*Nettavisen* Nyheter.

Rett til å gifte seg med den man vil

Av Aksel Hagen (SV), stortingsrepresentant

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Justisdepartementet har foreslått at kravet til inntekt for å få sin ektefelle til Norge skal bli enda høyere enn det er i dag.

Dagens inntektskrav for familieinnvandring, som er på over 242 000 kroner, er hovedgrunnen til at mange tusen personer årlig for avslag på sin søknad om å få leve sammen med sin ektefelle og sine barn.

Også mange personer som har tilstrekkelig inntekt det aktuelle året, opplever å få avslag fordi det stilles strenge krav til dokumentasjon av fjorårets inntekt.

Inntektskravet gjør dessuten at studenter som gifter seg og ønsker å leve sammen med sin ektefelle må avslutte studiene og heller jobbe fulltid for å oppfylle inntektskravet. Å avbryte studiene kan ha negative konsekvenser for evnen til å forsørge seg i framtida.

Å leve sammen med den ektefellen eller partneren man selv har valgt, er en grunnleggende menneskerett og en verdi som SV holder høyt.

Å kunne leve sammen med familien sin er dessuten av avgjørende betydning for folks helse og livskvalitet.

Da kan vi ikke ha familieinnvandringsregler som splitter familier og hindre barn i å vokse opp sammen med foreldrene sine på grunn av lav inntekt.

SV mener derfor at retten til familiegjenforening ikke bør begrenses i form av krav til botid, arbeid, økonomi eller lignende.

Som SV-representant vil jeg derfor gå i mot at inntektskravet heves ytterligere!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.