Gå til sidens hovedinnhold

Sextrakassering i Stabæk?

Av: Bjørnar Posse Sandboe

De siste dagene har vi fått lese en del om et drama som skal ha pågått over tid i Stabæk. Først i engelsk form på Lisa Marie Woods' blogg, deretter i de fleste norske aviser og TV-kanaler. Leni Larsen Kaurin har vært ivrig på å stille opp i pressen, der Stabæk har vært mer avmålte og avventet egen granskning for å unngå å gjøre noe overilt. Men hvordan skal man gjøre seg opp en mening om denne saken når det er så mange detaljer som er ukjente, og alle har munnkurv? Her kommer historien slik vi som kjenner klubben godt har klart å sette den sammen, og det ligner ikke inntrykket man får i media.

En disclaimer må vi ha med på starten. Artikkelforfatteren tar diskriminering og trakassering på største alvor. Det betyr også at vi går grundigere til verks enn å sluke tabloide overskrifter der salgbarhet historisk sett går foran sannhet. I denne saken har vi snakket med ulike personer med tilknytning til og kjennskap til miljøet, også før alle fikk munnkurv. Det vi har fått høre gir oss følgende hendelsesforløp:

Leni Larsen Kaurin og Øyvind Eide innleder en flørt på høsten 2012. Såvidt vi forstår var ikke Leni en passiv part her, og flørten fremstår som en ordinær flørt på arbeidsplassen. Dette underbygges også av at Kaurin og hennes to lagvenninner Karoline Graham Hansen og Trine Rønning sammen tyvlånte keeper Guro Pettersens mobil den 7. oktober 2012 og la ut tweeten "Fikk faen ikke starte idag heller!! På tide å vise Øyvind Eide noen av mine andre kvaliteter #kvinnefotball #sprebenano". Videre fulgte Kaurin opp med en retweet som fortalte "@guropettersen vi har jo den kjekkeste treneren i toppserien så... #mangemuligheta".


Øyvind Eide var også intervjuet i VGs artikkel og tok lett på det hele. Det er med andre ord konsensus om at det ikke var problemer på dette tidspunktet, og at spøk om sex er en del av sjargongen internt generelt og fra Kaurin spesielt. Vi vet at sportslig leder syntes denne Twitterspøken var over streken, og tok opp dette med spillergruppa.

I desember 2012 satt Kaurin og Eide sammen på på en restaurant. Under denne middagen skal begge parter ha blitt enige om å avslutte flørten. Vi vet ikke om det var her Eide fikk servitøren til å komme med de mye omtalte 10 røde roser, men dette omtalte gavekortet med "Massasje med happy ending" kom fram. Alle parter er slik vi erfarer inneforstått med at dette var ment som en spøk. I sin rolle som trener burde han nok tenkt lenger, men i en ordinær setting der et par beveger seg i ulike retninger er det ikke mange som ville hevet øyenbrynene.

Det et absolutt fåtall medier har skrevet om, men som mange har visst om, er at det ikke bare var Kaurin som fikk gave denne kvelden. Kaurin hadde også med en gave til Eide. Et massasjeapparat. Dette er i utgangspunktet et apparat som brukes til å vokse biler, men fotballspillere bruker dem ofte på leggene for å myke opp musklene og flere av klubbens spillere har slike apparater selv hjemme. Massasje var i vinden denne kvelden, men happy ending ble det ikke. Og flørten opphørte altså i desember 2012.

Kaurin har forklart at hun følte seg frosset ut etter denne perioden, kort sagt hele 2013. Et av hovedpoengene har vært at hun ikke fikk ny kontrakt, selv om hun spilte i EM. Hun har også reagert på at hun ikke fikk spille en del kamper. Hun henviser spesielt til bortekampen mot Avaldsnes 15/6/13 og at hun ikke fikk spille cupfinalen. Woods skriver i sin blogg at "sjansen til å spille i førsteelleveren plutselig var borte."

Ren kamptid er ihvertfall mulig å etterprøve, og det har vi gjort her.

Høst 2012, spilleklar for Stabæk til serierunde 15 - 4/8

TS 4/8 14 min som innbytter
TS 22/9 Spilte fra start
CL 26/9 Spilte fra start
TS 29/9 30 min som innbytter
CL 3/10 Spilte fra start
TS 7/10 Spilte fra start
NM 10/10 Spilte fra start
TS 14/10 Spilte fra start
TS 26/10 Spilte fra start
CL 31/10 Spilte fra start
TS 4/11 Spilte fra start
CL 8/11 Spilte fra start
TS 11/11 31 min som innbytter
NM 24/10 Spilte fra start

Vår 2013

TS 13/4 Spilte fra start
TS 20/4 22 min som innbytter
TS 28/4 Spilte fra start
TS 4/5 Spilte fra start
TS 9/5 Spilte fra start
TS 18/5 17 min som innbytter
TS 25/5 Spilte fra start
NM 4/6 Spilte fra start
TS 8/6 Spilte fra start
TS 15/6 7 min som innbytter

Høst 2013

TS 4/8 Spilte fra start
TS 7/8 Spilte fra start
TS 10/8 Spilte fra start
NM 14/8 Ubenyttet reserve
TS 25/8 Spilte fra start
TS 31/8 Spilte fra start
NM 3/9 Spilte fra start
TS 7/9 14 min som innbytter
TS 11/9 Spilte fra start
TS 14/9 Ubenyttet reserve
TS 29/9 45 min som innbytter
NM 6/10 42 min som innbytter
TS 13/10 29 min som innbytter
TS 20/10 Ubenyttet reserve
TS 2/11 Spilte fra start
NM 23/11 Ubenyttet reserve (Cupfinalen)

Kaurin fikk til sammen 11 minutter spilletid i EM. Etter EM var over startet hun de 6 neste seriekampene. I den påfølgende cupkampen mot Sarpsborg 08 ble flere spillere hvilt, siden kampprogrammet var tøft. Der ble også Kaurin tatt ut av laget. Kaurin presterte ikke spesielt bra i bortekampen mot Vålerenga 11/9/13, det gjorde derimot Melissa Wiik. Wiik startet derfor seriekampen mot Klepp noen dager senere. Telma som da akkurat hadde kommet til klubben ble foretrukket som Wiiks innbytter fordi klubben ønsket å se henne i kamp så fort som mulig. Det var også en sportslig prioritering siden Telma med sin hurtighet er god på å utnytte bakrom, og det var det mye av i denne kampen. Da gullet var sikret prioriterte Eide å bruke spillere på en slik måte at flest mulig skulle bli premieberettiget, altså få spilt et visst antall kamper. Den siste seriekampen i toppserien 2/11/13 spilte Kaurin fra start.

Med andre ord, det er ikke mulig å sette fingeren på noe spesielt her som tyder på at Eide skal ha "straffet" Kaurin på noen måte ved å sette henne ut av laget. Vi erfarer at denne oppfatningen deles av andre spillere.

