Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knut Arild Hareide:

Ødelegger samfunnsrytmen om man fjerner felles fridager

Samfunnet vårt trenger en felles rytme. I en tid med forandring trenger vi forankring fra den kristne kulturarven. Da kan vi ikke fjerne de felles fridagene våre.
Knut Arild Hareide ønsker ikke å fjerne fridager basert på kristne tradfisjoner. 
Knut Arild Hareide ønsker ikke å fjerne fridager basert på kristne tradfisjoner.  Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Knut Arild Hareide er partileder i Kristelig Folkeparti.

Samfunnet vårt er i forandring, kanskje mer enn noen gang før. I en verden i enorm forandring står vi i fare for å miste vår forankring, de kristne røttene og vårt etiske kompass. Det er ingen tvil om at de kristne og humanistiske verdiene er en viktig del av grunnen til at Norge er et så godt land å bo i.

Man kan velge ulike strategier i møte med mangfoldet og utviklingen. Man kan legge bort all sin egen identitet, og velge en såkalt «nøytral» identitet som erstatning for den identiteten man hadde før mangfoldet kom, eller så kan man prøve å bygge et samfunn rundt viktige fellesverdier som har preget oss i lang tid.

Det er kanskje ikke overraskende at jeg ikke lar meg begeistre av utspillene fra kulturminister Trine Skei Grande som ønsker å fjerne loven om helligdagsfreden eller Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum og andre som vil erstatte de felles fridagene våre med såkalte private fridager. Hver gang kalenderen fylles av røde dager i mai, er det noen som foreslår å avvikle de felles fridagene. Jeg kaller det privatisering av samfunnsrytmen, og jeg tror det er meget uklokt.

Med samme argumentasjon som vi vant frem i debatten om søndagsåpne butikker, mener jeg og KrF at en felles samfunnsrytme gir rom for hvilepuls og fellesskap. Det mener jeg er en styrke, ikke en utfordring. Jeg tror heller ikke – til forskjell fra Gunnar Stavrum – at det er særlig utfordrende at denne rytmen er fundert i kristen tradisjon og den kristne kulturarven. Det tror jeg er en styrke.

KrF vil kjempe for et samfunn forankret i kristne verdier og det kristne menneskesynet, med rom for det mangfoldet som er i samfunnet vårt. Er man trygg på sin egen historie og forankring er det lettere å møte det nye og ukjente. For det er viktig å huske at ingenting er nøytralt.

Kulturminister Grande sier hun «tror det er mange som føler at loven er utdatert». Jeg tror rett og slett ikke at det stemmer. I likhet med den sterke folkelige støtten for å bevare søndagen som en annerledesdag tror jeg helligdagsfreden står sterkt i det norske folk.

Hvorfor betyr egentlig helligdagsfreden noe i 2018? Jeg tror det handler om to ting.

For det første er det en viktig del av vår kristne kulturarv. Den minner oss om hvilke verdier vi har bygget samfunnet vårt på, enten man selv tror på Jesus eller ikke. De fleste har kanskje ikke et sterkt forhold til Kristi Himmelfartsdag, men jeg tror likevel mange kan relatere til den kristne kulturarven på hver sin måte.

For det andre handler det om tradisjon. Man kan være for eller mot den kristne kulturarvens betydning i dag, men for nordmenn flest er helligdagene og høytidsdagene en viktig tradisjon. På samme måte vil jeg mene at 1. mai er en viktig tradisjon, selv om det er mange i Norge som ikke går i tog denne dagen. Gode tradisjoner bør tas vare på, for gode tradisjoner tar vare på oss som samfunn. Enten de felles fridagene er knyttet til vår kristne arv eller til nasjonens historie eller arbeidernes rettigheter, mener jeg det er en verdi for fellesskapet at vi viderefører dem. Hvis vi tar bort våre felles høytider og helligdager bidrar vi til å svekke de viktige og små fellesskapene som knytter oss sammen i bygder, byer og i landet.

Det blir ikke mer mangfold av å fjerne alt som er felles. Det blir mer mangfold av at vi respekterer hverandre, hverandres ulike standpunkter og livssyn. Det tror jeg ikke man gjør best gjennom å støvsuge samfunnet for spor etter den kristne kulturarven, men ved å styrke den.

Selvsagt skal det ikke være politiets viktigste oppgave å slå ned på bråk under helligdagsfreden. Men loven sender likevel viktige signal om å bevare en sunn hvilepuls for våre små og store fellesskap. Om at vi trenger disse dager der vi sammen senker tempoet og dyrker andre verdier enn bare de materielle.

Å være trygg på våre egne tradisjoner er en styrke i møte med et mer mangfoldig samfunn. Slik kan vi sammen skape et varmere samfunn.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).