Refugees welcome to Gamle Oslo

 


Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Det er ikke så lenge siden vi fikk vite at Politiets utlendingsenhet (PU), skulle flytte fra sentrum og hit til Tøyen i bydel Gamle Oslo. Mange var bekymra - og med god grunn.

Av Maria Wasvik og Bjørg Kristine Michalak, for styret i Rødt Gamle Oslo

Vi bor i en bydel som allerede har sin andel mennesker i vanskelige livssituasjoner. Vi spurte oss om vi virkelig kunne tilby disse menneskene noe godt. Voksne, barn og familier - etter en tøff reise gjennom Europa, på flukt fra krig og forfølgelse. Ville vi evne å gi den ro og den tryggheten de trenger, og ikke minst, den verdige velkomsten som et hvert menneske som har måttet flykte fra sitt eget hjemland fortjener?

Den siste tiden har det blitt rettet et enormt fokus på flyktningene som kommer. Og det har vist seg med den aller største tydelighet at vi ikke lukker døra for dem. Vi vil hjelpe der de er, og de er faktisk her. Nå.

Vår bydel er nærområdene.

Vi er mange som ønsker at de som kommer hit skal få en verdig ankomst. Det har vokst fram et enormt engasjement fra grasrota. Flere frivillige aktører og privatpersoner jobber sammen med anerkjente Oslo-restauranter og mennesker fra hele landet for å gi et varmt måltid, nødvendige klær, hygieneartikler og kosebamser. Det varmer.

Bekymringa vår var imidlertid begrunna, men ikke helt på samme måte som vi hadde forestilt oss. På tross av at grunnen til at PU flytta rett før sommeren, var for å få bedre kapasitet, er det nemlig hos politiet problemene har vært langt utover det prekære i sommer.

 


Maria Wasvik

Alle som søker asyl må henvende seg til politiet for registrering. Kartlegging av identiteten til dem som ankommer Norge er en oppgave som tilfaller politiet, og dette foregår hos PU i Økernveien på Tøyen. Mobiltelefoner og bagasje blir konfiskert. Dermed har de ikke fått skifte, eller ringe hjem og varsle familie og venner om hvor en befinner seg. Det kan være ganske redselsfullt dersom familien din fortsatt er igjen i hjemlandet, som kanskje er Syria. Asylsøkerne registreres, identitet sjekkes og fingeravtrykk tas før de transporteres videre.

Samtidig som sommerferien senket seg over Norge, kom bekymringsmeldingene fra Vergeforeningen, Unge duer, Press, Kampen kirke og lokalmiljøet.

I PUs lokaler har voksne og barn i sommer måttet sove på harde benker eller rett på betonggulvet, uten helsehjelp eller omsorgspersoner. Andre har kommet for «seint» og blitt henvist ut i natten. På venterommene blandes menn og kvinner om hverandre, uten dusjmuligheter og med et mattilbud bestående av brødskiver med syltetøy og sjokoladepålegg, svært næringsfattig mat. Det er en skam.

Etter dette sendes de videre til et transittmottak - disse er for øvrig også fulle for tida, og folk sover etter sigende på gulvet i gangene.

Da lurer du sikkert på om grunnen til dette er flyktningkrisa, og om ingen kunne forutse at dette kom til å skje. Og svaret er todelt. Jo, Norge opplever en økning i asylankomster, men økningen er ikke så radikal som overskriftene skal ha det til. Det er ikke mer enn et par år siden ankomsttallene til Norge var «oppe i» 13.000.

 


Bjørg Kristine Michalak

I år snakkes det om at det kan komme 16.000. Sammenlignet med andre land i Europa er tallene svært lave. Norge tar ikke sin del av ansvaret per i dag. Og joda, dette kunne vært forutsett og delvis unngått. Det er helt vanlig med økte ankomster i sommermånedene. Det er rett og slett lettere å flykte når det er bedre vær. PU burde vært bedre forberedt. Det samme gjelder transittenhetene i området.

Dessuten er dette del av et større problem. Vårt inntrykk er at det ikke nødvendigvis handler om evnen, men om viljen. PU blir stadig bevilget flere ressurser, men fjorårets 70 nyansettelser var av såkalte transportledsagere. Fokuset har altså ikke akkurat vært på velkomstsida, men heller på å returnere så mange som mulig.

De fleste av de som ankommer Norge akkurat nå kommer fra Syria, Eritrea, Somalia og Afghanistan - krigsherjede land. I hovedsak mennesker med et reelt beskyttelsesbehov. Det er under enhver kritikk at vi møter dem på denne måten. Særlig ille har situasjonen vært for barn. Både de som kommer med familie, og de som kommer helt aleine.

Og det er her dette plutselig blir en veldig lokal sak. Det er fullstendig uholdbart at mennesker behandles på denne måten mens de oppholder seg i vår bydel, vårt nabolag, De fleste oppholder seg her en kort tid, men for mange er det første møtet med Norge. Og vi kan ikke være kjent ved at ikke skjer på en ordentlig og god måte. I bydelen vår bor det rause mennesker. Vi er gode naboer. Og sånn, som det her, vil vi ikke at nyankommende mottas.

Rødt Gamle Oslo vil verne om bydelen vår og ønsker at alle menneskene, som bor og oppholder seg her, skal leve gode liv. Det skal gå helt fint å gjøre begge deler! Vi vil på det sterkeste oppfordre PU og UDI til å fortsette å utbedre forholdene i lokalene deres og mottakskapasiteten. Vi vil ære dere fantastiske, frivillige sjeler, som utrettelig stiller opp for de som trenger det. Vi vil anbefale regjeringen å jobbe litt mindre for å tøye anstendighetens og menneskerettighetenes yttergrenser.

Og vi vil benytte anledningen til å ønske de som kommer til PU hjertelig velkommen til Gamle Oslo og Tøyen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.