I slutten av november 2013 kalte sportslig leder Kaurin inn til et møte. Hun dukket ikke opp til dette møtet, og forklarte senere at hun hadde glemt det. Det ble gjort et nytt forsøk i starten av desember. Hensikten med dette møtet var å legge fram Sportslig Utvalgs meninger om Kaurins fremtid i klubben. Sportslig leder forklarte Kaurin at hun ikke var med i planene videre, på bakgrunn av Sportslig Utvalgs vurdering. Det som er viktig å merke seg her er at Eide ikke hadde innflytelse på Sportslig Utvalgs avgjørelse, og Sportslig Utvalg visste heller ingenting om at Kaurin og Eide hadde hatt en flørt. Da Kaurin var informert om at hun ikke var med videre tok hun fram dette omtalte gavekortet som hun hadde fått et år tidligere. Hun fortalte så hele historien om forholdet de hadde hatt. Hun ønsket at sportslig leder skulle ta dette videre med Eide, og så ble gjort. Eide møtte opp samme kveld på Nadderud og forklarte seg. Historiene som ble gitt var nærmest helt like. Det var med andre ord ingen konflikt om hva som hadde skjedd med de to. Det hadde ikke vært sex, det hadde ikke vært klining, det hadde ikke vært møter hjemme hos den ene eller andre. Det var kun dater ute på offentlig sted. Begge var enige om at gavekortet var ment som en spøk, en spøk som Kaurin i etterkant oppfattet som upassende. Sportslig leder gjorde det klart at dette ikke var greit, fordi Eide var treneren til Kaurin, og han hadde et ansvar for å unngå dette. Ikke fordi det som hadde skjedd var uetisk eller ulovlig, men fordi flørt over tid ofte fører til forhold. Eide stod med andre ord helt på grensa til hva han kan tillate seg som trener, og gjorde et halvromantisk forsøk på å krysse den - men fikk avslag. Dagen etter disse møtene fikk Kaurin en bekreftelse fra sportslig leder om at han hadde hatt møte med Eide. Det man skal huske her er at det ikke var Kaurin som ba om et møte med sportslig leder, slik det har blitt påstått. Det var et møte sportslig leder kalte inn til, som omhandlet Sportslig Utvalgs vurdering der hun ble veid og funnet for lett for å få ny kontrakt - og de visste ingenting om Eide og Kaurin. Det var først da Kaurin ble fortalt at hun ikke fikk ny kontrakt at hun trakk fram gavekortet. Eide fikk etter dette møtet en muntlig irettesettelse av sportslig leder.

Imidlertid anså ikke sportslig leder denne saken som spesielt alvorlig og noe å bry klubbstyret med, utover å skrive referat og arkivere saken. I etterpåklokskapens lys var det en gal avgjørelse, men basert på det man visste den gangen er det ikke urimelig å konkludere slik i artikkelforfatterens øyne. Partene var enige om at det hadde vært en flørt, at det hadde vært gjensidig en stund, at de ikke hadde sex, at begge var single, og at forholdet opphørte.

Da saken sprakk på bloggen til Woods var det kort vei mellom anklagene. Eide ble også, dog ikke eksplisitt navngitt, anklaget for å ha tatt jomfrudommen til en 16-årig spiller. Noe som i og for seg er en betydelig verre anklage enn at han skal ha hatt en flørt med en spiller på over 30. Stabæk satte igang en intern granskning av saken. Etter hva vi vet kom de kom ikke fram til noen andre faktaopplysninger enn de sportslig leder allerede hadde fått.

Spillergruppa gikk ut med støtte til Eide, og man skulle kanskje tro at det ville nyansere mediebildet noe - når et 20-talls personer unisont støtter én av partene. Imidlertid var Kaurin ute og uttrykte skuffelse over dette også.

Da Stabæk valgte en slags "mellomløsning" ved å gi Eide en skriftlig advarsel mandag 20.01.14 hadde Kaurin en identisk SMS klar til alle redaksjoner som ville høre hennes synspunkt. For ordens skyld gjengir vi denne her:

«De har ikke skjønt at for all slags trakassering bør det være nulltoleranse. Er det virkelig slik at man må kunne dokumentere voldtekt før man blir tatt på alvor?»

«Jeg er også skuffet over at enkelte i Stabæk har antydet at jeg farer med løgn og overdrivelse. Spillerkolleger har stilt spørsmålstegn om at jeg er blitt plaget av treneren, siden de ikke fikk vite noe? Jeg har opplevd dette for vanskelig til å kunne ta det opp med spillerkolleger, for ikke å snakke om ledelsen. Hvor mye kunne jeg si før det fikk konsekvenser? Men da jeg endelig tok det opp ble det feiet under teppet og ikke tatt seriøst».

