*Nettavisen* Nyheter.

«Med et rykk våknet jeg. Penisen hans var inni meg»

Grete Herlofson:

Foto: Skjermdump fra video.

Det skal ikke være den som ikke vil ha sex som må si nei, men den som vil ha sex må få et klart og tydelig ja.

26.04.18 21:01

Grete Herlofson er generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening

Frida (16) og venninna hadde blitt med to eldre menn på nachspiel.

Frida samtykket i å bli med mannen inn på soverommet. Men hun samtykket ikke i å suge ham. Og hun samtykket ikke til samleie. Etterpå unnskyldte mannen seg med at «du var bare så deilig at jeg ikke klarte å la være».

Har du fått et klart og tydelig ja til sex? Dette spørsmålet har sanitetskvinner over hele landet stilt russen denne våren. Historien til Frida har blitt filmet og vist ungdom for å starte en bevisstgjøring om grensen mellom frivillig sex og voldtekt. Av alle voldtekter i Norge er det flest festrelaterte voldtekter, der de involverte ofte er unge og kjenner hverandre fra før. Jenter og kvinner er gjerne redde for å gå alene hjem fra fest, men statistikken viser at risikoen for voldtekt er større når vi fester sammen men venner og bekjente.

Ungdom vi møter forteller oss om gråsonetilfellene. Hun eller han sa ikke eksplisitt ja, men vedkommende sa ikke nei heller. Historien om Even viser dette klart. Etter samleie spør han seg selv om hans første gang teknisk sett kan beskrives som en voldtekt. Idet han tok på kondomet sa jenta «dette ekke greit». Likevel lå de sammen. «Det slo meg ikke umiddelbart, men det er ganske sykt å tenke på at det som skjedde den kvelden kan beskrives som en voldtekt. Hun sa ikke nei, men hun sa heller ikke ja», forteller Even.

Når sanitetskvinnene snakker med ungdom om sex, forteller ungdommen om seksualundervisning i skolen som i hovedsak dreier seg om å tre kondom på en banan, og hvor læreren gjerne rødmer av det hele. Det er lite eller ingen snakk om hvordan jentene og guttene skal oppføre seg sammen seksuelt. Ingen fokus på grensesetting.

Foreldre og helsesøstre snakker med de unge om prevensjonsmidler, uønskede graviditeter og kjønnssykdommer. De gangene voldtekt er et tema, er budskapet gjerne at jentene får beskjed om å passe på seg selv og hverandre, slik som rådet om å «ikke gå alene hjem fra byen».

Klikk på bildet for å forstørre.

Generalsekretær Grete Herlofson i  Norske Kvinners Sanitetsforening.

Det er lite eller ingen fokus på at også gutter kan bli voldtatt. Dagens seksualundervisning mangler viktige temaer som grensesetting - det vil si tydelighet på egne grenser og ikke minst det å respektere andres grenser.Voldtekt ødelegger liv. Én ting er det juridiske.

En voldtektsdom får store konsekvenser for den dømte, begrenser studier og senere jobbmuligheter. Samtidig vet vi at de aller fleste voldtekter aldri når rettsapparatet. Rundt 80 prosent av anmeldte voldtekter blir henlagt. For at politiet skal kunne avgjøre om en handling er å definere som voldtekt i juridisk forstand, handler det om ord, handling og kontekst.

I Evens tilfelle ville det bli foretatt en vurdering av om jenta var ute av stand til å motsette seg samleiet. Men historien om Even viser at uavhengig av om hans tilfelle faller innenfor den juridisk definisjonen av voldtekt, har hendelsen fått Even til å føle på skyld og skam. Voldtekter handler ikke dette bare om det juridiske, det handler også om å unngå å komme i en situasjon der én føler seg utsatt og den andre blir anklaget for å være en overgriper.

Mens N.K.S. og andre organisasjoner vil jobbe videre for å sikre bedre etterforskning av voldtektssaker, må foreldre og lærere ta en prat med ungdommen om seksualitet og grensesetting. Budskapet bør være: Det skal ikke være den som ikke vil ha sex som må si nei, men den som vil ha sex må få et klart og tydelig ja. Når vi fram med dette budskapet, går alle en tryggere russetid i møte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag