Av Håvard Sande:

«Om vi skal ha ett minutts stillhet for hver av bygningsarbeiderne som er estimert å dø før avspark i Qatar i 2022, vil de 44 første kampene spilles i taushet», sier Hans Christian Gabrielsen, leder for LO, under LOs internasjonale konferanse.

Jeg er 19 år og godt over gjennomsnittet interessert i fotball. Jeg elsker Premier League og norsk fotball, likevel er det kanskje VM som rager høyest. Jeg har aldri opplevd Norge i et mesterskap. Jeg er oppvokst i en tid der lange innkast har vært Norges farligste angrepsvåpen. Likevel håper jeg oppriktig at Norge ikke skal spille fotball-VM 2022 i Qatar. Selv om det potensielt kan bli første gang jeg ville sett mitt kjære fedreland i et mesterskap.

Slavearbeid

Jeg elsker fotball av hele mitt hjerte, men et sted går grensen. Jeg vet ikke med dere, men jeg kommer til å slite med å kose meg med fotballkamper som skal spilles på stadionanlegg bygget av slaver. Slaver som allerede er døde eller som i dette øyeblikk jobber med virksomhet knyttet til VM 2022 under mildt sagt elendige arbeidsvilkår. Menneskerettigheter er et fjernt begrep for FIFA og Qatar når det gjelder forberedelsene til fotballfesten i 2022. Ja, fotball er underholdning. Men er det da greit å feie under teppet at menneskeliv går tapt?

21 dødsfall under fotball-VM i Russland 2018

Det var ille nok under fotball-VM i Russland 2018, der ble registrert 21 dødsfall under oppbygging av stadioner. Dette visste du sannsynligvis ikke, fordi mediene ikke ser nødvendigheten av å fokusere på dette. For fotball skal være underholdning? Under VM i Russland var det større fokus på å hylle de flotte anleggene istedenfor å fortelle den mørke sannheten som ligger bak. For en slik sak hadde kanskje ikke gitt like mange klikk?

Korrupsjon

Russland fikk i likhet med Qatar, etter alle solemerker avholde fotball-VM grunnet korrupsjon. Stor etterforskning fra ulike hold har avslørt at Russland sannsynligvis ikke vant VM 2018 på redelig vis. Det at Qatar får lov til å avholde VM, trenger man ikke engang å etterforske for å skjønne at henger sammen med korrupsjon.

Fotball handler om mer enn underholdning

Under sommerens fotball-VM som ble avholdt i Putins hage, koste jeg meg veldig. Dette delvis fordi jeg ikke visste for mye om de mørke tallene, men og fordi jeg som fotballelsker og egoist - ikke ville ta stilling til denne urettferdigheten, men heller kose meg med fotball. Noen er nok “uskyldige” ved at de faktisk er uvitende om alt det forferdelige som skjer i fotballens navn. De er uvitende om det faktum at mange mennesker må lide eller dø for at vi skal underholdes. Mye av dette er media sin skyld, som har vært helt fraværende når det gjelder informasjon om mørketall i fotball.

Jeg tror også mange tenker litt som jeg har gjort - at det som skjer i FIFA, Russland, Qatar eller hvor det måtte være, ikke er min business. Det er mye lettere å bare kose seg med fotball og bare ignorere all negativ informasjon som dukker opp. Jeg leste kanskje noe fælt om virksomheten rundt VM i Russland, men da dommeren blåste i gang startsignalet i neste kamp, var det glemt. Dette er nok den enkleste veien for oss fotballsupportere å gå og jeg tror de fleste, inkludert meg selv, ofte går for denne løsningen. Vi må legge fra oss denne holdningen og forstå at fotball handler om mye mer enn underholdning, vi må spørre oss selv hva vi faktisk velger å være en del av.

4000 menneskeliv tapt innen 2022

Ifølge LO har 1200 arbeidsmigranter mistet livet under oppbyggingen av stadionanleggene på den arabiske halvøya. Dette tre år (!) før mesterskapet begynner!

Amnesty melder også at mange av arbeidsmigrantene jobber ulønnet og HMS er visstnok et fjernt begrep. Qatar består av 80% arbeidsmigranter, det tilsvarer rundt to millioner. Av disse jobber de fleste direkte eller indirekte med forberedelsene til fotball-VM 2022. “ Internasjonal fagbevegelse frykter at tallet vil øke til over 4000 døde innen 2022, hvis ikke nødvendige tiltak og endringer settes i gang.”, skriver LO.

Det burde ikke være et tema engang. Dette kan ikke Norge være en del av! Jeg personlig kommer til å boikotte VM om det avholdes i Qatar. Hvordan kan vi med samvittigheten i behold være en del av dette, NFF?

Vil en norsk boikott medføre konsekvenser?

Det er lett for meg hjemme fra sofakroken å si at NFF skal boikotte verdens største mesterskap innen fotball - for en boikott vil kanskje ikke skje uten konsekvenser. Ifølge blogger Andreas Selliaas som har god innsikt i det som skjer i FIFA og Qatar, vil Norge mest sannsynlig bli straffet av FIFA ved boikott. En konsekvens kan være at Norge ikke får delta i fotball-VM 2026.

Nils Henrik Smith derimot, skribent for fotball-bladet Josimar, mener at Norge kan boikotte kvaliken til VM i Qatar og likevel oppfylle sine plikter som FIFA-medlem. I kvalifiseringen til VM i Brasil 2014 stod Bhutan, Brunei, Guam og Mauritania over. Ingen av de landene fikk merke konsekvenser fra FIFA. Smith skriver også at NFF vil klare å oppfylle sine plikter når det gjelder deltakelse i FIFAs turneringer. Dette skriver Smith om i en tråd på twitter.