«Jeg må bare si at mørketallene taler for seg. Hvorfor kan maktmennesker holde på med fremstøtene sine? Jeg kan bare gjenta ennå en gang at Eide har plaget meg i over ett år. Han har maset og bedt om et forhold og sex. Stabæk har tilintetgjort bevis. Jeg har ikke noe å stille opp med mot disse folka. Nå skal jeg gå videre med livet mitt. Håper virkelig at neste kvinne som melder om utilbørlig oppførsel og sexinvitasjon, mot hennes vilje, kan bli trodd».

Det som gjør denne SMSen ekstra trist er at Kaurin drar voldtektskortet. Når hun sier dette sikrer hun seg nok hovedoppslaget i de fleste tabloidaviser, men det bidrar til å kraftig forstyrre offentlighetens inntrykk av hva saken egentlig handler om. Dersom klubben hadde kunnet dokumentere trakassering hadde dette nok stilt seg annerledes. Men klubben har ikke dokumentert noe utover det som Kaurin selv og Eide har forklart - at de hadde en flørt over noen mnd som opphørte i desember.

Dersom Eide skal ha mast om forhold og sex i et helt år er det rimelig å anta at det finnes noe som kan underbygge dette. Mail, SMS, hva som helst. Kaurin er imidlertid mest opptatt av gavekortet som er borte, dette forsvant da sportslig leder skiftet kontor. Det er nok mange der hjemme som har rotet bort et og annet, ihvertfall når man skifter kontor. Men dette gavekortet er det ingen som bestrider, det er en etablert sannhet at det er gitt av Eide, overlevert og mottatt av Kaurin. Derfor vil det ikke ha noe å si for utfallet av saken om det eksakte kortet finnes eller ikke. I etterkant har Kaurin omtalt det at gavekortet er borte som "tilintetgjøring av bevis" og "tyveri". Og etter hva vi erfarer finnes det ingenting fra 2013, det være seg sms, bilder, mail, gavekort eller vitner som kan underbygge eller bevise at Eide har gjort tilnærmelser overfor Kaurin slik hun beskriver.

NFF var naturligvis også tidlig på denne ballen (10.01.14) der de kan vise seg som handlekraftige og rettsskafne, og naturligvis vil man som forhastet vokter av moralen ikke rekke å sette seg inn i hele saken. Siem var ute og sa at et forhold mellom trener og spiller aldri måtte skje. Men det finnes ingen slike regler. De som følger med på håndball vil antakeligvis også kunne liste opp en rekke tilfeller av forhold mellom spillere og trenere. NFF avsluttet sin granskning og kom ikke fram til noe spesielt. Men de hadde ikke snakket med sportslig leder Richard Jansen, eller Eide. Det kan fort høres ut som om denne granskningen var mest mediepynt for å vise seg fram, for spesielt grundig kan den umulig ha vært.

I dag, tirsdag, er Kaurin i Budstikka og snakker om at hun vurderer rettssak. I så fall kjenner vi en god politiadvokat som antakelig gjerne vil ta saken. Morten Stene, som på samme dag får kritikk for å ha vært for "ivrig" da han ville tiltalte en rekke personer som rømte fra tinghuset mens han jobbet med hev/senk-pulten sin i overgangssaken.

Etter å ha gått så grundig vi kan gjennom alle sakens aspekter og sider, uten å se seg blind på overskrifter og eksperter som uttaler seg på bakgrunn av et ledende journalistspørsmål (Kari Fasting som konkluderer med at hun "tror treneren har sextrakassert flere spillere"), kan vi ikke konkludere med annet enn at dette er en storm i et lite vannglass, regissert som et oppgjør der Kaurin er forbanna fordi hun ikke fikk ny kontrakt. Hun har blitt støttet av sin venninne Woods, som etter det vi erfarer selv røk ut av klubben på grunn av blant annet tilnærmelser mot yngre spillere, Caroline "Flere som sjelver litt i buksene" Knutsen (som ifølge våre kilder selv skal ha innledet et forhold til en 17 år gammel jente hun var trener for) og dels Siri Nordby fra Røa. Noe som forsåvidt ikke er overraskende, da de er gode venner. Vi kjenner også til at andre spillere i egen og andre klubber skal ha hørt Kaurin si ordrett at hun skal "lage et helvete for Stabæk hvis hun ikke får ny kontrakt".Påtalenemnda i NFF involverer seg nå i dette. Sportslig leder Richard Jansen er også medlem av NFFs valgkomité, og var én av to (begge Stabæk) som stemte MOT at Yngve Hallén skulle gjenvelges som fotballpresident. Vi kan tenke oss hvertfall én person på dette bildet som hadde vært hakket mer bekvem om den stemmen bare... forsvant. Slik det tidligere har vært når Påtalenemnda til NFF skal håndtere saker som involverer Stabæk.

