Løgn fra byrådene

 

Av Abdullah Alsabeehg (Ap),
fraksjonsleder i samferdsels- og miljøkomiteen, Oslo bystyre

Byrådsleder i Oslo, Høyres Stian Berger Røsland, påsto i en twitter-melding forrige mandag at den rød-grønne regjeringen ga Oslo 0 kroner til kollektivtrafikken i 7 av 8 år. Meldingen fikk støtte av samferdselsministeren, Ketil Solvik-Olsen.

I Dagsavisen 18.09.2014 sier samferdselsbyråden fra Venstre, Guri Melby, at Oslo i sju av åtte år ikke fikk én krone av samme regjering fra belønningsordningen for bedre kollektivtrafikk.

Kollektivmilliard
Byrådslederen bløffer fra ende til annen. Berger Røsland later som om han ikke kjenner til Oslopakke 3-avtalen. En avtale vi har fremforhandlet sammen, og hvor staten forplikter seg til å bidra med midler til kollektivtrafikken. Men han kjenner naturligvis til at Oslo og Akershus i fjor fikk 1 milliard kroner fordelt på fire år til buss, trikk og bane av den rød-grønne regjeringen.

Og i motsetning til hva Venstre-byråd Guri Melby påstår i Dagsavisen, er Oslo den byen som har fått mest av belønningsordningen for bedre kollektivtransport. Økningen i disse bevilgningene startet straks de rød-grønne tok over regjeringsmakten i 2005. Oslo-området fikk i tillegg bare i fjor 827 millioner kroner til nytt dobbeltspor Oslo-Ski, 290 millioner til fornyelse av jernbanen, og en ramme på 64 millioner til forbedringer i signalsystemet i Oslo. Alt dette og mere til, kaller Høyre-, Venstre-, og KrF-byrådet for null-0, kroner.

Politikere på Stian Berger Røslands og Guri Melbys nivå burde holdt seg for god til bedrive negativ kampanje basert på usannheter. Berger Røsland er den Oslopolitikeren med størst makt. Med makt følger ansvar for å opptre redelig.

Har stått sammen
Arbeiderpartiet og Høyre i Oslo har de siste årene stått sammen om kravene knyttet til statlige bidrag til kollektivtrafikken. Vi ser betydningen ved at de to største partiene i byen fronter samme sak ovenfor regjeringen, uavhengig av hvem som sitter i regjering. Arbeiderpartiet og Høyre har gått sammen om å kreve at staten skal finansierer minst 50 prosent av ny t-banetunnel, Fornebubanen og Ahusbanen, for å nevne noen prosjekter.

Vi har også stått sammen om at mer penger må bevilges fra regjeringen til driften av kollektivtrafikken i Oslo. Det er derfor nok en uredelighet fra Stian Berger Røsland å fremstille dette som et krav Høyre står alene om.

Må investere nå
Oslo og de andre byene i Norge vil i årene som kommer oppleve kraftig befolkningsvekst. Derfor må investeringene for fremtiden tas nå. Storbyutvalget i Arbeiderpartiet foreslår at staten skal betale opptil 70 prosent av kollektivutbyggingen i storbyene. Berger Røsland kritiserer Arbeiderpartiet for å mene noe slikt. Det er tilsynelatende ikke like viktig å være ambisiøs på Oslo sine vegne med eget parti i regjering.

Partiene i Oslo bør holde seg for god til å kaste løgnaktige påstander mot hverandre. Oslo konkurrer med hele landet om nødvendige midler til samferdselssektoren. Derfor er det viktig at vi fortsetter å stå sammen for å sikre byen vår de investeringer og prioriteringer Oslo fortjener.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.