngre dame fra samme land og sa «astaghfur Allah» (be Gud om tilgivelse) fordi dama holdt en softis i hånden. Så vil noen sikkert si: «av respekt for andre muslimer bør man ikke spise ute».

Denne kommentaren får jeg hvert år og la meg svare på det i år også: Dere bor i Norge. Et fritt land med mange ulike religioner og etnisiteter. Det er bare å finne seg i at ikke alle faster, og akseptere at hvis du går ut hjemmefra, så vil du helt sikkert se folk som drikker eller spiser noe.

Klarer du ikke å akseptere det, så er det kanskje lurt å ta seg en ferietur til et muslimsk land hvor alle restauranter holder stengt på dagen og hvor man får bot for å spise offentlig under ramadan. Her er eksempler på kommentarer jeg får: På bildet med arabisk skrift (som jeg mottok 17.mai) står det: "Du er araber og muslim. I steden for å bli glad at ramadan har kommet, feirer du disse vantro"

Altså, plages du av at andre spiser, feirer andre ting, koser seg i sola eller lignende, så er det nettopp det som er poenget med ramadan, at du skal være tålmodig og ydmyk og få belønning for det. Ikke la krigen i magen din og på mangelen av nikotin i blodet styre din væremåte mot andre. For det er faktisk sunnah (tradisjon) å smile til folk.

Helt til slutt noen ramadantips: Deodorant og såpe er IKKE haram (forkastelig/forbudt)!.Å pusse tenner er heller ikke haram, med mindre du på forhånd planlegger å drikke vannet du skal skylle munnen med. Å være hyggelig og blid mot andre er ikke haram. Å være en rolig og avslappet kollega på jobb er ikke haram. Det er faktisk haram å dømme andre. Føler du at du er utrolig sint og frustrert om dagen, så hold deg for deg selv til du faktisk klarer å omgås andre mennesker. Og husk, du får belønning når du er tålmodig. Ha en fin fastemåned alle dere som faster.