Norge, hva er unnskyldningen denne gangen?

Av: Ehsan Fadakar, kommentator i Aftonbladet.se

 

Hun heter Inger Husby, men kalles «Mamma Inger» på folkemunne. I litt mer enn to og et halvt år har hun tilbudt mat, invitert hjem til seg og latt tiggende romfolk vaske klær og dusje. Hun hjelper Europas aller fattigste, bespottede og mobbede mennesker. Hun har åpnet sitt hjerte. Hun har lært å kjenne disse menneskene, hilst på deres familier og gjort det lille hun kan for at barna deres skal få utdannelse og komme seg vekk fra foreldrenes tragiske skjebne.

Medmenneskeligheten hennes provoserer en del naboer, forteller hun i et intervju med norske NRK. Mange andre hyller henne. Men snart kan det hun gjør være ulovlig.

Den norske regjeringen vil legge fram et lovforslag som ikke bare forbyr tigging, men også de som hjelper tiggere med sin ulovlige virksomhet ved for eksempel å tilby mat, losji eller penger til å reise. Snart kan den hjelpende hånden straffes med fengsel i verdens rikeste land.

Det burde ikke være vanskelig å forstå hva som ligger bak det kommende, ondskapsfulle forslaget. I november ble Arendal på Sørlandskysten den første kommunen i Norge som forbød tigging. Det var den norske regjeringen, som ledes av Moderatenes søsterparti Høyre og det fremmedfiendtlige Fremskrittspartiet, som ga kommunene fritt fram til å forby fattigdom. Politiet fikk dessuten rett til å føre register over tiggerne.

Det er ikke første gangen Høyre og FrP har gått til angrep på romfolket. Midt i den heteste valgkampen dundret FrP-leder og nå finansminister Siv Jensen løs med «nok er nok, få romfolket inn i busser og kjør dem ut».

Norge har hatt et nasjonalt tiggerforbud tidligere, men det ble avskaffet i 2005. Den 22. januar sendte regjeringen et lovforslag på høring som vil gjeninnføre det nasjonale forbudet. I løpet av tre uker skal forslaget gjennomgås og så skal det stemmes. At Norges likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik kritiserer forslaget ved å konstatere at Norge «kan ikke gjennom forbud avskaffe fattigdom og nød» biter ikke. Det nye lovforslaget kommer til å bli vedtatt, takket være støtte fra Senterpartiet som gir regjeringspartiene flertall.

Jeg skrev en gang at Norge er et selvgodt land som behandler de fattigste som dyr. Dessverre ser det ut som om jeg får rett igjen. Forrige gang het det at vi svensker ikke kan tilstrekkelig om FrP. Hva er unnskyldningen denne gangen? Har vi misforstått alt nå igjen? Neppe. At FrP har tapt grådig på meningsmålingene den siste tiden har vel ingenting med saken å gjøre? Selvsagt har det det. Å gå til angrep på innvandrere i alminnelighet og romfolk i særdeleshet er det smarteste et fremmedfiendtlig parti kan gjøre. Det funker hver gang. Det ser vi ikke minst i vårt eget land Sverige.

Nå når Norge befinner seg i et medmenneskelig fritt fall er det enda viktigere å ikke glemme ildsjelene som står imot. NRK spør «Mamma Inger» om hun er redd for at hennes virksomhet kan resultere i fengsel. Svaret hennes gir meg håp for nabofolket.

- Nei, de får bare fengsle meg, det blir en ny opplevelse.

Denne kommentaren ble først publisert i Aftonbladet.se og er gjengitt med tillatelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.