RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjære innvandrer-foreldre, oppdra guttene deres bedre 

 

Av Shurika Hansen, samfunnsdebattant

Når jeg lader voldsalarmen min om natta, er vold og trakassering fra menn med innvandrerbakgrunn motivasjon for å ha den fulladet. Dette er basert på at de dårlige opplevelsene jeg har hatt i stor grad er dominert av denne gruppen. Andre på motsatt side går med voldsalarm fordi de opplever trusler og trakassering fra etniske norske menn. I teorien er vi trygge i verdens lykkeligste land å bo i ifølge FN's liste over verdens lykkeligste land. Der blant annet inntekt, helse, frihet er et av kriteriene for kåringen. Men den tryggheten forsvinner med antall innlegg i aviser og TV-opptreden. Synligheten i media tiltrekker seg mennesker med ulike motiver og motivasjon og hyppigheten av trusler og hets øker. 
 
Den synlige innvandrerkvinnen blir seksualisert på en så grusom måte og det får meg til å lure på om det kan ha noe med oppdragelse av innvandrergutter. Hva lærer guttene hjemme når litt hud er nok til at en jente kvalifiseres til hore, ludder, billig?  
Det er slettes ikke sikkert at opplæringen går i respekt for kvinner og spesielt kvinner som kler seg vestlig. Dette gjelder så klart ikke alle, men mange nok til at det i dag er jenter som ikke kan forlate sitt hjem fordi de frykter represalier fra miljøets menn. Unge, sinte muslimske menn som bruker ord og uttrykk som kunne stilnet selv den tøffeste superkvinnen.  
 

Skammelig tåkelegging

Etter å ha sett Debatten på NRK 19. oktober 2017 har jeg fått et inntrykk av at sosial kontroll og æreskultur handler om barneoppdragelse. At det å fortelle ungene hvor mye sjokolade de skal spise eller at de må gjøre lekser er sosial kontroll. Dette er en selektiv tilnærming til problemstillingen.

«Norske jenter er leketøy vi bruker før vi finner en ærbar kvinne» sa en gutt til meg en gang. De mener det er greit så lenge det er snakk om sex og i ungdomstiden.

Bare husk, bare guttene kan leke. Jentene er automatisk familiens ære, en ære som ikke kan debutere seksuelt før hun møter mannen med stor M. Gjerne han mamma og pappa har valgt ut for henne der bryllupet er deres måte å vise hva de har oppnådd i livet med veloppdragen ærbar jente og suksess som er verdt å skryte av med resten av miljøet.  
 
Kanskje koranskolene skal avslutte sitt forhold til kjønnssegrasjon så gutter forstår at jenter ikke er noe forbudt som må holdes bak en vegg? Eller bak slør og hijab? Kanskje muligens guttene skal bli oppdratt til å kontrollere sin seksualitet og ansvarliggjøres for den? Kanskje først da vil synet på kvinner bli normalisert og jentene befris fra evig skam knyttet til egen kropp. 
 
Kanskje foreldre hjemme skal slutte å fortelle jentene at de er dyrebare sjeldne blomst, eller som en viss svensk imam sa: Hva ville du valgt? Sjokolade som var åpnet, eller en ren med papiret på? Jenter med vestlige klær var skitne sjokolader, han anbefaler den som er innpakket. Så nedverdigende syn på kvinner, men tviler på at han er alene om dette. Slutt å beskriv jentene deres noe skamfullt og noe som må passes på og skjules for eventuelt blikk. Kanskje først da jentene forstår at de eier sin egen seksualitet og slipper å skamme seg over den.  
 
Når jeg lader voldsalarmen min om natta er motivasjonen min å beskytte meg selv fra mulige angrep fra deg uten respekt for ytringsfriheten og kvinnekroppen. Fordi du enda en gang har blitt krenket av min fritenker ånd der kritikk av religion forekommer eller min måte å kle meg på. Sosial kontroll er størst der båndene er sterkest, vi får mye ut av samhold med våre egne, men det kveler en hver form for individualitet og kreativitet samtidig som man får en tvangstrøye tredd over hodet ufrivillig. 

Jeg kaller inn bøllene, de puslete gutta og de etterpåkloke veslevoksne barna inn på rektors kontor!

Licensed from: mrdoomits / yayimages.com Nå har jeg lenge fulgt og deltatt i debatten om minoritetsmangfoldet vi har i Norge og de utfordringene som følger med det. Først vil jeg begynne med å fremme både det Dronningen og statsministeren understreker, nemlig at dette mangfoldet er først og fremst en berikelse til vårt land og alle i Norge skal ha like rettigheter.

 

Vi får holde voldsalarmen fulladet mens politiet henlegger sak etter sak. Samtidig som jente etter jente blir skremt til taushet. Ferske tall fra kompetanseteamet viser at de hittil i år har hjulpet til 338 enkeltsaker. De aller fleste sakene handlet om æresrelatert vold melder Bufdir. Æresvold i innvandrer familier er ofte knyttet til en patriarkalsk kultur der kvinnens seksualitet skal beskyttes. Igjen for vi fastslått at æren ligger mellom beina på jentene, og midler som vold blir brukt for å kontrollere jentene.  

Du har rett til å velge din egen vei

For noen dager siden møtte jeg et par 13-åringer som faster, også under heldagsprøver og hele skoledager. Det betyr at de verken spiser eller drikker fra solen går opp og til den går ned. Det har ikke kommet noen reaksjoner fra verken skole eller nærmiljø.

 Politiet har ikke kompetanse på voldskulturen i mange innvandrermiljøer, tvert imot så har jeg inntrykk av at de ikke engang tar jenter som melder ifra trusler, trakassering og hets. Av og til sier de også setninger som er så hårreisende at en ikke skulle trodd det var lovlig. «Jeg kan ikke nekte deg å bruke ytringsfriheten, men kanskje du ikke skal det.» De forstår ikke krenkelseskulturen eller æreskulturen. Men de kan kalle oss tøffe og modige kvinner som kjemper for rettigheter de så klart burde hatt uten å risikere livet. De uttaler seg av og til på tv og lover bot og bedring. Inntil videre.