RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sist oppdatert:

Nestor Pitana dømmer VM-finalen

«Det er vanskelig å påstå at det ikke er fortjent.»
VM-FINALEN Nestor Pitana får et gjensyn med Paul Pogba når han skal dømme søndagens VM-finale.
VM-FINALEN Nestor Pitana får et gjensyn med Paul Pogba når han skal dømme søndagens VM-finale. Foto: Franck Fife (AFP)

Svein-Erik Edvartsen:
Dømt fotball i 24 år, dømte cupfinalen for junior i 2006, cupfinalen for herrer mellom Brann og Ålesund i 2011, har dømt 180 kamper i Eliteserien, EM 2016 og 30 kamper i UEFA Champions League som AAR, og ca. 50 kamper internasjonalt selv som FIFA-dommer. Edvartsen var også toppdommer i ishockey i åtte år både nasjonalt og internasjonalt. Det er ikke avklart om Edvartsen skal dømme Eliteserien i 2019 etter dommerkonflikten med dommersjef Terje Hauge.

Han dømte åpningskampen i årets VM mellom Russland og Saudi Arabia, gruppespillkampen mellom Sverige og Mexico, åttedelsfinalen mellom Danmark og Kroatia, og kvartfinalen mellom Uruguay og Frankrike. Nå dømmer Pitana sin femte og siste kamp i årets verdensmesterskap, og det er den største kampen av alle: VM-finalen mellom Frankrike og Kroatia. Det er vanskelig å påstå at det ikke er fortjent.

Horacio Elizondo som også er fra Argentina hadde nesten samme reise i VM 2006 i Tyskland hvor han dømte åpningskampen mellom Tyskland og Costa Rica, gruppespillkampen mellom Tsjekkia og Ghana, gruppespillkampen mellom Sveits og Sør Korea, og kvartfinalen mellom Portugal og England, før han fikk finalen mellom Italia og Frankrike. Elizondo var den første dommeren i historien som dømte både åpningskampen og finalen. Nå opplever landsmannen Pitana det samme. Det var i 2006 nøkkelsituasjoner både i kvartfinalen og i VM finalen. Rooney fikk rødt i kvartfinalen og Zidane fikk rødt i VM-finalen.

La oss håpe Pitana kommer til å dømme VM-finalen like bra som Elizondo gjorde i 2006. Europa «har hatt finaledommeren» i 2010 (Howard Webb) og i 2014 (Nicola Rizzoli). Bronsefinalen mellom Belgia og England dømmes av Alireza Faghani fra Iran. Faghani har dømt meget bra i dette VM, og var nok også aktuell for finalen.

Norge hadde Rune Pedersen som dommer i VM i Frankrike i 1998. Pedersen dømte gruppespillkampen mellom Argentina og Jamaica og ikke minst kvartfinalen mellom Tyskland og Kroatia som ikke akkurat var noen «miniputtkamp». Pedersen er den eneste norske dommeren som har dømt en sluttspillkamp i VM, og dømte utmerket. Han måtte treffe en meget tøff avgjørelse da han ga direkte rødt kort til Tysklands Christian Worns – noe som var en korrekt avgjørelse.

I VM i 2002 hadde Norge Terje Hauge som dommer i Sør-Korea og Japan. Han dømte gruppespillkampen mellom Cameroon og Saudi Arabia. Finaledommeren i dette VM var Pierluigi Collina som er dagens leder av både FIFAs – og UEFAs dommerkomite. Det er bare å nyte høydepunktene fra hans kamper i dette verdensmesterskapet.

Norge har ikke hatt noen hoveddommer i VM siden Hauge i 2002. Tom Henning Øvrebø var på listen over aktuelle kandidater i 2010, men ble aldri tatt ut til mesterskapet. I oktober 2016 uttalte Øvrebø selv til Vårt lille land at «i løpet av noen minutter ble jeg den største klovnen i internasjonal fotball» med henvisning til semifinalen han dømte i mesterligaen i London i 2009. Livet som dommer er kompromissløst og karrieren kan i praksis være over på grunn av en kamp. Spillere kan bomme og bomme på mål, men dommere kan ikke bomme på nøkkelsituasjoner – i hvert fall ikke «på feil sted til feil tidspunkt». Da kan det kjapt være karrierepunktum.

Dommeroppsett VM finalen 2018:
Referee: Nestor PITANA (ARG)
ASR 1: Hernan MAIDANA (ARG)
ASR 2: Juan P. BELATTI (ARG)
4th Off. Bjorn KUIPERS (NED)
Res.Ass.Erwin ZEINSTRA (NED)

Dommeroppsett bronsefinalen VM 2018:
Referee: Alireza FAGHANI (IRN)
ASR 1: Reza SOKHANDAN (IRN)
ASR 2: Moha. MANSOURI (IRN)
4th Off: Malang DIEDHIOU (SEN
Res.Ass: Djibril CAMARA (SEN)

Lykke til Pitana og Faghani!

/Svein-Erik Edvartsen