*Nettavisen* Nyheter.

Oljeprisen halvert og Frp i regjering: Hvorfor er bensinen rekorddyr?

Det er en del ting jeg ikke skjønner. Når sannheten skal fram så er det mange.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Under tidligere valgkamper har Frp, her med Bård Hoksrud, delt ut billig bensin og betalt «Ap-tillegget» på bensin.

Av: Ove Mellingen, redaktør i Telemarksavisa

Og om man skal la sannheten være spesielt utdypende så er det vel også flere og flere. Innenfor stadig nye områder. Det er ikke grenser for hva man kan være inkompetent på, om man bare leser om nok temaer.

Men en av disse tingene er bensinprisen.

Det har jo vært opplest og vedtatt i mange år at Norge har den høyeste bensinprisen i verden. Og det har vært begrunnet med alt fra Arbeiderpartiet og de rødgrønne til oljeprisen.

Vel, nå er vi altså i den aldeles utsøkte lykkelige posisjonen her i landet, for mange, at Arbeiderpartiet ikke har vært i maktens posisjoner, og korridorer, på bortimot to år. I tillegg er oljeprisen halvert. Den som nærmet seg 120 dollar fatet er nå nede på under det halve.

(Teksten fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

 


STILLER SPØRSMÅL: Ove Mellingen, redaktør i Telemarksavisa .

Likevel er prisen på bensin rekordhøy, ja, hin dagen så jeg i alle fall 16-tallet igjen, selv om det hopper litt opp og ned etter hvilken dag det er.

Hvordan kan det ha seg at bensinprisen er høyere nå, enn i fjor, selv om oljeprisen er halvert?

Og hvordan kan det ha seg at bensinprisen er høyere under Frp enn under Ap?

Frp har jo gjort det til en av de mange valgkampenes store schlägere å dele ut billig bensin der Bård Hoksrud og andre smilende representanter betalte «Ap-tillegget» på bensin for å demonstrere hvordan AP flådde bilistene.

Så kan man jo prøve seg på tilsvarende forklaring som Ap alltid pleide å gjøre, si noe om oljeselskapene, om avgiftene, om miljø og forskjellige ting. Dollarkursen også. Men det forandrer ikke det faktum at bensinprisen avgjøres av kombinasjonen oljepris og avgifter. Og de er som de er. Realiteten er selvfølgelig at bensinprisen ikke er så høy i Norge. Sett i forhold til disponibel inntekt. Og slik har det vært lenge.

Men det er likevel ikke hele poenget.

Det pussige er at hver eneste gang vi har opplevde galopperende bensinpriser tidligere, så har man en svært ivrig «bensinprislobby» som teppebombet internett og den alminnelige samtale mellom folk med historier om Ola dunk, som ofte var Jens dunk. «...har Nordsjøen full av olje og likevel dyrere bensin enn alle andre». Og man konkluderte ofte med «sosialistene». Som stort sett slett ikke er sosialister heller.

Men det virker som selv disse folkene, alltid like ivrige til å snakke om bensinprisen, har tatt pause i sommerheten. Som slett ikke er så het heller.

Kanskje de har kjørt seg tom for argumenter.

Og kanskje de har kjørt seg tom for bensin.

Og kanskje de kjører Tesla.

Eller kanskje de rett og slett synes litt synd på Siv Jensen og hennes Finansdepartement, som trenger alle de avgiftskronene de kan få.

Fra en avgift som faktisk har økt.

Også de to siste årene.

I et av verdens rikeste land.

Dette innlegget ble først publisert i Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.