Nå er nok Bhutan og de andre landene sin daværende situasjon litt annerledes enn det den vil være ved en eventuell Norsk boikott. Med Norge sitt motiv vil de bidra til å ødelegge FIFAs rykte, ved boikott. Personlig tror jeg dessverre at Norge ikke vil forbli ustraffet av FIFA ved en eventuell boikott. Det vil forverre ryktet til FIFA, så jeg tror de vil bruke alle midler mot NFF for å opprettholde ryktet sitt og hindre flere land i å gjøre det samme. Straff eller ei, dette mener jeg er irrelevant! 1200 døde mennesker kan ikke støttes uansett konsekvenser!

“Fotball trumfer det meste, men ikke dødsfall.”

Det beste hadde nok vært om flere land gikk sammen om en boikott. Men uansett hva som skjer, er det ingen som kan stoppe oss i å si at dette vil ikke Norge være en del av! Dette er en fantastisk mulighet for NFF og Norge - å gå ut som det første landet til å si at “Nok er nok!”. Hvorfor kan ikke vi være det landet som går foran? Jeg hadde blitt oppriktig stolt om Norge hadde tatt dette modige valget, og hvem vet - plutselig kan en norsk boikott føre til den berømte ketchup-effekten. Tenk om en norsk boikott hadde vært starten på en trend. En trend som står opp for menneskeliv og menneskerettigheter. En trend som får de korrupte lederne til å skjelve i buksene. Eller skal vi fortsette å være feige? Feie dødsfallene under teppet og la oss underholde av fotballkamper som blir spilt på massegraver?

Fotball trumfer det meste, men ikke dødsfall. La galskapen stoppe, NFF. Dere kommer til å få massiv respekt fra Norge og hele verden ved en boikott. Jeg forstår at en boikott ikke er enkel prosess, men jeg kan ikke forstå hva som er viktigere enn menneskeliv. Dere synes vel også at menneskeliv betyr mer enn fotball?

Hvor er media, fotballprofilene og fotballnasjonene?

Jeg er dypt skuffet over fotballnasjonene, fotballspillerne og media - at ingen står frem og kritiserer det som skjer i Qatar. Tenk bare om noen av de største fotballstjernene hadde gått ut offentlig og kritisert FIFA og det som skjer i Qatar? De eneste fotballspillerne jeg vet om som har gått ut offentlig og kritisert opplegget i Qatar, er vår kjære Tom Høgli sammen med William Kvist, som står fram i en video laget av den danske spillerforeningen. All honnør til de, men hvorfor er det ikke flere som står frem? Er det ingen som bryr seg? Ønsker de virkelig å være en del av dette? Jeg synes det er skammelig at fotballfamilien lar dette skje uten noe som helst motstand.

Jeg vet ikke hvordan det er i andre land, men jeg vil i hvert fall gi en kaktus til norsk presse. Man skal lete lenge før man finner en sak som omhandler urettferdigheten i Qatar.

Fotballmagasinet Josimar er omtrent de eneste innenriks som tar dette på alvor. Podcasten “Fotballklubben”, i regi av Aleksander Schau og Thomas Aune og blogger Andreas Selliaas fortjener også honnør for dekningen de gjør om den mørke siden av fotballen. Hvis ikke utallige menneskeliv og brudd på menneskerettigheter får oss til å reagere, hva skal til da?

Selv om jeg synes det har vært pinlig få reaksjoner rettet mot Qatar - tror jeg likevel det er håp for at vi nordmenn kan presse frem en norsk boikott.

Klaveness boikotter Qatar

Lise Klaveness, som nå er direktør for elitefotball i NFF, er ei av ytterst få som har sagt tydelig fra om hva hun mener om dette Qatar-opplegget. “Jeg boikotter, og oppfordrer andre fotballeksperter til å gjøre det samme”, sier Lise Klaveness i en twittermelding.

Klaveness fortjener virkelig kudos for å stå frem å kritisere Qatar, men det skulle vel egentlig bare mangle? Er det noen som er ved sine fulle fem som synes det Qatar driver med er greit?

Verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen er et annet norsk eksempel på en som tør si fra. Carlsen vant sjakk-VM i Saudi-Arabia desember 2017, da fikk ikke Israel delta. Nå sier Carlsen tydelig at hvis sjakk-VM skal arrangeres i Saudi-Arabia igjen, så vil han boikotte om ikke alle landene får delta. Det at verdens beste sjakkspiller sier dette, har selvfølgelig påvirkning. Det blir litt det samme som at Messi eller Ronaldo skulle boikottet VM i Qatar. Tenk hvilket press det hadde satt på FIFA og Qatar. All ære til Carlsen og Klaveness som virkelig er to gode eksempler til etterfølgelse. To stykk nordmenn som har skjønt at sport handler om mer enn underholdning.

Underskriftskampanje

Det er ikke sikkert vi kan gjøre noe med det forferdelige som skjer i Qatar, men vi nordmenn kan velge å ikke ta en del av det. Vi trenger at hele fotballfamilien står sammen om dette.

Vi elsker fotball, men et sted går grensen. La oss gå frem som et godt eksempel og vise verden at for oss betyr menneskeliv mer enn fotball!

Det er absolutt ambisiøst at en liten kar fra persillebygden Randaberg, skal få NFF til å boikotte et verdensmesterskap i fotball, men jeg sitter her og grøsser med tanken på at det skal arrangeres et verdensmesterskap i fotball, som jeg ikke kommer til å ha samvittighet til å se på.

Vi har boikottet alle mesterskap i fotball under min levetid, uten noe motiv, så hvorfor ikke boikotte et mesterskap der man kan bære stolthet av valget?

Tar dere utfordringen, NFF? Hvis dere ikke har planer om å boikotte, forventer jeg at dere kan begrunne hva dere mener som er viktigere enn menneskeliv!