Kjære Amnesty

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Ingvild Hvalstad. Foto: PrivatIkke vet jeg om kjære passer seg å si akkurat nå, for jeg er ganske sint. Men høflig er jo vår generasjon, så jeg starter slik likevel.

Av Ingvild Hvalstad

Av mange gode aksjoner, kommer dere nå med noe av det verste jeg har sett: Voldtekt = Sex uten samtykke.

Jeg siterer fra amnesty.no; «En voldtekt er seksuell omgang uten samtykke. Men slik er det ikke i Norge. Krev endring!»

«Amnesty International krever: Myndighetene må endre voldtektslovgivingen i overensstemmelse med internasjonal rett, slik at voldtekt defineres som seksuell omgang uten oppriktig samtykke.»

Ja, vi lever i et samfunn som de siste årene har blitt så seksualisert at det etter min mening er langt i fra sunt.

Men ? dere glemmer noe. Dere glemmer at samfunnet også er preget av uærlighet og en generasjon som er så kynisk at det er livsfarlig. Jenter i min generasjon lyver mer enn noen nok kan forestille seg, og utroskap og one night stands er blitt hverdagskost. Hvis dere tror det automatisk følger på unnskyldninger og ærlige forklaringer etter slike hendelser, må jeg bare beklage. Det er helt feil. Vi har allerede et samfunn der det stadig kommer fram at jenter roper voldtekt etter ei natt de angret på. I stedet for å si hva som egentlig skjedde og innrømme å ha feilet, har dette dessverre blitt en løsning. En løsning jeg tror har blitt alt for lett å gjennomføre.

I deres aksjon har dere vist til Miram Langmoens historie, der hun forteller at hun ble med en gutt hun kun beskriver positivt hjem fra byen. I beskrivelsen hentet fra artikkelen hun selv har skrevet, er han en «hyggelig, morsom og intelligent, selverklært idealist. En kjernekar på alle måter bortsett fra den viktigste.» Hun har selv valgt å bli med han hjem, mannen med alle de gode egenskapene som hun nå ikke tør å skyve vekk for deretter å gå sin vei. Hun skriver så at han byr seg fram, hun ler og sier «Seriøst. Jeg vil ikke. Jeg er trøtt, haha», før hun etterpå utfører et samleie med han. Ja ? dette vil jeg uten tvil definere som et samleie, ikke en voldtekt. Hun forklarer hendelsen som psykisk smertefullt ? men hvordan skal han kunne forstå det når hun ikke sier i fra? Hvis dere mener at dette burde defineres som en voldtekt, har jeg tonnevis med voldtatte venninner og kjenner utallige mange menn i uvitenhet om at de har voldtatt. Ja til og med min kjæreste har da voldtatt meg. Ikke for å glemme hvor mange ganger jeg da har voldtatt han. Men da er det vel ikke voldtekt, eller hva.

Hvis deres aksjon på noe vis får gjennomslag, er det bare for gutta å finne frem penn og papir. Det vil vel fort være jenter som følte seg tvunget til å signere også, så da får vi vel heller øke antallet «sextapere» som ingen etterhvert vil ha kontroll på hvor ender opp. For det er vel dette vi vil, amnesty? Eller er det å samle opp fengslet med alle gutter som drar hjem fra byen med ei villig jente som glemte å fortelle om kjæresten som ventet hjemme, eller hun som av andre grunner følte skam dagen etter? Kanskje ønske om erstatning vil gjøre valget enda enklere, hvem vet.

Ikke er det bare trist for gutter som ikke planlegger tilfeldige samleier eller spør fint, men også for de som reelt blir voldtatt. Ved å gjennomføre dette, tar vi fra de troverdighet, ressurser og muligheten til å bli tatt på alvor. Vi tar fra unge jenter og kvinner muligheten til å i stedet lære seg å sette grenser og å si fra om hva de synes er greit og ikke. Deres aksjon sier rett og slett at kvinner ikke evner å si nei. Dere jobber for at vi skal kunne slippe å ta konsekvenser hvis vi ikke har gitt et tydelig ja eller snudd oss vekk og ledd i det vi sa «nei, slutt da».

Jeg vil ikke ha den makten dere prøver å gi meg. Jeg vil ikke ha muligheten til å gjøre menns liv til et mareritt hvis jeg en gang gjør noe feil og angrer meg nok. Jeg vil ikke være nødt til å leve i et land der vi gnåler om likestilling hver eneste dag, men forventer at menn skal sitte med et slikt ansvar. Det jeg derimot vil, er å vite at den dagen jeg reelt har blitt voldtatt og gjort det jeg kan for å komme meg ut av en slik situasjon, blir tatt på alvor og at det mennesket som sto bak må ta sin straff. En straff jeg aldri må tvile på om er fortjent, da fordi definisjonen på voldtekt er like alvorlig som den i dag er. Jeg tror på å lære hverandre om respekt, ærlighet og det å sette grenser for oss selv. Først når vi tar ansvar for egne handlinger, vil vi komme framover. Både menn og kvinner.

Jeg oppfordrer derfor deg som leser dette, til IKKE å signere amnestys aksjon ? Voldtekt = Samleie uten samtykke. Jeg oppfordrer deg til å stå opp for menn, som jeg nå mener trenger det mer enn noen gang tidligere.

Jeg kan sette grenser for meg selv og ønsker å gjøre det. Gjør du?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.