Selv om de mest kamphungrige gjerne skulle sett klubben velge en annen strategi for å ikke la den uinformerte allmenheten konkludere med at trakassering har funnet sted og dermed anse Stabæk som sextrakasseringens frihavn, kan vi på sett og vis forstå at klubben velger å gi en skriftlig advarsel og innlede samarbeid med PWC. Men når det gjelder å slå tilbake mot anklagene, får denne artikkelen forhåpentligvis nyansert bildet som er skapt. Nå er det antakelig slik at mange har konkludert seg opp en mening uansett - og det er slitsomt å skifte standpunkt når media forteller deg hva som er riktig og galt. Dessuten sitter både rasist- voldtekt- og sextrakkaseringsstempelet løst når man skal prøve å belyse flere sider, til den anklagede parts fordel.

For hva er egentlig sextrakassering? Hvor går grensene? Det er lettvint for NFF og NIF å si at det er "nulltoleranse". Men ingen av dem kan sette fingeren tydelig på hva som skal være akseptabelt og ikke, og det er strengt tatt et spørsmål som kommer i annen rekke. Det som er viktig her er jo OM det har vært sextrakassering. Og det har alle undersøkelser konkludert med at det IKKE har vært. Den sunne debatten som kunne kommet i kjølvannet her blir erodert vekk av bombastiske konklusjoner der ulike personer og organisasjoner kappes om å være mest mulig imot sextrakassering. Og ved å manifestere seg som et offer slik Kaurin har gjort og fortsatt gjør er det kanskje dét som gjør det vanskeligere for andre å stå frem - ikke det at det i dette tilfellet ikke var snakk om sextrakassering. Jorunn Sundgot-Borgen er litt på tynn tabloid-is når hun konkluderer med at Eide beholder jobben og dermed gjør at ingen tør å melde fra om en sak lenger. Men hun hadde forsåvidt rett i at siste ord ikke er sagt i saken. Og som alle andre nyttige eksperter som slipper til i pressen fikk hun ihvertfall litt rampelys.

For hvis man dokumenterer voldtekt slik Kaurin skriver i sin rasende SMS, blir man nok tatt på alvor. Og hvis man kan dokumentere sextrakassering, blir man også tatt på alvor. Når man ikke kan dokumentere noenting, og hun og Eide forklarer seg likt til klubben, bekrefter at det var et gjensidig forhold der hun ønsket å gjøre det slutt, spilletid er på topp og det i det store og hele er de 3 vennene Kaurin, Woods og Knutsen som uttaler seg som sannhetsvitner dels med feilaktig informasjon og dels med voldsomme anklager om utnyttelse av en 16-åring - da er det vanskelig å ta Kaurin på alvor i det hele tatt.

Vi ønsker med dette Leni Larsen Kaurin lykke til med forberedelsene til rettssak og med å finne ny arbeidsgiver. Vi ønsker kruttønna Lisa Marie Woods lykke til videre med bloggen sin. Vi setter naturligvis pris på om de to snart kan avslutte angrepene på klubben.

Og vi ønsker Stabæktrener Øyvind Eide og resten av laget lykke til i kommende sesong

Postet første gang her. Gjengitt med tillatelse av Stabæk Support.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer