Av Knut Tore Otterlei, prosjektkoordinator Kystvakt med bakgrunn fra fregatt. Kommentaren var først publisert i Bergensavisen.

Jeg er fregattmann. Sivilt fostret, men militær. Jeg dro til Spania som vernepliktig for å ta ut KNM «Fritjof Nansen», ble igjen for å drive byggeoppfølging før jeg mønstret på KNM «Roald Amundsen», og senere dro ned en ny runde for å ta ut KNM «Helge Ingstad». Jeg var ikke om bord da Ingstad kolliderte med tankbåten, men kunne vært. Mange av mine venner var.

Det er ingenting med ulykken jeg ser på som morsomt, men jeg ler likevel når vi harseleres med. Jeg ler når jeg mottar en «snap» som forteller om Brilleland, eller når Ingstad er høydepunktet under Nytt på nytt. Det er faktisk viktig og bra at noe som er blodig alvorlig fleipes seriøst med. Det tåler vi!

I går dro jeg med min familie, mine barn og deres besteforeldre, på vår førjulstradisjon; Putti-Plutti-Pott. En hyggelig «event» for å dra inn julestemningen. Flott forestilling, med imponerende oppsetning som er preget av mange flinke unge lokale deltakere. Normalt en fornøyelse. Ikke så verst i år heller.

Helt fullkomment ble det imidlertid først da Ingstad også i familieforestillingen i Grieghallen ble gjort til et høydepunkt. Akkurat da fjøsnissen (Jokkum) fikk vite hvor skjegget var, men med beskjed om å late som ingenting, hvorpå han danset rundt og sang, «jeg later som ingenting, jeg later som ingenting,» med følgende sluttkommentar fra Glupe Gløgg: «Du later som ingenting ja. Du hadde passet som besetning på Helge Ingstad.»

Snakk om god vits i en passende anledning! I en fullsatt familieforestilling i Grieghallen. Som vi lo! Med tanke på at vi er i Bergen, med garantert mange som er direkte involvert i Ingstad-saken, med barna deres i salen, ble det ekstra «moro». Barn som en kanskje kan skremmes litt ekstra, når de allerede er redd hver gang de minnes på ulykken. Skikkelig moro, eller?

Dessuten: I tillegg til å være moro, har det god oppdragende effekt. «Spark de som er nede, det er gøy.» En viktig verdi for barna å ta med inn i et stadig mindre raust samfunn. Det er slik man kommer seg opp og frem, gir hverdagen en dypere mening og står frem som gode medborgere. For en fortreffelig måte å innlede julen på. Med latter og moro. For spøken var jo hysterisk morsom, var den ikke? Tidsriktig, og dønn relevant for forestillingen. Lo du? Jeg lo ikke. Det var bare ikke morsomt.

Så lite morsomt at jeg sa fra til arrangementsansvarlige, som så ut til å ta det seriøst da hun gikk inn for å si fra at det burde bort til neste forestilling. Hvilket ikke skjedde. Det kunne jo ødelagt moroa.

Les mer om havariet: De første funnene etter KNM Helge Ingstad-havariet