Nynorsk vs kebabnorsk

 


Montasje: NTB scanpix/AFP

Av Runar Olsen, styremedlem i Oslo FpU

Hvor mange i dag bruker nynorsk som sitt skriftspråk? I Norge må alle lære seg å skrive både nynorsk og bokmål, og historien bak nynorskens opprinnelse. Når FrP kjemper om å gjøre det om til valgfag, akkurat som tysk, spansk og fransk så får vi høre motargumenter som «Det er viktig å ta vare på den norske kulturen». Ja, det er jo særnorsk og måtte lære seg to skriftspråk. Ett til bruk og ett for å bevare kultur. Hvis du ser på den norske kulturen i dag, så hersker kebabnorsk mer enn den særnorske nynorsken.

I de fleste sine øyne er nynorsk et fag som kun er forstyrrende for å lære god grammatikk i bokmål. Det er et forstyrrende element for flere fag. Og stjeler verdifull undervisningstid.

Men heldigvis er det noen som slipper. De som har dysleksi, konsentrasjonsvansker ? og merkelig nok de med minoritetsbakgrunn. Hvis argumentet er «for å bevare norsk kultur», bør ikke da de med utenlandsk opprinnelse være de som virkelig lærer om vår norske kultur?

Lå oss gjøre nynorsken om til et valgfag, så kan de som velger det få bruke det så mye de vil. Og de som vil fordype seg i vanlig norsk kan heller gjøre det. Det ser i alle fall jeg nytteverdien av. Ved å gjøre nynorsken om til et valgfag frigjør vi undervisningstid, til alle. Det igjen kan føre til økt interesse for å gjøre det bra i enkelte andre fag, når ikke nynorsken drar ned snittet.

Jeg håper med dette å ha nådd noen som ser verdien av å gjøre nynorsk om til et valgfag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.