RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sist oppdatert:

Sverre Gran:

Offentlig vold mot eldre

Uten førerkort mister mange eldre motet og livsviljen.

Norge har verdens friskeste eldrebefolkning. Likevel har tusenvis ved besøk hos fastlege eller vikarlege gjennomgått en «seniltest» som må fullføres innen en tidsramme.
Norge har verdens friskeste eldrebefolkning. Likevel har tusenvis ved besøk hos fastlege eller vikarlege gjennomgått en «seniltest» som må fullføres innen en tidsramme. Foto: Istock

Av Sverre Gran, pensjonert flykaptein (80 år). 

Forskning indikerer at 65.000 eldre blir utsatt for overgrep av personer i nære relasjoner. Det kan være fysiske- eller psykisk vold.

Mektige personer vil gjøre slutt på denne uverdige behandlingen. Politidirektør Humlegård vil sette søkelyset på dette, og forebygge det. Statsminister og helseminister har lansert «Lev hele livet- en kvalitetsreform for eldre», og den nye eldreministeren skal gjennomføre denne fram til 2018-19.

Kan det foregå overgrep mot eldre med ledere med så gode ord og planer for eldre?

Ja, er min påstand.

Bakgrunnen er at det i 2010 ble innført nye helseforskrifter for eldre bilførere ved fornyelse av førerkort,- en tilpasning til EU regler. Samferdselsminister fra SP og helseminister fra Ap.

Helsedirektoratet utformet endringene og kravene til det som kalles en «seniltest», og målet var «å ta ut» eldre som kunne være en fare i vegtrafikken.

Det kom advarsler mot de nye kravene. I flere innlegg i Oppland Arbeiderblad stilte overlegene B. Monsbakken og D. Aarskog spørsmålene ;-«Nye førerkortforskrifter, økt trafikksikkerhet eller krenkelse av menneskeverd?»

«De nye reglene er et overgrep», hevder legene, - de krenker både menneskerettigheter og rettsikkerheten.

Sverre Gran

Norge har verdens friskeste eldrebefolkning. Likevel har tusenvis ved besøk hos fastlege eller vikarlege gjennomgått en «seniltest» som må fullføres innen en tidsramme. Mange fastleger har god kunnskap om sine pasienter, og fornyelsen er uproblematisk. Personlig har jeg slik erfaring.

Andre har følt seg dårlig behandlet på legekontoret og ved eventuell klagebehandling hos Fylkesmannen. Ord som går igjen er nedverdiget, nedlatende, ubehøvlet, arrogant og respektløst. Inntrykket er at «seniltesten» kan bli utført forskjellig fra lege til lege. Enkelte leger har også mangelfulle norskkunnskaper.

I EU-landet Danmark, besluttet Folketinget i 2017 å fjerne denne testen. I EU-landet Sverige, fornyer de eldre sine førerkort som den øvrige befolkningen. I EU-landet Tyskland, uttalte samferdselsminister A.Dobrindt; «Vår statistikk viser at eldre mennesker er betydelig mindre innblandet i store ulykker enn andre bilførere. Om noen kjører sikkert med bil er ikke avhengig av fødselsdatoen. Det blir ikke aktuelt med en pliktig førerkort-test for eldre med meg.»

Men i «utenfor EU-landet» Norge, med verdens friskeste eldrebefolkning, praktiseres –«førerkort-testen» .

Fakta: Førerkort og helseattest

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Ønsker du å fortsette kjøring etter fylte 75 år, må du gjennomgå en helseundersøkelse hos fastlegen din eller annen lege. Gyldigheten på nytt førerkort settes ut i fra helseattesten.

Er helsen din god nok, - og du har fylt 75 år, men ikke fylt 78 år - vil legen gi deg en helseattest med gyldighet inntil 3 år. Det nye førerkortet gis imidlertid gyldighet maksimalt til dagen før fylte 80 år.

Etter fylte 78 år kan helseattest og førerkort utstedes for inntil 2 år ved hver fornyelse. 

Kilde. Statens Vegvesen

Tusenvis av eldre har de siste årene blitt fratatt førerkortet, mange sikkert på feil grunnlag. Uten førerkort, reduserte muligheter til et aktivt, selvstendig og godt liv.

Mange eldre mister motet og livsviljen. Jeg vil tro at selvmordstatistikken for eldre menn er kjente blant regjeringsmedlemmene?

I 2010 ble det sterkt advart mot de nye førerkortforskriftene. Uten at de spesielle helsekravene til eldrebefolkningen blir fjernet, vil ikke regjeringens gode målsetninger for eldrebefolkningen være mer verdt enn papiret det er skrevet på.